Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pokrajina ulaže u vrtiće, škole i domove učenika

08.05.2017. 13:54 13:58
Piše:
Izvor: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

NOVI SAD: Predstavnici đačkih domova i predškolskih ustanova u Vojvodini za ovu godinu potpisali su juče sa Pokrajinskom vladom ugovore o dodeli novca po konkursima za finansiranje i sufinansiranje izrade tehničke dokumentacije za potrebe škola.

Predstavnici đačkih domova i predškolskih ustanova u Vojvodini za ovu godinu potpisali su juče sa Pokrajinskom vladom ugovore o dodeli novca po konkursima za finansiranje i sufinansiranje izrade tehničke dokumentacije za potrebe škola.

Ceneći značaj obrazovanja, bez koga ni jedna država ne može razmišljati o budućnosti, Vlada na čijem sam čelu je na početku svog mandata ovu oblast utvrdila kao prioritetnu i odmah obezbedila novac iz tekuće buyetske rezerve, tako da smo danas započeli velik posao obnove i rekonstrukcije obrazovnih ustanova. Ova dokumentacija onogućiće vam da konkurišete za projekte, kako kod lokalnih samouprava, i Pokrajine, tako i kod republičke kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima“, rekao je tim povodim  predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

On je najavio da će  već krajem sledećeg meseca biti raspisani pokrajinski konkursi za dodelu 250 miliona dinara za investiciono i tekuće održavanje obrazovnih ustanova za projekte za koje tehnička dokumentacija već postoji.

„Pokrajinska vlada je već uložila značajna sredstva u zdravstvene i ustanove socijalne zaštite jer smatramo da nam je posao da se bavimo ustanovama čiji smo osnivači i da u narednih tri do pet godina namenskim kontinuiranim ulaganjem kako Pokrajine, tako i lokalnih samouprava i Republike značajno poboljšamo postojeće stanje. Mi danas tačno znamo ko i gde ulaže, tako da se možemo usredsrediti na ulaganje u sredine kojima je to najneophodnije, a to su nedovoljno razvijene opštine, kojih je u Vojvodini 18“, rekao je Mirović.

Prema njegovim rečima, sada se ulaže u krečenje i zamenu prozora, ali već dogodine na red bi trebalo da dođu i savremena učila, s ciljem da se obrazovanju u Vojvodini povrati moć koja mu na ovim prostorima vekovima pripada.

Predsednik Pokrajinske vlade najavio za kraj sledećeg meseca i pokrajinske konkurse za dodelu 250 miliona dinara za investiciono i tekuće održavanje obrazovnih ustanova za projekte za koje tehnička dokumentacija već postoji

Obraćajući se predstavnicima opština i direktorima obrazovnih ustanova, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine ‒ nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, rekao je da je ukupna vrednost juče potpisana 223 ugovora za 200 ustanova 48.475.000 dinara.

„Ovo je i dokaz da je Pokrajinska vlada krenula pravim putem osavremeenjavanja obrazovnih objekata, finansirajući i sufinansirajući izradu tehničke dokumnetacije za ovaj posao u vrtićima, osnovnim i srednjim školama i domovima učenika“, rekao je Njilaš.

Dodaje da su ovi konkursi izuzetno važni jer bez projektno tehničke dokumentacije, za koju ove ustanove nemaju novca, ne može se konkurisati ni za kakve projekte.

„Ovo je korak ka uslađivanju našeg s evropskim sistemom vaspitanja i obrazovanja, za šta su nam, pored ljudskih potencijala koje imamo, potrebni i ostali preduslovi, koje i na ovaj način obezbeđujemo“, naglasio je Njilaš.

Kako je rekao, pre raspisivanja ova dva konkursa, u januaru i martu prošle godine, Pokrajinski sekretarijat na čijem je čelu, svim obrazovnim ustanovama u Vojvodini poslao je upitnik s ciljem da se utvrdi postojeće stanje objekata i potrebe.

„Poslali smo upitnik u 574 ustanove, a dobili smo odgovore od 337, te na osnovu tih podataka ustanovili da im je potrebno čak 11 milijardi dinara, uglavnom za tekuće popravke i investiciono održavanje. To nam govori da moramo povećati sredstva za ove namene i mi smo već, zajedno s lokalnim samoupravama i Republikom, napravili plan investiranja za naredne tri godine , a računamo i na novac iz fondova Evropske unije“, rekao je Njilaš.

Među potpisnicima ugovora o dodeli novca bio je juče i vršilac dužnosti direktora Doma učenika u Somboru Dragan Dodić, u kojem će dobijenih 200.000 dinara iskoristiti za izradu projektno tehničke dokumentacije za izgradnju višenamenske sportske sale za 250 srednjoškolaca korisnika ovog doma. U subotičkoj Osnovnoj školi „Majšanski put“, po rečima direktorke Beate Bognar, 150.000 biće upotrebljeno za prvi korak na putu do sportskog poligona za 700 učenika, Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Bačkoj Palanci ovaj novac omogućiće da krenu u rekonstrukciju grejanja, u Pančevu, će se krenuti u povećanje energetske efikasnosti i zaštite od požara u osnovnoj školi „Sveti Sava“, koju po rečima direktorke Olivere Štetin, pohađa 900 dece. U Gimnaziji „Nikola Tesla“ u Apatinu, kaže njen direktor Vojislav Petrović, 400.000 dinara biće utrošeno za izradu projektno tehničke dokumentacije za izolaciju čitave zgrade.

D. Devečerski

Autor:
Pošaljite komentar