overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Покрајина улаже у вртиће, школе и домове ученика

08.05.2017. 13:54 13:58
Пише:
Извор: Дневник (Радивој Хаџић)

НОВИ САД: Представници ђачких домова и предшколских установа у Војводини за ову годину потписали су јуче са Покрајинском владом уговоре о додели новца по конкурсима за финансирање и суфинансирање израде техничке документације за потребе школа.

Представници ђачких домова и предшколских установа у Војводини за ову годину потписали су јуче са Покрајинском владом уговоре о додели новца по конкурсима за финансирање и суфинансирање израде техничке документације за потребе школа.

Ценећи значај образовања, без кога ни једна држава не може размишљати о будућности, Влада на чијем сам челу је на почетку свог мандата ову област утврдила као приоритетну и одмах обезбедила новац из текуће buyеtskе резерве, тако да смо данас започели велик посао обнове и реконструкције образовних установа. Ова документација оногућиће вам да конкуришете за пројекте, како код локалних самоуправа, и Покрајине, тако и код републичке канцеларије за управљање јавним улагањима“, рекао је тим поводим  председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Он је најавио да ће  већ крајем следећег месеца бити расписани покрајински конкурси за доделу 250 милиона динара за инвестиционо и текуће одржавање образовних установа за пројекте за које техничка документација већ постоји.

„Покрајинска влада је већ уложила значајна средства у здравствене и установе социјалне заштите јер сматрамо да нам је посао да се бавимо установама чији смо оснивачи и да у наредних три до пет година наменским континуираним улагањем како Покрајине, тако и локалних самоуправа и Републике значајно побољшамо постојеће стање. Ми данас тачно знамо ко и где улаже, тако да се можемо усредсредити на улагање у средине којима је то најнеопходније, а то су недовољно развијене општине, којих је у Војводини 18“, рекао је Мировић.

Према његовим речима, сада се улаже у кречење и замену прозора, али већ догодине на ред би требало да дођу и савремена учила, с циљем да се образовању у Војводини поврати моћ која му на овим просторима вековима припада.

Председник Покрајинске владе најавио за крај следећег месеца и покрајинске конкурсе за доделу 250 милиона динара за инвестиционо и текуће одржавање образовних установа за пројекте за које техничка документација већ постоји

Обраћајући се представницима општина и директорима образовних установа, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине ‒ националне заједнице Михаљ Њилаш, рекао је да је укупна вредност јуче потписана 223 уговора за 200 установа 48.475.000 динара.

„Ово је и доказ да је Покрајинска влада кренула правим путем осавремеењавања образовних објеката, финансирајући и суфинансирајући израду техничке докумнетације за овај посао у вртићима, основним и средњим школама и домовима ученика“, рекао је Њилаш.

Додаје да су ови конкурси изузетно важни јер без пројектно техничке документације, за коју ове установе немају новца, не може се конкурисати ни за какве пројекте.

„Ово је корак ка услађивању нашег с европским системом васпитања и образовања, за шта су нам, поред људских потенцијала које имамо, потребни и остали предуслови, које и на овај начин обезбеђујемо“, нагласио је Њилаш.

Како је рекао, пре расписивања ова два конкурса, у јануару и марту прошле године, Покрајински секретаријат на чијем је челу, свим образовним установама у Војводини послао је упитник с циљем да се утврди постојеће стање објеката и потребе.

„Послали смо упитник у 574 установе, а добили смо одговоре од 337, те на основу тих података установили да им је потребно чак 11 милијарди динара, углавном за текуће поправке и инвестиционо одржавање. То нам говори да морамо повећати средства за ове намене и ми смо већ, заједно с локалним самоуправама и Републиком, направили план инвестирања за наредне три године , а рачунамо и на новац из фондова Европске уније“, рекао је Њилаш.

Међу потписницима уговора о додели новца био је јуче и вршилац дужности директора Дома ученика у Сомбору Драган Додић, у којем ће добијених 200.000 динара искористити за израду пројектно техничке документације за изградњу вишенаменске спортске сале за 250 средњошколаца корисника овог дома. У суботичкој Основној школи „Мајшански пут“, по речима директорке Беате Богнар, 150.000 биће употребљено за први корак на путу до спортског полигона за 700 ученика, Основној школи „Вук Караџић“ у Бачкој Паланци овај новац омогућиће да крену у реконструкцију грејања, у Панчеву, ће се кренути у повећање енергетске ефикасности и заштите од пожара у основној школи „Свети Сава“, коју по речима директорке Оливере Штетин, похађа 900 деце. У Гимназији „Никола Тесла“ у Апатину, каже њен директор Војислав Петровић, 400.000 динара биће утрошено за израду пројектно техничке документације за изолацију читаве зграде.

Д. Девечерски

Аутор:
Пошаљите коментар