Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Politička vrteška p(r)omešala poslanike

31.10.2017. 08:06 08:28
Piše:
Izvor: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

BEOGRAD: Još uvek je neizvesno da li će građani Srbije na proleće opet glasati za novi srpski parlament, ali jedno je sigurno – od aprila prošle godine, kada su održani vanredni parlamentarni izbori, do danas, politička scena pretrpela je promene.

Svetlo dana ugledale su neke nove političke organizacije, a promešale su se karte i u koalicijama, manje na delu vlasti, a više na opozicionom polu.

Pre svega, između dva parlamentarna ciklusa registrovane su dve nove političke partije, jedna koja je deo vlasti – Pokret obnove Kraljevine Srbije – POKS, čiji je predsednik nekadašnji funkcioner SPO-a Žika Gojković, i druga opoziciona, Narodna stranka, na čijem čelu je nekadašnji predsednički kandidat Vuk Jeremić. Njegov protivkandidat na proteklim predsedničkim izborima Saša Janković opredelio se za udruženje – Pokret slobodnih građana. No, može se pretpostaviti da tu nije kraj te da će se, ukoliko parlamentarni izbori budu raspisani, i broj novih učesnika povećati. Valja napomenuti i da je kontroverzni političar Luka Maksimović, poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli, najavio mogućnost registracije „hiphoperska stranke” i održavanje njenog osnivačkog kongresa „na livadi, jer nas ima”.

Parlamentarni izbori održani u aprilu prošle godine okrnjili su takozvanu malu koaliciju SPS–PUPS–JS-a tako što je partija penzionera Milana Krkobabića nastupila na zajedničkoj listi s naprednjacima. S druge strane, socijalisti su dobili novog partnere, Zelene Srbije, čiji poslanik Ivan Karić je u njihovom poslaničkom klubu, a nekada je bio zajedno s DS-om. Na listi SNS-a nastupila je i Srpska narodna partija Nenada Popovića, koja je najpre bila kritičar vlasti. Istovremeno, stranka Velimira Ilića, koja je takođe nastupila na listi sa SNS-om ne samo da je postala opoziciona, već danas nema ni poslanički klub i spala je na samo jedno poslaničko mesto. Četiri nekadašnja poslanika te partije ostala su uz vladajuću koaliciju, a jedan – Goran Pekarski – i formalno je prešao u SNS.

Svetlo dana ugledale su neke nove političke organizacije, a promešale su se karte i u koalicijama, manje na delu vlasti, a više na opozicionom polu

Trenutno je zanimljiva pozicija novoformirane Narodne stranke, koja je nastala i registrovana kroz ujedinjavanje s Narodnim pokretom Srbije Miroslava Aleksića. To je bio način da se izbegne prikupljanje neophodnih 10.000 potpisa da bi se upisali u stranački registar, a zauzvrat, Aleksić je dobio funkciju prvog potpredsednike partije. No, za tu stranku vezana je još jedna zanimljivost. Sam Aleksić još uvek je u poslaničkom klubu sa SDS-om Borisa Tadića, dok su još dve Jeremićeve funkcionerke – Sanda Rašković Ivić i Diana Vukomanović – članice poslaničke grupe Nova Srbija – Za spas Srbije. Jedini poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević nije slučajno ostao u tom poslaničkom klubu, pošto je Velimir Ilić podržao Vuka Jeremića na predsedničkim izborima. U slučaju da Aleksić reši da istupi iz sadašnjeg kluba, SDS će sa svoja četiri parlamentarca ostati bez poslaničke grupe.

Na parlamentarne izbore zajedno na jednoj listi izašli su Pokret „Dveri” i DSS, a nakon objavljivanja izbornih rezultata, formirali su samostalne poslaničke grupe. No, posle smene Sande Rašković Ivić sa čela DSS-a, poslanička grupa te stranke se raspala.

Podelio se i klub Pokreta „Dosta je bilo”. Troje poslanika je napustilo Sašu Radulovića i oni su danas članovi kluba samostalnih poslanika, zajedno sa Zoranom Živkovićem i Marinikom Tepić. Zanimljiva situacija vezana je i za političke stransfere Marinike Tepić, koja je u parlament ušla na listi LSV-a, da bi ih napustila u znak protesta što nisu podržali Sašu Jankovića na predsedničkim izborima. To je LSV dovelo na kratko u poziciju da ostane bez poslaničkog kluba, ali je situaciju spasao lider LDP-a Čedomir Jovanović, koji je nekoliko dana bio član njihove grupe, da ne bi ostali bez svojih prostorija.

Trenutno LDP i LSV imaju zajednički poslanički klub, a zajedništvo s Ligom napustio je predsednik Zelene strane Srbije Goran Čabradi, koji je sada samostalni poslanik.

S. Stanković

Autor:
Pošaljite komentar