overcast clouds
5°C
21.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Премијер неизвестан, власт чека договоре, шушка се и о изборима

19.05.2017. 21:57 22:01
Пише:
Фото: Tanjug

Хоће ли Србија наредног месеца добити нову републичку владу, или ће можда бити расписани ванредни парламентарни избори, питање је које је ових дана узбуркало јавност.

Док се донедавно спекулисало о томе да би нови тим у Немањину могао ући половином јуна, актуелизована је нова прича, подгревајући прогнозе о врућем политичком лету. Јер, како преносе неки наводно обавештени извори, на биралишта за Републику и Београд, могло би се изаћи већ у августу или септембру. Ветар у леђа спекулацијама о изборима даје свакако и то што најјача странка власти – СНС – још увек ни у назнакама не открива ко би могао бити Вучићев наследник у новој влади. Из те странке понављају да се ниједно име није појавило на неком партијском органу као предлог.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић ни  није изнео неки нови детаљ, истакавши да не зна када ће бити познато име новог премијера.

– Сигуран сам у то да ће уследити период консултација и мислим да ће тај процес бити завршен у првих 15 или 20 дана јуна – рекао је Стефановић новинарима, и додао да је то питање на које ће одговор дати изабрани председник Србије Александар Вучић.

Док власт тврди да се за изборе не припрема, опозиција такве наводе узима с резервом

Поводом медијских спекулација о ванредним парламентарним изборима на јесен, Стефановић је рекао да о томе није донета ниједна одлука.

– Све је увек могуће, немамо за сада одлуку о томе, пре свега смо посвећени обављању посла и трудимо се да правимо резултате, због чега нас грађани Србије и плаћају – тврди Стефановић.


Табаковићева: Бринем због новог премијера

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић признала је да није срећна што Влада Србије мора да добије новог премијера. Додаје да уштеде од 148,4 милијарди динара, које је привреда остварила од 2014. до 2016. године, не би биле могуће да није било политике коју је водила Влада премијера Александра Вучића.

– Постоји велико оптерећење за било ког наследника Александра Вучића јер ће тешко неко други имати толику посвећеност и толико познавање ствари – бринем због тога – рекла је Јоргованка Табаковић, али је додала да то не значи да није оптимиста.


И заменик шефа посланичке групе СНС-а Владимир Орлић негирао је да се у тој партији разговарало о ванредним парламентарним изборима, наводећи да не постоји никакав закључак или одлука на ту тему јер се њоме нису ни бавили.

– Ми се бавимо конкретним стварима, економијом и стабилношћу – рекао је он новинарима у Скупштини. – То је нешто што је у трајном интересу политике коју води СНС. Влада, с Александром Вучићем на челу, спроводи мере консолидације које дају добре резултате. Они се, између осталог, манифестују и кроз најаву повећања плата.

Додао је да се потенцијалним изборима баве „неки други”, алудирајући на опозицију.

– Баве се темом историјског тријумфа на изборима којих можда буде – ако их буде. То је очигледно оно што њих највише занима и што их је узнемирило на известан начин. Вероватно нису спремни за толики тријумф још једном ове године, с један-два одсто, ако је неко догурао до пет, свака му част – приметио је Орлић.

Како је рекао, економија и питање стабилности, за СНС су „теме дана”.

– А што се тиче „жутог предузећа”, и оног новог и оног социјалног које је у међувремену постало демократско, вероватно су осетили известан страх, мада сами себи месецима упорно понављају „без страха, без страха”. Сада се и види да они то као поруку упућују пре свега себи самима, да би могли да буду толико успешни да их након тих  хипотетичких избора у Дому Народне скупштине више нећемо видети. Да ли би то било лоше за квалитет рада Скупштине, не знам прецизно да вам кажем. Требало би се добро размислити над питањем колико би корисно и добро било да се, рецимо, у Скупштини не налазе они који отворено вређају, псују, па су у стању чак и мајку председници Скупштине да спомену, а друге посланике да називају стоком и шта су све говорили – подвуако је Орлић.

Ветар у леђа спекулацијама о изборима даје свакако и то што најјача странка власти – СНС – још увек ни у назнакама не открива ко би могао бити Вучићев наследник у новој влади

Док власт тврди да се за изборе не припрема, опозиција такве наводе узима с резервом. На питање да ли су Србији потребни нови избори, шеф посланичке групе ДС-а Горан Ћирић одговара потврдно, оцењујући да је стање у земљи лоше, а између осталог, исто је и у Скупштини јер нема дебате. Напомињући да се о томе прича да би се скренула пажња с реалних проблема, Ћирић каже да се „маше новим сценаријима” и ванредним изборима да би се то заборавило.

– Оно што је реалност Србије је очигледно потребно прекрити сталним најавама нових избора – рекао је Ћирић, наводећи да је Србија у пет година власти СНС-а повећала јавни дуг десет милијарди.


Милићевић: Избори нису тема

Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић категоричан је да одржавање ванредних парламентарних избора није било тема разговора између СПС-а и СНС-а. Понавља да се социјалисти залажу за редовне изборне циклусе, не зато што страхују од изборног резултата, него зато што сматрају да је политичка стабилност од изузетне важности за Србију.

– О изборима није било речи – истакао је Милићевић. – Никада не можете, као што је рекао Небојша Стефановић, искључити могућност одржавања ванредних парламентарних избора. Кад год се помене, макар и у медијским наводима, евентуално одржавање парламентарних избора, увек имате нервозу код опозиције.

Он је навео да су социјалисти много пута до сада врло јасно рекли и показали да су увек спремни да дају свој допринос зарад очувања политичке стабилности. Поручио је и да Влада не треба да се бави свакодневним покушајима опозиције да дискредитује њен рад јер је, каже, немогуће релативизовати резултате који су видљиви.


Председник клуба СДС-а Марко Ђуришић, на питање о ванредним парламентарним изборима, одговара са „све је могуће”, и подсећа на то да су грађани за пет година гласали три пута. Наглашава да не види сврху избора сада, ако нису били одржани пре два месеца истовремено с председничким.

– То је још само један покушај залуђивања грађана да не би размишљали о свакодневним проблемима – сматра Ђуришић. – Јавност се залуђује причама хоће ли бити избора или неће бити избора.

Шеф посланичке групе „Двери” Бошко Обрадовић поручује да опозиција треба да бојкотује изборе уколико нема услова да они буду фер и поштени. Уверен је у то да напредњаци заиста о томе размишљају јер, тврди, они не могу да победе на изборима у Београду, а немају решење како да „на силу” остану на власти у престоници.

– Ванредним парламентарним изборима желе да, макар на тај начин, неком широм мобилизацијом, пробају да побољшају београдски резултат – навео је Обрадовић.

С. Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар