Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Priština razočarana ishodom glasanja u Dubaiju

20.11.2018. 12:17 13:27
Piše:
Izvor: Tanjug/ S. Radovanović, ilustracija

PRIŠTINA: U prvim reagovanjima posle debakla na glasanju za prijem takozvanog Kosova u Interpol, Priština okrivljuje Begrad za taj neuspeh.

Vlada Kosova saopštila je da Kosovo nije primljeno u članstvo i izrazila duboko razočarenje što je Kosovu onemogućeno da postane deo svetske porodice policije, koja se bori protiv transnacionalnog kriminala.

"Divlja kampanja Srbije je još jednom je dokazala svoj karakter protiv Kosova i protiv ideje o normalizaciji odnosa sa Kosovom, tim pre ako se uzme u obzir da je ovo članstvo bilo tehničko, a ne političko", navodi se u saopštenju Vlade, prenosi prištinska Koha.

Kako je navedeno glasanje protiv prijema Prištine u ovu organizaciju koristi "samo zločincima i kriminalcima".

"Kosovo će nastaviti sa konsolidacijom svojih institucija i u bliskoj budućnosti će postati punopravni član Interpola", navodi se u saopštenju.

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradina izjavio je da je razočaran posle neuspeha Kosova da se učlani u Interpol i na svom Fejsbuku objavio saopštenje kosovske Vlade u kojoj se za taj neuspeh krivi Srbija.

Poslanik kosovske skupštine Iljir Deda izjavio je da je bolje povući se iz nadmetanja ako se zna da nema dovoljno podrške.

"Neuspeh ulaska u Interpol je još jedan udarac u nizu koje je Kosovo dobilo, posle debakla oko članstva u UNESKO. Ne ide na čast nijednoj zemlji koja je glasala protiv toga da Kosovo ostane van globalne mreže u borbi protiv kriminala. A što se tiče naših predstavnika, bolje bi bilo da se povučemo iz nadmetanja ako se zna da nema dovoljne podrške, nego da doživimo takav poraz", rekao je Deda,a prenosi Koha.

On zaključuje a će sada ovaj neuspeh biti eksploatisan glasovima unutar i izvan Kosova zbog "korekcije granice" i za svaki sporazum sa Srbijom ". 

Tači: Pobednika nema, a Kosovo je gubitnik

DUBAI: Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio je danas da je razočaran zbog odbijanja zahteva Kosova za članstvo u Interpolu.

U izjavi za medije iz Dubaija, Tači je rekao da danas nema pobednika, ali je priznao da je Kosovo gubitnik.

"U procesima integracija, tu smo gde smo u okolnostima koje zahtevaju promišljanje, u okolnosti pritiska od Srbije na Generalnu skupštinu Interpola. Želim da zahvalim državama koje su nas podržale. Kosovo ima svoj put kao nezavisna država. Današnji neuspeh pokazuje iskustvo jedne velike posvećenosti policiji i institucijama", rekao je Tači.

Dodao je da danas nema pobednika, ali da slobodno može reći da je Kosovo gubitnik, ali ujedno i Srbija.

"Jer, pobedio je samo organizovani kriminal", izjavio je Tači, prenosi portal Insajderi.

Dalje, predsednik je rekao da ne odustaje od dijaloga i finalnog sporazuma sa Srbijom.

"Kosovo i Srbija ne treba da sprecavaju jedna drugu na svojim putevima", kazao je Tači i dodao da je Interpol mehanizam reda i zakona.

Kosovo je želelo da bude garant mira i borbe protiv terorizma i sajber-kriminala.

"Treba još jednom pojasniti javnosti, da Kosovo i Srbija, umesto što sprecavaju jedno drugo na njihovom putu, treba da postignu konacni sporazum", naveo je Tači.

Dodao je da je glasanje za prijem Kosova u članstvo Interpola bilo tajno, ali i da postoji mogućnost da su države koje su priznale kosovsku nezavisnost glasala protiv njegovog članstva, što je loša vest.

Hoti: Nećemo odustati 

PRIŠTINA: Šef parlmentarne grupe najuticajnijeg Demokratskog saveza Kosova, Abdulah Hoti, ocenio je da je debakl, koje je Priština doživela na Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju razočaranje za Kosovo, ali i, kako je rekao, neuspeh za bezbednos na Balkanu. 

"Nećemo stati dok ne budemo deo Interpola i svih međunarodnih organizacija. Ovo je razočarenje za Kosovo, ali i neuspeh za bezbednost na Balkanu. Agresivna diplomatija Srbije, zajedno sa vrednostima koje se kreću na evroatlantskoj geopolitici u regionu, je sjajna", naveo je Hoti na svom Fejsbuku.

On je rekao da ovo odbacivaje zahteva treba da posluži za nauk.

"Moramo da budemo jedinstveni u onome što težimo i da ubedimo sve koji su dosledni izgradnji kosovske države, bezbednosti i prosperiteta za sve...", naveo je Hoti.

Pacoli: Mnogo učinjeno, nagrada izostala 

DUBAI: Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je danas, reagujućina debakl Prištine na Generalnoj skupštini Interpola u Dubajiu, da su kosovske institucije učinile mnogo za članstvo u tu međunarodnu policijsku organizaciju, ali da je nagrada izostala. 

I on je optužio Beograd zbog ovog neuspeha, istakavši da je "Srbija bez ikakvog oružja vodila ovaj bezobzirni rat", preneli su prištinski mediji.

Pacoli je na konferenciji za novinare rekao da danas nema pobednika i da to nije ni Srbija.

Žao mu je, kazao je, zbog svega što je Priština učinila, a što danas nije nagrađeno.

"U ovim uslovima je teško osigurati dve trećine. Verujem da se ne treba obeshrabriti i da treba insistirati na jedinstveu političkih stranaka ubuduće", rekao je.

On je istakao da će Priština i dalje biti konstruktivna, te da će dati veliku važnost dijalogu sa Beogradom.

Opozicione stranke, međutim, misle drugačije i smatraju da Pacoli i svi oni koji se smatraju odgovornim za današnji neuspeh treba da podnesu ostavku.

Gensek Interpola: Srbija ucenjivala zaposlene 



PRIŠTINA/DUBAI: Generalni sekretar Interpola Jirgen Štok tvrdi da je Srbija, putem medija, ucenjivala zaposlene u toj međunarodnoj policijskoj orgaizaciji u vezi sa zahtevom Prištine za članstvo, piše prištinska Gazeta Edžpres s. 



Štok je to rekao nakon što je na Generalnoj skupštini u Dubaiju po treći put odbijen zahtev Kosova za članstvo u Interpolu.



On je, kako se navodi, takođe govorio o kriterijumima koje je potrebno ispuniti za članstvo u Inerpolu i istakao da je aplikacija Prištine bila komletna.



Prema priznanju kosovskih političkih lidera, Priština je mnogo učinila da bi ostvarila prijem u članstvo Interpola, ali da taj trud danas nije nagrađan.

Autor:
Pošaljite komentar
Reagovanja na diplomatski uspeh Srbije u Interpolu

Reagovanja na diplomatski uspeh Srbije u Interpolu

20.11.2018. 12:18 13:37
Vučić o Interpolu: Osnažena pozicija Srbije, bez euforije 

Vučić o Interpolu: Osnažena pozicija Srbije, bez euforije 

20.11.2018. 11:08 11:11
Priština izgubila bitku za članstvo u Interpolu

Priština izgubila bitku za članstvo u Interpolu

20.11.2018. 09:52 11:05