Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Premijer neizvestan, vlast čeka dogovore, šuška se i o izborima

19.05.2017. 21:57 22:01
Piše:
Foto: Tanjug

Hoće li Srbija narednog meseca dobiti novu republičku vladu, ili će možda biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, pitanje je koje je ovih dana uzburkalo javnost.

Dok se donedavno spekulisalo o tome da bi novi tim u Nemanjinu mogao ući polovinom juna, aktuelizovana je nova priča, podgrevajući prognoze o vrućem političkom letu. Jer, kako prenose neki navodno obavešteni izvori, na birališta za Republiku i Beograd, moglo bi se izaći već u avgustu ili septembru. Vetar u leđa spekulacijama o izborima daje svakako i to što najjača stranka vlasti – SNS – još uvek ni u naznakama ne otkriva ko bi mogao biti Vučićev naslednik u novoj vladi. Iz te stranke ponavljaju da se nijedno ime nije pojavilo na nekom partijskom organu kao predlog.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ni  nije izneo neki novi detalj, istakavši da ne zna kada će biti poznato ime novog premijera.

– Siguran sam u to da će uslediti period konsultacija i mislim da će taj proces biti završen u prvih 15 ili 20 dana juna – rekao je Stefanović novinarima, i dodao da je to pitanje na koje će odgovor dati izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dok vlast tvrdi da se za izbore ne priprema, opozicija takve navode uzima s rezervom

Povodom medijskih spekulacija o vanrednim parlamentarnim izborima na jesen, Stefanović je rekao da o tome nije doneta nijedna odluka.

– Sve je uvek moguće, nemamo za sada odluku o tome, pre svega smo posvećeni obavljanju posla i trudimo se da pravimo rezultate, zbog čega nas građani Srbije i plaćaju – tvrdi Stefanović.


Tabakovićeva: Brinem zbog novog premijera

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković priznala je da nije srećna što Vlada Srbije mora da dobije novog premijera. Dodaje da uštede od 148,4 milijardi dinara, koje je privreda ostvarila od 2014. do 2016. godine, ne bi bile moguće da nije bilo politike koju je vodila Vlada premijera Aleksandra Vučića.

– Postoji veliko opterećenje za bilo kog naslednika Aleksandra Vučića jer će teško neko drugi imati toliku posvećenost i toliko poznavanje stvari – brinem zbog toga – rekla je Jorgovanka Tabaković, ali je dodala da to ne znači da nije optimista.


I zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a Vladimir Orlić negirao je da se u toj partiji razgovaralo o vanrednim parlamentarnim izborima, navodeći da ne postoji nikakav zaključak ili odluka na tu temu jer se njome nisu ni bavili.

– Mi se bavimo konkretnim stvarima, ekonomijom i stabilnošću – rekao je on novinarima u Skupštini. – To je nešto što je u trajnom interesu politike koju vodi SNS. Vlada, s Aleksandrom Vučićem na čelu, sprovodi mere konsolidacije koje daju dobre rezultate. Oni se, između ostalog, manifestuju i kroz najavu povećanja plata.

Dodao je da se potencijalnim izborima bave „neki drugi”, aludirajući na opoziciju.

– Bave se temom istorijskog trijumfa na izborima kojih možda bude – ako ih bude. To je očigledno ono što njih najviše zanima i što ih je uznemirilo na izvestan način. Verovatno nisu spremni za toliki trijumf još jednom ove godine, s jedan-dva odsto, ako je neko dogurao do pet, svaka mu čast – primetio je Orlić.

Kako je rekao, ekonomija i pitanje stabilnosti, za SNS su „teme dana”.

– A što se tiče „žutog preduzeća”, i onog novog i onog socijalnog koje je u međuvremenu postalo demokratsko, verovatno su osetili izvestan strah, mada sami sebi mesecima uporno ponavljaju „bez straha, bez straha”. Sada se i vidi da oni to kao poruku upućuju pre svega sebi samima, da bi mogli da budu toliko uspešni da ih nakon tih  hipotetičkih izbora u Domu Narodne skupštine više nećemo videti. Da li bi to bilo loše za kvalitet rada Skupštine, ne znam precizno da vam kažem. Trebalo bi se dobro razmisliti nad pitanjem koliko bi korisno i dobro bilo da se, recimo, u Skupštini ne nalaze oni koji otvoreno vređaju, psuju, pa su u stanju čak i majku predsednici Skupštine da spomenu, a druge poslanike da nazivaju stokom i šta su sve govorili – podvuako je Orlić.

Vetar u leđa spekulacijama o izborima daje svakako i to što najjača stranka vlasti – SNS – još uvek ni u naznakama ne otkriva ko bi mogao biti Vučićev naslednik u novoj vladi

Dok vlast tvrdi da se za izbore ne priprema, opozicija takve navode uzima s rezervom. Na pitanje da li su Srbiji potrebni novi izbori, šef poslaničke grupe DS-a Goran Ćirić odgovara potvrdno, ocenjujući da je stanje u zemlji loše, a između ostalog, isto je i u Skupštini jer nema debate. Napominjući da se o tome priča da bi se skrenula pažnja s realnih problema, Ćirić kaže da se „maše novim scenarijima” i vanrednim izborima da bi se to zaboravilo.

– Ono što je realnost Srbije je očigledno potrebno prekriti stalnim najavama novih izbora – rekao je Ćirić, navodeći da je Srbija u pet godina vlasti SNS-a povećala javni dug deset milijardi.


Milićević: Izbori nisu tema

Šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević kategoričan je da održavanje vanrednih parlamentarnih izbora nije bilo tema razgovora između SPS-a i SNS-a. Ponavlja da se socijalisti zalažu za redovne izborne cikluse, ne zato što strahuju od izbornog rezultata, nego zato što smatraju da je politička stabilnost od izuzetne važnosti za Srbiju.

– O izborima nije bilo reči – istakao je Milićević. – Nikada ne možete, kao što je rekao Nebojša Stefanović, isključiti mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora. Kad god se pomene, makar i u medijskim navodima, eventualno održavanje parlamentarnih izbora, uvek imate nervozu kod opozicije.

On je naveo da su socijalisti mnogo puta do sada vrlo jasno rekli i pokazali da su uvek spremni da daju svoj doprinos zarad očuvanja političke stabilnosti. Poručio je i da Vlada ne treba da se bavi svakodnevnim pokušajima opozicije da diskredituje njen rad jer je, kaže, nemoguće relativizovati rezultate koji su vidljivi.


Predsednik kluba SDS-a Marko Đurišić, na pitanje o vanrednim parlamentarnim izborima, odgovara sa „sve je moguće”, i podseća na to da su građani za pet godina glasali tri puta. Naglašava da ne vidi svrhu izbora sada, ako nisu bili održani pre dva meseca istovremeno s predsedničkim.

– To je još samo jedan pokušaj zaluđivanja građana da ne bi razmišljali o svakodnevnim problemima – smatra Đurišić. – Javnost se zaluđuje pričama hoće li biti izbora ili neće biti izbora.

Šef poslaničke grupe „Dveri” Boško Obradović poručuje da opozicija treba da bojkotuje izbore ukoliko nema uslova da oni budu fer i pošteni. Uveren je u to da naprednjaci zaista o tome razmišljaju jer, tvrdi, oni ne mogu da pobede na izborima u Beogradu, a nemaju rešenje kako da „na silu” ostanu na vlasti u prestonici.

– Vanrednim parlamentarnim izborima žele da, makar na taj način, nekom širom mobilizacijom, probaju da poboljšaju beogradski rezultat – naveo je Obradović.

S. Stanković

Autor:
Pošaljite komentar