Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

O stanovima, tetkama i medijskim napadima u parlamentu Srbije

22.09.2017. 08:48 08:51
Piše:
Izvor: Tanjug (Video)

Jučerašnju raspravu o dva prosvetna zakona u Skupštini Srbije gotovo da su u drugi plan bacila poslanička pitanja, koja svakog četvrtka na startu zasedanja postavljaju parlamentarci.

Naprednjaci su tražili od Ministarstva pravde i Tužilaštva da se izjasne o tome ima li elemenata krivične odgovornosti povodom, kako su rekli, medijskih napada na predsednika republike, dok su iz opozicije stigli zahtevi za smenu nekoliko ministara.

Na tapetu su se našli i stanovi sadašnjeg i bivšeg ministra odbrane. Predsednika Pokreta „Dveri” Boška Obradovića potpredsednik parlamenta Veroljib Arsić kaznio je s dve opomene jer je vlasnika TV „Pink” Željka Mitrovića i njegovog sina optužio da „imaju iza sebe dva ubistva”. S druge strane, Obradovićeva koleginica Marija Janjušević protestovala je zbog toga što nije opomenut naprednjak Marko Atlagić jer je za njihove članove rekao da su „zveri iz ’Dveri’”.Kritike su stigle i na račun drugog predsedavajućeg – Vladimira Marinkovića (SDPS), koga je iz poslaničke klupe kritikovala predsednica parlamenta Maja Gojković jer je dao pravo na repliku Aleksandri Jerkov, iako, kako je primetila, nije direktno pomenuta.

„Govorila je o nečijim tetkama. Ne znam, možda je govorila o tetki Božidara Đelića, ne znam te rodbinske odnose ovde u parlamentu pa ne znam više ko je čija tetka“, konstatovala je predsednica Skupštine. 

Kako je upozorio Atlagić, već godinu, a naročito poslednjih nekoliko meseci, traju „svakodnevni primitivni, zlonamerni, neistiniti i brutalni medijski napadi na Aleksandra Vučića, njegovu porodicu i roditelje”. Ti medijski napadi delo su, kako je rekao, „sprege reketaško-mafijaško-kriminalnih grupa iz zemlje i inostranstva”.


Maja Gojković se rasplakala zbog uvrede



Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rasplakala se juče tokom sednice, nakon što ju je poslanica DS-a Aleksandra Jerkov optužila da diskriminiše poslanicu DJB-a Ljupku Mihajlovski, koja je osoba s invaliditetom.  Maja Gojković je rekla da su to najteže uvrede na njen račun jer je optužena za diskriminicaju, a i sama u porodici ima osobu s invaliditetom. „Sram vas bilo!“, rekla je Maja Gojković poslanici Jerkov i rasplakala se i izašla iz sale.


„Svakodnevnim medijskim napadima na predsednika građane truju do krajnjih granica određene ličnosti iz tabloida, poput Aleksandra Rodića, kao i lideri nekih opozicionih stranaka, kao što su Saša Janković, Saša Radulović, Boško Obradović, Dragan Šutanovac, Zoran Živković, politički analitičari kao što je Đorđe Vukadinović, glumac Sergej Trifuninović i pojedini akademici  kao što je Dušan Teodorović.“

Dodao je da su se ti napadi proširili i na ministre unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića i odbrane Aleksandra Vulina, ali i načelnika BIA Bratislava Gašića.

S druge strane, poslanik DS-a Radoslav Milojičić Kena je pozvao premijerku da smeni ministra odbrane Aleksandra Vulina zbog nejasnog porekla novca za kupovinu stana. Ministarku pravde Nelu Kuburović pitao je šta će preduzeti da građani Srbije saznaju odakle ministru Vulinu više od 200.000 evra za kupovinu stana.

Za Vulinov stan u beogradskoj opštini Zvezdara interesovala se i poslanica DJB-a Tatjana Macura, koja je upitala da li je Tužilaštvo „ispitalo tetku supruge ministra, koja je navodno ustupila novac za kupovinu stana”.


Dva Šešelja u Skupštini



Republička izborna komisija dodelila je mandate narodnog poslanika Aleksandru Šešelju, sinu lidera radikala, koji je u poslaničku klupu seo umesto Milovana Bojića koji je podeno ostavku, kako mediji spekulišu, zbog odlaska na čelo KBC „Dedinje”. Aleksandar Šešelj je student, a rođen je 1993. godine.U kulubu SNS-a nova poslanica je Ana Čarapić, diplomirana ekonomistkinja iz Kuršumlije, rođena 1985. godine, a izabrana umesto Aleksandre Đurović koja je početkom avgusta imenovana za šeficu Misije Srbije pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu.


Poslanika NSS-a Marijana Rističevića zanimalo je šta će Tužilaštvo preduzeti po pitanju imovine bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca i da li će se utvrditi kako je izgradio objekat na Vračaru od 300 kvadrata, „kad je na računu imao 300.000 evra, a plata mu je bila 800 evra”. Njegovo pitanje Tužilaštvu je i da li će biti preispitane zloupotrebe u opštinama Čajetina i Inđija, te da li će biti ispitana imovina Gorana Ješića, odnosno „kako je kupio stan u Beču, dva stana u Novom Sadu, a nezaposleni ujak mu ima kuću s bazenom...” Interesovalo ga je i šta će Tužilaštvo preduzeti povodom slučaja inđijske „Energozelene”, gde nas Belgijanci tuže za 130 miliona evra „zbog očigledno nemara i koruptivnih stvari funkcionera DS-a”.

Predsednik radikala Vojislav Šešelj tražio od premijerke da smeni ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović „zbog diplomatskog skandala s Kinezima i napada na SPC”.

Samostalna poslanica Aleksandra Čabraja ministarku pravde upitala je da li je moguće da se u Srbiji desi da se učesnik rijaliti programa hapsi za najteže krivično delo – za ubistvo.

„Da li je to sada vrhunac pretvaranja istražnog postupka u predstavu, a države u rijaliti?“, pitala je ona.

Predsednik „Dveri” Boško Obradović pitao je ministra kulture Vladana Vukosavljevića i REM da li razmatraju ukidanje rijaliti programa u Srbiji. Tužilaštvo i NBS je upitao „da li je tačno da je Željko Mitrović na jedan račun u Ukrajini uplatio pet miliona evra i time platio mito za dobijanje kredita od 27 miliona evra”.

 

S. Stanković

Autor:
Pošaljite komentar