Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

INTERVJU:  PREDSEDNICA POKRAJINSKE VLADE MAJA GOJKOVIĆ Nova, udružena energija za modernu Vojvodinu

25.05.2024. 08:41 10:13
Piše:
Izvor: S.Šušnjević

Glavno obeležje pravca nove Pokrajinske vlade, koju će u naredne četiri godine voditi predsednica Maja Gojković, kao prva žena na čelu izvršne vlasti u Vojvodini je kontinuitet dosadašnjih razvojnih projekata i novih kapitalnih ulaganja. Zato predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, koja je prvi intervju na toj funkciji dala „Dnevniku”, napominje da Republika, Pokrajina i Grad Novi Sad pokazuju novu udruženu energiju u želji da država do 2028. godine bude moderna sa savremenim objektima u oblasti zdravstva, sporta, obrazovanja i kulture koja joj je posebno bliska.

- Lokalni izbori, koji su raspisani za 2. jun, su od velikog značaja jer će građani odlučiti kako će izgledati budućnost njihove lokalne zajednice i kako će izgledati život običnog čoveka. Srpska napredna stranka koja, odlukom građana u prethodnih deset godina vodi opštine i gradove govori o rezulatima svog rada i o planovima za budućnost. Ne vidim šta radi konkurencija, jer još uvek nisam čula koji su njihovi planovi. Kao Novosađanka izaći ću na izbore i glasati za listu koja govori o budućnosti Novog Sada i svih drugih lokalnih samouprava. Za svakog čoveka su važni stabilnost, mir, ali i dobra saradnja svih nivoa vlasti kako bi se upešno realizovali projekti.

U ekspozeu ste naglasili zalaganje za nastavak započetih projekata i početak novih. Šta biste posebno izdvojili?

- U naredne četiri godine ćemo više pažnje posvetiti saobraćnoj i komunalnoj infrastrukturi, zaštiti životne sredine, obrazovanju, kulturi, socijalnoj zaštiti. Nastavićemo realizaciju započetih projekata poput završetka Kamenice 3, blokova B i C Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, izgradnju sportske hale u Novom Kneževcu, „Muzeja 20. veka” u Novom Sadu, zatvorenog bazena u Bačkoj Topoli, OŠ „Miloš Crnjanski” u Novom Sadu, brze pruge do Subotice. Putna infrastruktura će nam svakako biti jedan od prioriteta. Nikada se nije ovoliko ulagalo u saobraćajnu infrastrukturu. U Vojvodini je u toku, realizacija četiri kapitalna projekta: izgradnja brze saobraćajnice od Sombora do Kikinde, tzv. „Osmeh Vojvodine”, auto-puta Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, Fruškogorskog koridora i deonice novog auto-puta između Kuzmina i Sremske Rače. Kao što nam je važno što će Novi Sad dobiti dva nova mosta, isto tako su nam važni i izgradnja kanalizacije u Vasiljevu, u opštini Kanjiža, pešačkih površina i parking prostora u centralnoj gradskoj zoni u Bačkoj Palanci ili završetak izgradnje školske sale u Uljmi, u opštini Vršac, jer su sve to projekti koji su od interesa za sve građane Vojvodine.

Kao Novosađanka izaći ću na izbore 2.juna i glasati za listu koja govori o budućnosti Novog Sada i svih drugih lokalnih samouprava. Za svakog čoveka su važni stabilnost, mir, ali i dobra saradnja svih nivoa vlasti kako bi se upešno realizovali projekti

Koja kapitalna ulaganja imaju prioritet?

- Prioritet je privredni razvoj, a zahvaljujući merama ekonomske politike Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, Vojvodina beleži veoma dobre rezultate u poljoprivredi, industrijskoj proizvodnji, izvozu i padu nezaposlenosti. Stopa nezaposlenosti u Vojvodini iznosi devet posto. U prethodnim godinama finansirani su brojni projekti od značaja za Vojvodinu. Uz podršku Pokrajinske vlade, koja je preko Uprave za kapitalna ulaganja, u potpunosti finansirala izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i izgradnju magistralnog kolektora, opština Mali Iđoš je započela rešavanje velikog problema prikupljanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda u Malom Iđošu, Feketiću i Lovćencu, kao i problema zagađenosti reke Krivaje. Da bi ceo sistem profunkcionisao na teritoriji te opštine, potrebno je izgraditi i kanalizacionu mrežu za sva tri naselja, te je Pokrajinska vlada obezbedila sredstva i za izgradnju kanalizacione mreže u Feketiću, u ukupnoj dužini od oko 28,5 kilometara. Uvek ćemo biti partner lokalnim samoupravama u realizaciji projekata koji doprinose razvoju poslovne i investicione klime, povećanju zaposlenosti i sveukupnog privrednog razvoja pokrajine, ali pre svega unapređenju životnog standarda i boljoj budućnosti građana.


Obnova Sremskih Karlovaca

Kao ministarka kulture bili sta na čelu Odbora za obnovu Sremskih Karlovaca. Koji su realni planovi i šta se trenutno radi?

Reč je o obnovi Sremskih Karlovaca u svakom smislu te reče ne samo građevinskom. Revitalizacija tog važnož mesta za Vojvodini i čitavu zemlju u duhovnom i kulturnom smislu je ušao u program „Sokok u budućnot 2027” . Pokrajinska vlada je već uplatila značajnu sumu novca za izradu detaljnog plana rekonstrukcije i adaptacije koji će sigurno biti rađen više od godinu dana. Važno je što će tim projektom će Sremski Karlovci dobiti Kulturnio centar, a mesto za tu ustanovu je već odabrano.


Razvoj infrastrukture je važna oblast zbog boljeg života građana, ali i za privlačenje investicija. Koliko su industrijske zone u Vojvodini opremljene, gde se grade i planiraju nove?

- Sve što radimo je zarad toga da građani imaju bolji život i da bi mladi našli smisao života u svojim mestim. Moramo da se okrenemo ljudima, da slušamo njihove probleme i predloge jer oni najbolje znaju šta je potrebno za njihu lokalnu zajednicu i šta je potrebno da se olakša njihov svakodnevni život. Jedan od prioriteta svakako je bio ulaganje u izgradnju, opremanje i oživljavanje industrijskih zona, što je obezbedilo potpuno novu sliku Vojvodine koja se pozicionirala kao idealno mesto za ulaganja kako domaćih tako i stranih investitora. Vodeći računa o ubrzanom ekonomskom razvoju pokrajine, nova Pokrajinska vlada intenzivno će raditi na ovom polju i to će svakako biti jedan od naših strateških ciljeva, kako bismo u budućnosti uspeli da privučemo nove investitore i otvorimo nova radna mesta. Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu od 2022. godine ima novu konkursnu meru kojom direktno usmeravaju bespovratna sredstva za sufinansiranje infrastrukturnog opremanja poslovno-industrijskih zona u lokalnim samoupravama, kojom je tokom 2022. i 2023. godine usmereno ukupno 819,8 miliona dinara, a sredstva će biti usmerene ove godine.


Žene u politici

Prva ste žena na čelu izvršne vlasti u Vojvodini. To će biti upisano u istoriji Pokrajine. Kako vi to lično doživljavate?

 Izuzetna mi je čast što sam prva žena u istoriji izvršne vlasti AP Vojvodine na čelu Vlade, ali i svojevremeno prva žena na čelu Grada Novog Sada. Važna je činjenica da je ovime napravljen iskorak. To pre svega smatram priznanjem rezultata, posvećenosti i zalaganja ali je to i velika odgovornost jer kada je žena na visokoj funkciji onda su sve oči još više uprete. Znam to iz iskustva jer sam 2004. godine izbrana na direktnim izborima za gradonačelnicu Novog Sada. Od tada se mnogo toga promenilo. SNS je mnogo pažnje posvetila ulozi žena u političkom životu žena. Do skora smo imali predsednicu Vlade Republike, na čelu republičke Skupštine je Ana Brnabić, na čelu Narodne banke je Jorgovanka Tabaković, na čelu Ustavnog suda je žena, a i Republički tužilac je žena...


