Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Naprednjaci danas odlučuju čeka li Beograd i izbore za poslanike

10.01.2018. 08:10 08:41
Piše:
Foto: Tanjug

BEOGRAD: Predsedništvo Srpske napredne stranke danas će održati sednicu, ali još uvek niko od funkcionera iz redova naprednjaka nije zvanično potvrdio da li će tom prilikom biti reči i o vanrednim parlamentarnim izborima.

Mediji su ovih dana spekulisali o tome da bi se, nasuprot ranijoj odluci, Predsedništvo danas moglo ponovo izjasniti o tome da li SNS želi da se zajedno s beogradskim izborima održe i vanredni parlamentarni.

Naime, 18. novembra prošle godine naprednjaci su na Glavnom odboru raspravljali o tome da li da se na proleće održe samo gradski izbori i tada je bilo ozbiljnih razmimoilaženja. Vrh stranke je u tom trenutku ipak poslušao stav šefa države i lidera naprednjaka Aleksandra Vučića da je u interesu Srbije da ne bude vanrednih parlamentarnih izbora. Sam Vučić je nedavno izjavio da, i pored pritisaka iz stranke kojima je izložen, nije promenio stav i da i dalje smatra da su u ovom trenutku dovoljni samo beogradski izbori. Iako najpre nije isključio ni mogućnost da bude preglasan na sednici Predsedništva, Vučić je na kraju ipak poručio da očekuje da SNS ne promeni prvobitnu odluku.

– Moguće je da budem preglasan, u šta ne verujem – rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić smatra da je u interesu Srbije da ne bude vanrednih parlamentarnih izbora, a najglasniji zagovornici izbora su ministri Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović

Po spekulacijama dobro obaveštenih izvora, stav predsednika stranke deli i ministar privrede Goran Knežević, dok su, kako se tvrdi, najglasniji zagovornici izbora ministri Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture juče je ponovila stav da „ne bi bilo loše da se istovremeno s beogradskim izborima održe i vanredni parlamentarni”. Međutim, Zorana Mihajlović je rekla da ne zna da li će to pitanje biti na dnevnom redu današnje sednice Predsedništva, ali je istakla da će izneti mišljenje za koje smatra da je potpuno opravdano, ukoliko se bude o tome govorilo.

– Mislim da uz gradske izbore i izjave opozicije koje slušamo prethodnih meseci ne bi bilo loše da imamo i parlamentarne izbore, da pokažemo da građani glasaju za rezultate, da vide kada radite za svoju zemlju, da činite sve što možete da Aerodrom, „Putevi” i buyet budu stabilni, a ne radite kao što su radili oni pre nas, polazeći od toga da li možete da se ugradite ili utalite – rekla je Zorana Mihajlović, uz apel: –  Hajde da pokažemo da smo mi ti kojima građani veruju, ne zato što smo lepi ili zato što se zovemo ovako ili onako, već zato što smo vredni, radni i volimo svoju zemlju.


Odluka na Vučiću

Izbori u Beogradu biće raspisani do 1. februara, a trebalo bi da budu održani od 4. do 18. marta, kada je i krajnji rok za njihovo sprovođenje.

Zakonski okvir nije smetnja za istovremeno održavanje republičkih i gradskih izbora. Za njih važi ista odredba da od dana raspisivanja do održavanja ne sme proći manje od 45, niti više od 60 dana. Jedino što bi za održavanje izbora za novi saziv parlamenta trebalo najpre da bude raspušen sadašnji poslanički sastav. No, tome bi trebalo da prethodi obrazložen predlog Vlade, a odluku o raspuštanju Skupštine Srbije i raspisivanju vanrednih parlamentranih izbora donosi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zakon kaže da je predsednik Republike dužan da u roku od 72 sata donese ukaz kojim na obrazložen predlog Vlade raspušta Narodnu skupštinu, ili da Vladu i javnost obavesti o tome da ne prihvata predlog Vlade.


I među koalicionim partnerima sve je više onih koji se zalažu za vanredne parlamenatrne izbore. Toj opciji priklonili su se ovoga puta i socijalisti, koji su do sada uvek imali rezervu prema ideji vanrednog izlaska na birališta, zahtevajući da Srbija uđe u ciklus redovnih izbora. Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić izjavio je pre nekoliko dana da ta stranka nema potrebu za vanrednim parlamentarnim izborima, ali da je, ako ih opozicija traži, SPS spreman. On je rekao da razume potrebu Srpske napredne stranke da analizira da li su zahtevi opozicije za izborima ispravni i da li je atmosfera takva da su izbori potrebni. Za SPS je još uvek nepoznanica i da li će se na izborima pojaviti na listi samo s Jedinstvenom Srbijom, ili i s naprednjacima. Na pitanje šta misli o zajedničkom izlasku na beogradske izbore sa SNS-om, Antić je juče odgovorio da bi „emotikonom odgovorio smajlijem i lajkom”.

Već nekoliko meseci predsednik Pokreta socijalista i ministar odbrane Aleksandar Vulin poziva lidera SNS-a da ne odbacuje mogućnost da vanredni parlamentarni izbori ipak budu raspisani istovremeno s redovnim beogradskim, podvlačeći da to treba da učini zbog ponašanja opozicije. Suprotnog mišljenja je potpredsednik Vlade i lider SDPS-a Rasim Ljajić. Na pitanje da li očekuje da će Srpska napredna stranka na sednici Presedništva doneti odluku o tome da istovremeno s beogradskim izborima budu raspisani i vanredni parlamentarni, kazao je da „najiskrenije” ne bi voleo tu vrstu iznenađenja.

– Voleo bih da tih izbora ne bude jer mislim da smo ih imali i previše, ali u Srbiji nikad ne možete sa sigurnošću reći da li će izbora biti ili ne – kazao je ministar Ljajić. – Mislim da je Vlada ostvarila značajne rezultate, ali i da nas čekaju brojni izazovi i da nam je zato potreban period bez izbora.

S. Stanković

Autor:
Pošaljite komentar