clear sky
19°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Медијска кадровска вртешка: Ко су Вучићеви фаворити?

01.10.2020. 08:56 09:01
Пише:
Фото: Танјуг (Видео)

БЕОГРАД: По последњој изјави председника Србије Александра Вучића, име мандатара за састав владе биће познато у наредних неколико дана. Остаје још да се види да ли ће бити новог круга консултација са свим парламентарним странкама, а то ће вероватно зависити од тога да ли ће Србија добити концентрациону владу, или ће се СНС, као најјача странка, одлучити за коалицију с једном странком.

Да нема те дилеме, Вучић је, сходно Уставу, могао још половином јула одредити мандатара јер СНС, на чијем је челу, има обезбеђену не само просту парламентарну већину већ двотрећинску. Како то и Устав каже, још летос је саслушао мишљење парламентарне већине, која је, по изјави делегације напредњака након разговора на Андрићевом венцу, затражила да место мандатара припадне њима. Но, и када буде саопштено име будућег премијера, јавност неће одмах бити упозната са свим детаљима јер ће он тек пред Скупштину изаћи с именима министара, о којима се гласа у пакету с председником Владе. Самим тим, до половине октобра, када се очекује избор владе, неће се стишати спекулације, а ни стрепње заинтересованих, о томе ко ће нови сести и ко ће остати у кабинетима Немањине.

Самом избору владе треба да prеthodi још једно гласање. Реч је о председнику парламента, који, како је незванично процурило у јавност, треба да се одигра 7. или 8. октобра. Као и када је реч о челном месту у Влади, и око избора првог међу једнаким на Тргу Николе Пашића врти се неколико имена – Владимир Орлић, Миленко Јованов, Владимир Маринковић и Марија Обрадовић. И док је до пре петанестак дана на списку потенцијалних челника владе било више кандидата, медији и аналитичари сада Ану Брнабић виде као новог-старог премијера.


„Сигурице” и заборављени

Лидер СДПС-а и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић дефинитивно је решио да у овом мандату не буде министар, али истовремено сматра да у Влади треба да га замени неко из странке. Самим тим, њега би могла заменити државна секретарка Татјана Матић.

Очекује се да ће српским финансијама и даље управљати Синиша Мали, као и да о томе, од самог почетка, није ни било дилеме. Такође, и носилац листе, Бранислав Недимовић, остаће, по свему судећи, на месту министра пољопривреде.

Претпоставља се да на месту министра здравља остаје Златибор Лончар, а чини се да се за функцију министра просвете нико не отима, па да би и Младен Шарчевић могао сачувати позицију.

Делује као да су сви заборавили на министарства без портфеља, којих у влади у одласку има три, а водили су их Славица Ђукић Дејановић, Милан Кркобабић и Ненад Поповић.


Рок за формирање владе од 90 дана почео је да тече даном конституисања Скупштине, па нови кабинет мора да буде састављен до 3. новембра.

Ана Брнабић је, као и сам Вучић, најавила да ће ове недеље бити направљени кључни кораци у формирању нове власти.

Социјалисти су од затварања биралишта у ишчекивању коначне одлуке СНС-а о томе да ли ће их поново изабрати за коалиционе партнере. Председник Социјалистичке партије Србије и министар спољних послова Ивица Дачић најавио је да ће током ове недеље разговарати с председником Србије о формирању нове владе. Поновио је да је на Александру Вучићу, као победнику избора, да диктира и форматира каква влада жели да буде формирана, с којим партнерима и ко ће обављати које функције. Тврди да је поносан на оно што је у последњих осам година урађено заједно са Српском напредном странком и у сарадњи с Александром Вучићем. Оценио је да је Србија данас фактор мира и стабилности и сигуран је у то да ће тако бити и убудуће, „захваљујући нашој даљој сарадњи”.

У том смислу ми смо спремни за наставак сарадње која је у интересу Србије и у наредном периоду, суочени са свим изазовима који нас чекају, на државном, економском, националном и сваком другом плану – поручио је Дачић, напомињући да је „важна политичка стабилност у Србији, а ми смо државотворни и део оних снага које ће пре свега имати у виду интерес државе Србије”.

Да ли ће Дачић и даље остати први човек српске дипломатије питање је које су отвориле спекулације, пошто је у медијима наговештено да би Небојша Стефановић могао напустити МУП и преузети место министра Војске или иностраних послова. По медијском кадровању, тренутно се разматрају још две опције – да Александар Вулин остане члан кабинета у Немањиној на месту министра полиције или да се пресели на Бањицу и преузме директорско место у Безбедносно-информативној агенцији. У том  случају, актуелни директор службе Братислав Гашић постао би најозбиљнији кандидат за министра полиције.

Као кандидат за министра привреде најчешће се помиње председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, који је био укључен и у потписивање Вашингтонског споразума. Но, ових дана кандидатуру за то место је придодао и председник УО „Мона хотел менаџмента” Томислав Момировић.

Фаворит за место министра културе је Маја Гојковић, док још увек није разрешена дилема о томе да ли на челу Министарства правде остаје Нела Кубуровић или ће је заменити секретар у том ресору Радомир Илић.


Аналитика, сигнали и избори

Вучић у јавним наступима не жели ни да наговести којем формату владе и којим кандидатима је наклоњен. Чак и када говори нешто о будућем премијеру, додаје да ће Ана Брнабић, уколико остане председница Владе, донети некакву одлуку. О потенцијалним министрима чак се ни толико, изокола, не изјашњава. На сличном фону је и тумачење Ане Брнабић, која је  каже да Србија улази у изузетно тежак политички и економски период и да је зато важно „како правите владу и ко ће у њој седети”.

Председник мора озбиљно да размисли, како то он и чини аналитички, да ли ћемо мењати ресоре, да ли ће бити донет нови закон о министарствима, ко ће водити те ресоре, какав је све то сингал свим нашим партернима, рекла је Ана Брнабић.

Не може се заобићи да се у целом току формирања Владе не помене чињеница да Србију у 2022. години чекају председнички избори. У складу с тим, састав владе свакако ће зависити и од тога да ли ће њен мандат бити скраћен, уколико буде донета  одлука да упоредо с председничким и београдским изборима, буду одржани и нови парламентарни.


Постоје наговештаји да би Министарство саобраћаја и грађевинарства, које је било до сада у рукама министарке Зоране Михајловић, бити подељено. Поједини медији су писали да ће саобраћај убудуће бити у рукама заменика градоначелника Београда Горана Весића, који, с друге стране, тврди да нема намеру да напусти власт у главном граду.

Обавештени извори готово су сигурни у то да Горан Триван неће бити у новој влади, већ да ће га на челу Министарства екологије заменити Ирена Вујовић, коју пак неки виде и на Весићевој позицији ако он пређе у Немањину.

Када је реч о министру спорта, већ одавно се шушка да Вања Удовичић неће добити нови мандат, па тим пре фотељу медији нуде другом ватерполитиси, Александру Шапићу.

У јавности се не говори много о фотељи коју тренутно заузима министар Александар Антић. Ресор енергетике је традиционално припадао социјалистима, па није ни чудо што у табору СПС-а стрепе да ли ће тако остати и убудуће.

Светлана Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар
Брнабић: Да сачекамо име мандатара

Брнабић: Да сачекамо име мандатара

29.09.2020. 13:20 13:39
Вучић: У наредних неколико дана мандатар

Вучић: У наредних неколико дана мандатар

29.09.2020. 10:56 11:50
Дачић: Поносни смо на урађено с Вучићем за осам година

Дачић: Поносни смо на урађено с Вучићем за осам година

30.09.2020. 13:41 13:43