Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Medijska kadrovska vrteška: Ko su Vučićevi favoriti?

01.10.2020. 08:56 09:01
Piše:
Foto: Tanjug (Video)

BEOGRAD: Po poslednjoj izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ime mandatara za sastav vlade biće poznato u narednih nekoliko dana. Ostaje još da se vidi da li će biti novog kruga konsultacija sa svim parlamentarnim strankama, a to će verovatno zavisiti od toga da li će Srbija dobiti koncentracionu vladu, ili će se SNS, kao najjača stranka, odlučiti za koaliciju s jednom strankom.

Da nema te dileme, Vučić je, shodno Ustavu, mogao još polovinom jula odrediti mandatara jer SNS, na čijem je čelu, ima obezbeđenu ne samo prostu parlamentarnu većinu već dvotrećinsku. Kako to i Ustav kaže, još letos je saslušao mišljenje parlamentarne većine, koja je, po izjavi delegacije naprednjaka nakon razgovora na Andrićevom vencu, zatražila da mesto mandatara pripadne njima. No, i kada bude saopšteno ime budućeg premijera, javnost neće odmah biti upoznata sa svim detaljima jer će on tek pred Skupštinu izaći s imenima ministara, o kojima se glasa u paketu s predsednikom Vlade. Samim tim, do polovine oktobra, kada se očekuje izbor vlade, neće se stišati spekulacije, a ni strepnje zainteresovanih, o tome ko će novi sesti i ko će ostati u kabinetima Nemanjine.

Samom izboru vlade treba da prethodi još jedno glasanje. Reč je o predsedniku parlamenta, koji, kako je nezvanično procurilo u javnost, treba da se odigra 7. ili 8. oktobra. Kao i kada je reč o čelnom mestu u Vladi, i oko izbora prvog među jednakim na Trgu Nikole Pašića vrti se nekoliko imena – Vladimir Orlić, Milenko Jovanov, Vladimir Marinković i Marija Obradović. I dok je do pre petanestak dana na spisku potencijalnih čelnika vlade bilo više kandidata, mediji i analitičari sada Anu Brnabić vide kao novog-starog premijera.


„Sigurice” i zaboravljeni

Lider SDPS-a i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić definitivno je rešio da u ovom mandatu ne bude ministar, ali istovremeno smatra da u Vladi treba da ga zameni neko iz stranke. Samim tim, njega bi mogla zameniti državna sekretarka Tatjana Matić.

Očekuje se da će srpskim finansijama i dalje upravljati Siniša Mali, kao i da o tome, od samog početka, nije ni bilo dileme. Takođe, i nosilac liste, Branislav Nedimović, ostaće, po svemu sudeći, na mestu ministra poljoprivrede.

Pretpostavlja se da na mestu ministra zdravlja ostaje Zlatibor Lončar, a čini se da se za funkciju ministra prosvete niko ne otima, pa da bi i Mladen Šarčević mogao sačuvati poziciju.

Deluje kao da su svi zaboravili na ministarstva bez portfelja, kojih u vladi u odlasku ima tri, a vodili su ih Slavica Đukić Dejanović, Milan Krkobabić i Nenad Popović.


Rok za formiranje vlade od 90 dana počeo je da teče danom konstituisanja Skupštine, pa novi kabinet mora da bude sastavljen do 3. novembra.

Ana Brnabić je, kao i sam Vučić, najavila da će ove nedelje biti napravljeni ključni koraci u formiranju nove vlasti.

Socijalisti su od zatvaranja birališta u iščekivanju konačne odluke SNS-a o tome da li će ih ponovo izabrati za koalicione partnere. Predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je da će tokom ove nedelje razgovarati s predsednikom Srbije o formiranju nove vlade. Ponovio je da je na Aleksandru Vučiću, kao pobedniku izbora, da diktira i formatira kakva vlada želi da bude formirana, s kojim partnerima i ko će obavljati koje funkcije. Tvrdi da je ponosan na ono što je u poslednjih osam godina urađeno zajedno sa Srpskom naprednom strankom i u saradnji s Aleksandrom Vučićem. Ocenio je da je Srbija danas faktor mira i stabilnosti i siguran je u to da će tako biti i ubuduće, „zahvaljujući našoj daljoj saradnji”.

