broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Политичка вртешка п(р)омешала посланике

31.10.2017. 08:06 08:28
Пише:
Извор: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

БЕОГРАД: Још увек је неизвесно да ли ће грађани Србије на пролеће опет гласати за нови српски парламент, али једно је сигурно – од априла прошле године, када су одржани ванредни парламентарни избори, до данас, политичка сцена претрпела је промене.

Светло дана угледале су неке нове политичке организације, а промешале су се карте и у коалицијама, мање на делу власти, а више на опозиционом полу.

Пре свега, између два парламентарна циклуса регистроване су две нове политичке партије, једна која је део власти – Покрет обнове Краљевине Србије – ПОКС, чији је председник некадашњи функционер СПО-а Жика Гојковић, и друга опозициона, Народна странка, на чијем челу је некадашњи председнички кандидат Вук Јеремић. Његов противкандидат на протеклим председничким изборима Саша Јанковић определио се за удружење – Покрет слободних грађана. Но, може се претпоставити да ту није крај те да ће се, уколико парламентарни избори буду расписани, и број нових учесника повећати. Ваља напоменути и да је контроверзни политичар Лука Максимовић, познатији као Љубиша Прелетачевић Бели, најавио могућност регистрације „хипхоперска странке” и одржавање њеног оснивачког конгреса „на ливади, јер нас има”.

Парламентарни избори одржани у априлу прошле године окрњили су такозвану малу коалицију СПС–ПУПС–ЈС-а тако што је партија пензионера Милана Кркобабића наступила на заједничкој листи с напредњацима. С друге стране, социјалисти су добили новог партнере, Зелене Србије, чији посланик Иван Карић је у њиховом посланичком клубу, а некада је био заједно с ДС-ом. На листи СНС-а наступила је и Српска народна партија Ненада Поповића, која је најпре била критичар власти. Истовремено, странка Велимира Илића, која је такође наступила на листи са СНС-ом не само да је постала опозициона, већ данас нема ни посланички клуб и спала је на само једно посланичко место. Четири некадашња посланика те партије остала су уз владајућу коалицију, а један – Горан Пекарски – и формално је прешао у СНС.

Светло дана угледале су неке нове политичке организације, а промешале су се карте и у коалицијама, мање на делу власти, а више на опозиционом полу

Тренутно је занимљива позиција новоформиране Народне странке, која је настала и регистрована кроз уједињавање с Народним покретом Србије Мирослава Алексића. То је био начин да се избегне прикупљање неопходних 10.000 потписа да би се уписали у страначки регистар, а заузврат, Алексић је добио функцију првог потпредседнике партије. Но, за ту странку везана је још једна занимљивост. Сам Алексић још увек је у посланичком клубу са СДС-ом Бориса Тадића, док су још две Јеремићеве функционерке – Санда Рашковић Ивић и Диана Вукомановић – чланице посланичке групе Нова Србија – За спас Србије. Једини посланик Нове Србије Мирослав Маркићевић није случајно остао у том посланичком клубу, пошто је Велимир Илић подржао Вука Јеремића на председничким изборима. У случају да Алексић реши да иступи из садашњег клуба, СДС ће са своја четири парламентарца остати без посланичке групе.

На парламентарне изборе заједно на једној листи изашли су Покрет „Двери” и ДСС, а након објављивања изборних резултата, формирали су самосталне посланичке групе. Но, после смене Санде Рашковић Ивић са чела ДСС-а, посланичка група те странке се распала.

Поделио се и клуб Покрета „Доста је било”. Троје посланика је напустило Сашу Радуловића и они су данас чланови клуба самосталних посланика, заједно са Зораном Живковићем и Мариником Тепић. Занимљива ситуација везана је и за политичке странсфере Маринике Тепић, која је у парламент ушла на листи ЛСВ-а, да би их напустила у знак протеста што нису подржали Сашу Јанковића на председничким изборима. То је ЛСВ довело на кратко у позицију да остане без посланичког клуба, али је ситуацију спасао лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, који је неколико дана био члан њихове групе, да не би остали без својих просторија.

Тренутно ЛДП и ЛСВ имају заједнички посланички клуб, а заједништво с Лигом напустио је председник Зелене стране Србије Горан Чабради, који је сада самостални посланик.

С. Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар