Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Godišnjica egzodusa Srba iz zapadne Slavonije u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak"

01.05.2020. 14:47 15:03
Piše:
Izvor: Tanjug/V.Dimitrijević, arhiva

GRADIŠKA: U Gradišci je danas obeleženo 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak" bez prisustva građana zbog vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona i aktuelne zabrane masovnog okupljanja.

Obeležavanju su prisustvovali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Najuža delegacija Republike Srpske kod Crkve Presvete Bogorodice položila je venac na spomen-ploču srpskim žrtvama iz zapadne Slavonije.

Hrvatske vojno-policijske snage 1. i 2. maja 1995. godine izvršile su akciju "Bljesak" na zapadnu Slavoniju, koja je bila zona pod zaštitom UN, u kojoj je ubijeno 283 Srba, uključujući 114 civila, među kojima 56 žena i 11 dece. U akciji je proterano 15.000 Srba.

Predsednik Odbora Vlade RS za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović je u pisanoj izjavi, povodom 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije, naveo da je ovo prisećanje na etničko čišćenje srpskog naroda, koje su izvršile hrvatske snage, i to u zoni pod zaštitom UN.

On je naveo da je u egzodusu prema Republici Srpskoj, srpski narod zapadne Slavonije, na putu prema mostu spasa do reke Save, nemilosrdno gađan avionskim bombama, maljutkama iz helikoptera, topovskim granatama i snajperskim mecima.

Haški tribunal nikada nije otvorio intezivnu istragu, naglasio je Milunović dodajući da ni Savet bezbednosti UN nije pokrenuo pitanje sankcija za Hrvatsku, koja je kao članica UN izvršila agresiju na zonu pod zaštitom te iste organizacije.

Venci u Savi za žrtve hrvatske akcije Bljesak

Predsednica Republike Srpske i srpski član Predsedništva BiH, Željka Cvijanović i Milorad Dodik, prisustvovali su danas obeležavanju 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije tokom hrvatske vojno-policijske akcije Bljesak.

Cvijanovićeva je istakla da Srbi sa tugom sećaju etničkog čišćenja sunarodnika iz Hrvatske, ali isto tako iskazuju podršku onima koji su našli svoj dom u Republici Srpskoj nakon egzodusa iz zapadne Slavonije 1995. godine.

"Želimo da pokažemo solidarnost i da smo deo istog društva i ukažemo na sve nepravde. Naša je obaveza da pričamo o zločinima, pogotovo o onima o kojima svet ne želi da govori, a ovo je jedan od takvih zločina. Obaveza naša je da razumemo šta su to vrednosti jednog naroda", navela je Cvijanovićeva.

Istkla je da ne postoji opravdanje ni u jednom ratu, niti u bilo kojem političkom procesu, za takvo ophođenje prema civilima koji napuštaju svoja područja.

"Naša obaveza je da se držimo zajedno, da razumemo procese u kojima živimo i snagu kako se jedan narod brani, a to je zajedništvo, i da imamo u vidu šta su to glavni ciljevi, politička opredeljenja i vrednosti jednog naroda”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je današnje okupljanje u vanrednim okolnostima dokaz da smo, kako je rekla, i dalje zajedno - istakla je Cvijanovićeva.

Naglasila je da Srbi, nažalost, imaju previše tužnih datuma iz bliže i dalje istorije, među kojima je i 1. maj, kada je više od 15.000 ljudi proterano sa vekovnih ognjišta iz zapadne Slavonije.

U reku Savu kod mosta u Gradišci spušteni su venci u znak sećanja na sve ubijene i prognane Srbe iz zapadne Slavonije tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Bljesak" 1995. 

Vence su spustili u reku Savu Cvijanovićeva I Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić I predstavnici Srba izbeglih iz zapadne Slavonije.

Prethodno su položeni venci na spomen-ploču srpskim žrtvama iz zapadne Slavonije.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u Gradišci na obeležavanju 25 godina od stradanja i egzodusa srpskog naroda iz zapadne Slavonije, da su Srbi najveći stradalnici prošlog veka, te da akcija hrvatske vojske "Bljesak" nikada ne sme biti zaboravljena.

"Zavetujemo se da ćemo braniti slobodu srpskog naroda. Samo tamo gde imamo državu moženo govortiti o očuavnju srpskog naroda”, poručio je Dodik i dodao da je važno jačati Republiku Srpsku.

Poručio je da se ne sme zboraviti da su Srbi prilikom napuštanja vekovnih ognjišta iz zapadne Slavonije bombardovani.

“Geneza stradanja Srba na prostorima Hrvatske je od davnina, još kada je formirana Vojna krajina koja je trebalo da brani Evropu i njene vrednosti", naveo je, između ostlog, Dodik.

Linta: 25 godina od "Bljeska" počinioci nisu kažnjeni 

Danas se navršava 25 godina od akcije "Bljesak" čiji je cilj bio završetak etničkog čišćenja oko 20.000 Srba na preostalom području Zapadne Slavonije, podseća predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta i upozorava da ni za taj i druge zločine nad srpskim zarobljenicima i civilima niko nije kažnjen.

"Svirepo su ubijene i nestale 283 osobe, među kojima je bilo 114 civila. Niko od pripadnika hrvatske vojske i policije ne samo da nije kažnjen za brojne zločine nad ratnim srpskim zarobljenicima i civilima već se ratni zločiinci veličaju i dobijaju odlikovanja i počasti", navodi Linta u saopštenju dostavljenom medijima.

On upozorava da se ne sme zaboraviti ni to da je u leto, jesen i zimu 1991. godine iz većeg dela Zapadne Slavonije brutalno proterano više od 70.000 Srba, uništeno više od 5.000 kuća, privrednih, javnih i pomoćnih objekata i komunalne infrastrukture. 

Do kraja 1991. godine je opljačkano, minirano i spaljeno više od 200 sela u kojima su Srbi bili u većini. 

Linta je pozvao Tužilštvo za ratne zločine u Beogradu da konačno pokrene istrage i podigne optužnice protiv pripadnika hrvatske vojske i policije koji su naredili ili su počinili ratne zločine protiv srpskog naroda na području Zapadne Slavonije, ali i na preostalom području današnje Hrvatske.

"Jasno je da se od hrvatskog pravosuđa ne može očekivati da kazni hrvatske generale koji su isplanirali i izveli zločinačku akciju Bljesak, kao ni izvršioce ratnih zločina", navodi Linta i zaključuje da se ne mogu očekivati pravna normalizacija odnosa između Srbije i Hrvatske ni međusobno poštovanje bez kažnjavanja svih zločinaca i jednakog poštovanja svih žrtava bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

(Fonet, Tanjug)

Autor:
Pošaljite komentar
Srbi održali parastos, hrvatske vlasti slavile "Bljesak"

Srbi održali parastos, hrvatske vlasti slavile "Bljesak"

01.05.2019. 20:42 20:48