Pominjete novu energiju koja je neophodna kako bi se ostvarila vizija najbolje moguće Vojvodine. Šta konkretno mislite da je neophodno da se uradi?

- Da biste dobili novu energiju uvek morate da uvedete nove igrače koji su motivisani, koji imaju svoju viziju uz generalne smernice politike vladajuće stranke. Nova energija se pokazuje time što birate da timove vode ljudi koji dele istu viziju i imaju posebne afinitete kojim će obeležiti svoj mandat.  Po modelu Republičke vlade i Pokrajinska ima nova lica, a posebno me raduje što ima više žena i što nisu svi članovi iz Novog Sada, čime se predstavlja slika Vojvodine.

Izgradnjom Fruškogorskog koridora i dva nova mosta Novi Sad sutra će izgledati  potpuno drugačije, a te investicije će doneti bolji kvalitet života građanima

Problem zdrave vode u Vojvodini nije nov. Šta se sa nivoa Pokrajine može, učiniti da se on reši. Gde se planiraju fabrike vode?

- Ove sedmice je započeta rekonstrukcija i dogradnja fabrike vode u Beočinu, a rekonstrukcija fabrike vode u Odžacima i izgradnja u Temerinu odvijaju se predviđenom dinamikom. U toku je i izgradnja fabrike vode i crpne stanice za naselja Ada i Mol, rekonstrukcija i dogradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Vrdniku. U prethodnim godinama obezbeđen je novac za finansiranje treće faze izgradnje fabrike vode u Kovačici, kao i za zamenu tehnološke opreme u postrojenjima u Karavukovu, Novoj Crnji i Vojvodi Steli. Na teritoriji grada Pančeva, sredstvima iz pokrajinskog budžeta finansirana je izgradnja potamiškog kolektora, čime je unapređen sistem upravljanja otpadnim vodama i obezbeđeni su bolji uslovi za poslovanje privrednih subjekata u zoni kolektora. U opštini Žitište finansiran je nastavak izgradnje prve faze postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa nabavkom opreme i cevovoda. Sve to se radi u cilju obezbeđivanja kvalitetne prečišćene vode za stanovnike tih naseljenih mesta, kao i povećanja kapaciteta prečišćene vode u postrojenjima kako bi se zadovoljile maksimalne dnevne potrebe naselja.


Velika pobeda predsednika Vučića u UN

Kako komentarišete usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama?

- Oni koji su stali iza te rezolucije doživeli su veliki poraz. Rezolucija je uspela da unese još više podela, jer veliki deo modernog sveta je bio protiv tog dokumenta koji je očigledno usvojen manjinom glasova u odnosu na prevlađujuće mišljenje sveta. Vodila sam republički parlament skoro sedam godina i u državama parlamentarne demokratije ni jedan akt ne može da bude usvojen sa manje glasova u odnosu na većinu prisutnih. Srbija može da bude ponosna na sve ono što je predsednik Aleksandar Vučić učio u poslednjih mesec dana boreći se za istinu o Rezolucuiiji o Srebrenici i o onome što su velike sile zamislile da urade. Velike pobede, koju je predsednik Vučić izvojevao u Ujedinjenim nacijama, bićemo svesni tek u vremenima pred nama, jer je rezolucija uspela samo da otvori Pandorinu kutiju.


Ravnomeran regionalni razvoj podrazumeva ulaganje u sve delove Vojvodine? Šta je, po vašem mišljenju, prioritet?

