scattered clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Напредњаци данас одлучују чека ли Београд и изборе за посланике

10.01.2018. 08:10 08:41
Пише:
Фото: Tanjug

БЕОГРАД: Председништво Српске напредне странке данас ће одржати седницу, али још увек нико од функционера из редова напредњака није званично потврдио да ли ће том приликом бити речи и о ванредним парламентарним изборима.

Медији су ових дана спекулисали о томе да би се, насупрот ранијој одлуци, Председништво данас могло поново изјаснити о томе да ли СНС жели да се заједно с београдским изборима одрже и ванредни парламентарни.

Наиме, 18. новембра прошле године напредњаци су на Главном одбору расправљали о томе да ли да се на пролеће одрже само градски избори и тада је било озбиљних размимоилажења. Врх странке је у том тренутку ипак послушао став шефа државе и лидера напредњака Александра Вучића да је у интересу Србије да не буде ванредних парламентарних избора. Сам Вучић је недавно изјавио да, и поред притисака из странке којима је изложен, није променио став и да и даље сматра да су у овом тренутку довољни само београдски избори. Иако најпре није искључио ни могућност да буде прегласан на седници Председништва, Вучић је на крају ипак поручио да очекује да СНС не промени првобитну одлуку.

– Могуће је да будем прегласан, у шта не верујем – рекао је Вучић.

Александар Вучић сматра да је у интересу Србије да не буде ванредних парламентарних избора, а најгласнији заговорници избора су министри Небојша Стефановић и Зорана Михајловић

По спекулацијама добро обавештених извора, став председника странке дели и министар привреде Горан Кнежевић, док су, како се тврди, најгласнији заговорници избора министри Небојша Стефановић и Зорана Михајловић. Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре јуче је поновила став да „не би било лоше да се истовремено с београдским изборима одрже и ванредни парламентарни”. Међутим, Зорана Михајловић је рекла да не зна да ли ће то питање бити на дневном реду данашње седнице Председништва, али је истакла да ће изнети мишљење за које сматра да је потпуно оправдано, уколико се буде о томе говорило.

– Мислим да уз градске изборе и изјаве опозиције које слушамо prеthodnih месеци не би било лоше да имамо и парламентарне изборе, да покажемо да грађани гласају за резултате, да виде када радите за своју земљу, да чините све што можете да Аеродром, „Путеви” и buyеt буду стабилни, а не радите као што су радили они пре нас, полазећи од тога да ли можете да се уградите или уталите – рекла је Зорана Михајловић, уз апел: –  Хајде да покажемо да смо ми ти којима грађани верују, не зато што смо лепи или зато што се зовемо овако или онако, већ зато што смо вредни, радни и волимо своју земљу.


Одлука на Вучићу

Избори у Београду биће расписани до 1. фебруара, а требало би да буду одржани од 4. до 18. марта, када је и крајњи рок за њихово спровођење.

Законски оквир није сметња за истовремено одржавање републичких и градских избора. За њих важи иста одредба да од дана расписивања до одржавања не сме проћи мање од 45, нити више од 60 дана. Једино што би за одржавање избора за нови сазив парламента требало најпре да буде распушен садашњи посланички састав. Но, томе би требало да prеthodi образложен предлог Владе, а одлуку о распуштању Скупштине Србије и расписивању ванредних парламентраних избора доноси председник Србије Александар Вучић.

Закон каже да је председник Републике дужан да у року од 72 сата донесе указ којим на образложен предлог Владе распушта Народну скупштину, или да Владу и јавност обавести о томе да не прихвата предлог Владе.


И међу коалиционим партнерима све је више оних који се залажу за ванредне парламенатрне изборе. Тој опцији приклонили су се овога пута и социјалисти, који су до сада увек имали резерву према идеји ванредног изласка на биралишта, захтевајући да Србија уђе у циклус редовних избора. Потпредседник Социјалистичке партије Србије Александар Антић изјавио је пре неколико дана да та странка нема потребу за ванредним парламентарним изборима, али да је, ако их опозиција тражи, СПС спреман. Он је рекао да разуме потребу Српске напредне странке да анализира да ли су захтеви опозиције за изборима исправни и да ли је атмосфера таква да су избори потребни. За СПС је још увек непознаница и да ли ће се на изборима појавити на листи само с Јединственом Србијом, или и с напредњацима. На питање шта мисли о заједничком изласку на београдске изборе са СНС-ом, Антић је јуче одговорио да би „емотиконом одговорио смајлијем и лајком”.

Већ неколико месеци председник Покрета социјалиста и министар одбране Александар Вулин позива лидера СНС-а да не одбацује могућност да ванредни парламентарни избори ипак буду расписани истовремено с редовним београдским, подвлачећи да то треба да учини због понашања опозиције. Супротног мишљења је потпредседник Владе и лидер СДПС-а Расим Љајић. На питање да ли очекује да ће Српска напредна странка на седници Преседништва донети одлуку о томе да истовремено с београдским изборима буду расписани и ванредни парламентарни, казао је да „најискреније” не би волео ту врсту изненађења.

– Волео бих да тих избора не буде јер мислим да смо их имали и превише, али у Србији никад не можете са сигурношћу рећи да ли ће избора бити или не – казао је министар Љајић. – Мислим да је Влада остварила значајне резултате, али и да нас чекају бројни изазови и да нам је зато потребан период без избора.

С. Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар