overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Селаковић: Економски односи значајно испод нивоа политичких

22.08.2021. 19:44 19:45
Пише:
Извор: Фонет/МСП

КАИРО: Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас након састанка са египатским председником Абделом Фатахом Ал Сисијем да су се сагласили у оцени да су економски односи Египта и Србије данас значајно испод нивоа политичких односа две земље.

Селаковић је данас Ал Сисију у Каиру предао позивно писмо председника Александра Вучића да дође на конференцију Покрета несврстаних у октобру у Београду, а која ће се одржати поводом обележавања 60 година оснивања самог покрета.



„Имао сам прилику да разговарам и о развоју сарадње Египта и Србије у будућности, да сагледамо све оно што су предности 113 година дуге традиције дипломатских односа између Србије и Египта што је одлицна основа за развој наших односа у будућности. Присетили смо се и сјајних дана сарадње између председника Тита и председника Насера, али говорили и о томе да су економски односи Србије и Египта данас значајно испод политичких односа две земље“, казао је Селаковић.



У име председника Вучића, Селаковић је замолио председника Ал Сисија да дође у Србију јер је, како је рекао, управо тај сусрет двојице лидера оно што је неопходно да би се удружиле и две пословне заједнице и показало у ком правцу у будућности треба да се крећу односи две државе и два народа.



Након састанка са председником Египта, шеф српске дипломатије састао се и са својим египатским колегом Самехом Хасаном Шукријем, а, како је навео Селаковић, састанак са Ал Сисијем је њему и Шукрију био смерница у којем правцу треба да разговарају.



„Искористили смо овај дан да разговарамо, како о нашим билатералним политичким односима, тако и о потреби развоја економске сарадње“, навео је шеф српске дипломатије.



Подсетио је да су он и министар Шукри коопредседници Комисије за економску сарадњу у оквиру које се, како је рекао, планира први бизнис форум на којем ће учествовати представници српских и египатских компанија.



Током састанака, како је навео Селаковић, разговарало се и о регионалним питањима, а египатски саговорници су га упознали са ситуацијом на Блиском истоку, као и са свим изазовима са којима се сусрећу, ситуацијом у околним држава и свему ономе што је од интереса за очување мира и стабилности, не само у региону, већ и на глобалној сцени.



Селаковић каже да је својим египатским саговорницима пренео каква је ситуација у региону Балкана, Југоисточне Европе, као и који су то изазови са којима се сусрећу.



„Оно што смо овде заиста доживели као делегација Србије јесте изузетно поштовање, широкогрудо гостопримство наших египатских пријатеља и искрена жеља да у будућности након година консолидације, успешног опоравка, можемо да дугорочно планирамо развој наших односа у будућности“, нагласио је шеф српске дипломатије.



Селаковић је указао на то да су египатски саговорници исказали и велико поштовање за све реформе које су у Србији спроведене последњих седам година.



''''Могу да кажем да је признање које нам је одато, нешто што је било задовољство слушати и што је чинило да будем поносан данас овде тиме што представљам Србију која је препозната као прва држава у региону, као држава која је фактор мира и стабилности и његовог очувања у нашем делу Европе и као држава која уистину води самосталну и независну политику, како унутрашњу, тако и спољну“, закључио је Селаковић.

Селаковић обишао нови Национални музеј египатске културе

Селаковић је обишао је данас, током првог дана званичне дводневне посете Египту, нови Национални музеј египатске цивилизације.



Египатски домаћини су за делегацију Србије припремили и стручно вођење кроз музеј у којем су изложени и древни остаци 22 мумифицирана владара који су владали том земљом од 17. до 12. века пре нове ере.



Међу древним мумифицираним остацима владара је 18 краљева и четири краљице, а најпознатији међу њима је краљ Рамзес Други, најпознатији фараон Новог краљевства, који је владао 67 година и остао упамћен по потписивању првог познатог мировног споразума.



Мумифицирани остаци пребачени су почетком априла у нови Национални музеј египатске цивилизације, а тај спектакл назван је „Златна парада фараона“.



Мумије су транспортоване из неокласичног Музеја Египта који је удаљен пет километара од новог Националног музеја египатске цивилизације који је основан 2017. године.



Нови музеј модерно је опремљен и има неколико већих дворана, простире се на више од 138.000 метара квадратних, а тренутно је у оквиру сталне поставке изложено око 65.000 предмета.



Министар Селаковић се првог дана посете састао са египатским председником Абделом Фатахом Ал Сисијем и египатским колегом Самехом Хасаном Шукријем, а за сутра је планирано да се састане са патријархом Коптске православне цркве Тавадросом Другим, као и са замеником великог имама Египта и Универзитета Ал Азхар Мохамедом Ал Дувајним.

Аутор:
Пошаљите коментар