- Posvećeni smo ravnomernom razvoju čitave Vojvodine, odnosno decentralizaciji. Vojvodinu karakterišu znatne unutarregionalne razlike koje su posebno izražene na nivou opština i gradova. Zato je Pokrajinska vlada donela Plan razvoja AP Vojvodine, kojim su projektovani ciljevi i prioriteti do 2030. godine. Pokrajinska vlada je finansirala izradu planova razvoja jedinica lokalne samouprave. Ti dokumenti su posebno značajni u pogledu povlačenja sredstava iz evropskih fondova, koji zajedno sa domaćim fondovima, a posebno preko Uprave za kapitalna ulaganja, čine ključne poluge razvoja. Poseban fokus je na podršci projektima usmerenim na razvoj privrede i ključnih privrednih grana u čijoj osnovi treba da budu inovacije i održivo korišćenje prirodnih resursa, zatim na obezbeđivanju uslova za održivi razvoj energetike i transportnih sistema, kao i na projektima obezbeđivanja kvalitetnog i dostupnog obrazovanja, socijalnih i zdravstvenih usluga i kulturnih sadržaja.

Uvek ćemo biti partner lokalnim samoupravama u realizaciji projekata koji doprinose razvoju poslovne i investicione klime, povećanju zaposlenosti i sveukupnog privrednog razvoja pokrajine, ali pre svega unapređenju životnog standarda i boljoj budućnosti građana

Novi Sad kao administrativni centar Vojvodine i drugi po veličini grad u Srbiji ima, verovatno, posebno mesto i u planovima Pokrajinske vlade. Koliko je važan razvijen Novi Sad za celu sliku o uspešnoj Vojvodini?

- Pokrajinska vlada proteklih godina uložila je znatna sredstva u realizaciju brojnih projekata na teritoriji Novog Sada, jer je svima važan ekonomski i privredni rast grada i prigradskih naselja. Novi Sad je administartivni centar i njegov razvoj mora biti jedan od prioriteta. Sa izgradnjom Fruškogorskog koridora i dva nova mosta Novi Sad sutra će izgledati potpuno drugačije, a te investicije će doneti bolji kvalitet života građanima. Koliko je Novi Sad važan za Pokrajinu, govori i to što se, trenutno realizuje niz projekata koje finansiramo samostalno ili zajedno sa lokalnom samoupravom, poput izgradnje novog objekta OŠ „Miloš Crnjanski” i fiskulturne sale u okviru Gimnazije „Laza Kostić”, uređenje parka kod Spensa, sveobuhvatno uređenje Almaškog kraja i rekonstrukciju „Studija M”. Pokrajinska vlada je na sednici ove nedelje izdvojila 50 miliona dinara za održavanje saobraćajnica na teritoriji grada, čime pokazujemo da će nova administracija nastaviti sa realizacijom projekata od zajedničkog interesa. Nastavićemo, zajedno sa Vladom Srbije i Gradom, da ulažemo napore kako bismo privukli i nove investicije, kako u Novi Sad, tako i u druge krajeve, jer ćemo otvaranjem novih radnih mesta, kao i razvojem infrastrukture, omogućiti unapređenje životnog standarda i još bolju budućnost za naše građane.

U planu je mnogo toga u oblasti kulture. Zrenjanin će 2025. godine poneti titulu Nacionalne prestonice kulture, što će doneti veliki potencijal jer se mnogi infrastrukturni projekti uz pomoć te titule realizuju

Kulturno blago Vojvodine je sigurno u centru vaše aktivnosti. Šta se planira u toj oblasti i koliko je kultura bitna za očuvanje vojvođanske šarolikosti i multikulturalnosti?

- U planu je mnogo toga u oblasti kulture. Zrenjanin će 2025. godine poneti titulu Nacionalne prestonice kulture, što će doneti veliki potencijal jer se mnogi infrastrukturni projekti uz pomoć te titule realizuju. Uskoro će početi sa radom i pozorište u Subotici. Biće igrane tri drame, na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku što je jedinstveno, barem u regionu. Osim toga, u Rumi će ponovo za posetioce biti otvoren Zavičajni muzej koji je bio pod rekonstrukcijom, dok se u Novom Sadu gradi nova ustanova kulture - „Muzej 20 21”. Po projektu će biti zadržana koncertna dvorana, za koju ću predložiti da ponese ime jednog od velikih modernih kompozitora 20. veka Mitra Subotića Sube, koji je prve korake u karijeri načinio baš u Radio Novom Sadu.

Silvia Kovač

Autor:
Pošaljite komentar