U tom smislu mi smo spremni za nastavak saradnje koja je u interesu Srbije i u narednom periodu, suočeni sa svim izazovima koji nas čekaju, na državnom, ekonomskom, nacionalnom i svakom drugom planu – poručio je Dačić, napominjući da je „važna politička stabilnost u Srbiji, a mi smo državotvorni i deo onih snaga koje će pre svega imati u vidu interes države Srbije”.

Da li će Dačić i dalje ostati prvi čovek srpske diplomatije pitanje je koje su otvorile spekulacije, pošto je u medijima nagovešteno da bi Nebojša Stefanović mogao napustiti MUP i preuzeti mesto ministra Vojske ili inostranih poslova. Po medijskom kadrovanju, trenutno se razmatraju još dve opcije – da Aleksandar Vulin ostane član kabineta u Nemanjinoj na mestu ministra policije ili da se preseli na Banjicu i preuzme direktorsko mesto u Bezbednosno-informativnoj agenciji. U tom  slučaju, aktuelni direktor službe Bratislav Gašić postao bi najozbiljniji kandidat za ministra policije.

Kao kandidat za ministra privrede najčešće se pominje predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je bio uključen i u potpisivanje Vašingtonskog sporazuma. No, ovih dana kandidaturu za to mesto je pridodao i predsednik UO „Mona hotel menadžmenta” Tomislav Momirović.

Favorit za mesto ministra kulture je Maja Gojković, dok još uvek nije razrešena dilema o tome da li na čelu Ministarstva pravde ostaje Nela Kuburović ili će je zameniti sekretar u tom resoru Radomir Ilić.


Analitika, signali i izbori

Vučić u javnim nastupima ne želi ni da nagovesti kojem formatu vlade i kojim kandidatima je naklonjen. Čak i kada govori nešto o budućem premijeru, dodaje da će Ana Brnabić, ukoliko ostane predsednica Vlade, doneti nekakvu odluku. O potencijalnim ministrima čak se ni toliko, izokola, ne izjašnjava. Na sličnom fonu je i tumačenje Ane Brnabić, koja je  kaže da Srbija ulazi u izuzetno težak politički i ekonomski period i da je zato važno „kako pravite vladu i ko će u njoj sedeti”.

Predsednik mora ozbiljno da razmisli, kako to on i čini analitički, da li ćemo menjati resore, da li će biti donet novi zakon o ministarstvima, ko će voditi te resore, kakav je sve to singal svim našim parternima, rekla je Ana Brnabić.

Ne može se zaobići da se u celom toku formiranja Vlade ne pomene činjenica da Srbiju u 2022. godini čekaju predsednički izbori. U skladu s tim, sastav vlade svakako će zavisiti i od toga da li će njen mandat biti skraćen, ukoliko bude doneta  odluka da uporedo s predsedničkim i beogradskim izborima, budu održani i novi parlamentarni.


Postoje nagoveštaji da bi Ministarstvo saobraćaja i građevinarstva, koje je bilo do sada u rukama ministarke Zorane Mihajlović, biti podeljeno. Pojedini mediji su pisali da će saobraćaj ubuduće biti u rukama zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, koji, s druge strane, tvrdi da nema nameru da napusti vlast u glavnom gradu.

Obavešteni izvori gotovo su sigurni u to da Goran Trivan neće biti u novoj vladi, već da će ga na čelu Ministarstva ekologije zameniti Irena Vujović, koju pak neki vide i na Vesićevoj poziciji ako on pređe u Nemanjinu.

Kada je reč o ministru sporta, već odavno se šuška da Vanja Udovičić neće dobiti novi mandat, pa tim pre fotelju mediji nude drugom vaterpolitisi, Aleksandru Šapiću.

U javnosti se ne govori mnogo o fotelji koju trenutno zauzima ministar Aleksandar Antić. Resor energetike je tradicionalno pripadao socijalistima, pa nije ni čudo što u taboru SPS-a strepe da li će tako ostati i ubuduće.

Svetlana Stanković

Autor:
Pošaljite komentar
Brnabić: Da sačekamo ime mandatara

Brnabić: Da sačekamo ime mandatara

29.09.2020. 13:20 13:39
Vučić: U narednih nekoliko dana mandatar

Vučić: U narednih nekoliko dana mandatar

29.09.2020. 10:56 11:50
Dačić: Ponosni smo na urađeno s Vučićem za osam godina

Dačić: Ponosni smo na urađeno s Vučićem za osam godina

30.09.2020. 13:41 13:43