broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Годишњица егзодуса Срба из западне Славоније у хрватској војно-полицијској акцији "Бљесак"

01.05.2020. 14:47 15:03
Пише:
Извор: Tanjug/V.Dimitrijević, arhiva

ГРАДИШКА: У Градишци је данас обележено 25 година од егзодуса Срба из западне Славоније у хрватској војно-полицијској акцији "Бљесак" без присуства грађана због ванредног стања изазваног епидемијом вируса корона и актуелне забране масовног окупљања.

Обележавању су присуствовали председница Републике Српске Жељка Цвијановић и члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Најужа делегација Републике Српске код Цркве Пресвете Богородице положила је венац на спомен-плочу српским жртвама из западне Славоније.

Хрватске војно-полицијске снаге 1. и 2. маја 1995. године извршиле су акцију "Бљесак" на западну Славонију, која је била зона под заштитом УН, у којој је убијено 283 Срба, укључујући 114 цивила, међу којима 56 жена и 11 деце. У акцији је протерано 15.000 Срба.

Председник Одбора Владе РС за неговање традиције ослободилачких ратова Душко Милуновић је у писаној изјави, поводом 25 година од егзодуса Срба из западне Славоније, навео да је ово присећање на етничко чишћење српског народа, које су извршиле хрватске снаге, и то у зони под заштитом УН.

Он је навео да је у егзодусу према Републици Српској, српски народ западне Славоније, на путу према мосту спаса до реке Саве, немилосрдно гађан авионским бомбама, маљуткама из хеликоптера, топовским гранатама и снајперским мецима.

Хашки трибунал никада није отворио интезивну истрагу, нагласио је Милуновић додајући да ни Савет безбедности УН није покренуо питање санкција за Хрватску, која је као чланица УН извршила агресију на зону под заштитом те исте организације.

Венци у Сави за жртве хрватске акције Бљесак

Председница Републике Српске и српски члан Председништва БиХ, Жељка Цвијановић и Милорад Додик, присуствовали су данас обележавању 25 година од егзодуса Срба из западне Славоније током хрватске војно-полицијске акције Бљесак.

Цвијановићева је истакла да Срби са тугом сећају етничког чишћења сународника из Хрватске, али исто тако исказују подршку онима који су нашли свој дом у Републици Српској након егзодуса из западне Славоније 1995. године.

"Желимо да покажемо солидарност и да смо део истог друштва и укажемо на све неправде. Наша је обавеза да причамо о злочинима, поготово о онима о којима свет не жели да говори, а ово је један од таквих злочина. Обавеза наша је да разумемо шта су то вредности једног народа", навела је Цвијановићева.

Исткла је да не постоји оправдање ни у једном рату, нити у било којем политичком процесу, за такво опхођење према цивилима који напуштају своја подручја.

"Наша обавеза је да се држимо заједно, да разумемо процесе у којима живимо и снагу како се један народ брани, а то је заједништво, и да имамо у виду шта су то главни циљеви, политичка опредељења и вредности једног народа”, поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да је данашње окупљање у ванредним околностима доказ да смо, како је рекла, и даље заједно - истакла је Цвијановићева.

Нагласила је да Срби, нажалост, имају превише тужних датума из ближе и даље историје, међу којима је и 1. мај, када је више од 15.000 људи протерано са вековних огњишта из западне Славоније.

У реку Саву код моста у Градишци спуштени су венци у знак сећања на све убијене и прогнане Србе из западне Славоније током хрватске војно-полицијске акције "Бљесак" 1995. 

Венце су спустили у реку Саву Цвијановићева И Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, градоначелник Градишке Зоран Аџић И представници Срба избеглих из западне Славоније.

Prеthodno су положени венци на спомен-плочу српским жртвама из западне Славоније.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је данас у Градишци на обележавању 25 година од страдања и егзодуса српског народа из западне Славоније, да су Срби највећи страдалници прошлог века, те да акција хрватске војске "Бљесак" никада не сме бити заборављена.

"Заветујемо се да ћемо бранити слободу српског народа. Само тамо где имамо државу можено говортити о очуавњу српског народа”, поручио је Додик и додао да је важно јачати Републику Српску.

Поручио је да се не сме зборавити да су Срби приликом напуштања вековних огњишта из западне Славоније бомбардовани.

“Генеза страдања Срба на просторима Хрватске је од давнина, још када је формирана Војна крајина која је требало да брани Европу и њене вредности", навео је, између остлог, Додик.

Линта: 25 година од "Бљеска" починиоци нису кажњени 

Данас се навршава 25 година од акције "Бљесак" чији је циљ био завршетак етничког чишћења око 20.000 Срба на преосталом подручју Западне Славоније, подсећа председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта и упозорава да ни за тај и друге злочине над српским заробљеницима и цивилима нико није кажњен.

"Свирепо су убијене и нестале 283 особе, међу којима је било 114 цивила. Нико од припадника хрватске војске и полиције не само да није кажњен за бројне злочине над ратним српским заробљеницима и цивилима већ се ратни злочиинци величају и добијају одликовања и почасти", наводи Линта у саопштењу достављеном медијима.

Он упозорава да се не сме заборавити ни то да је у лето, јесен и зиму 1991. године из већег дела Западне Славоније брутално протерано више од 70.000 Срба, уништено више од 5.000 кућа, привредних, јавних и помоћних објеката и комуналне инфраструктуре. 

До краја 1991. године је опљачкано, минирано и спаљено више од 200 села у којима су Срби били у већини. 

Линта је позвао Тужилштво за ратне злочине у Београду да коначно покрене истраге и подигне оптужнице против припадника хрватске војске и полиције који су наредили или су починили ратне злочине против српског народа на подручју Западне Славоније, али и на преосталом подручју данашње Хрватске.

"Јасно је да се од хрватског правосуђа не може очекивати да казни хрватске генерале који су испланирали и извели злочиначку акцију Бљесак, као ни извршиоце ратних злочина", наводи Линта и закључује да се не могу очекивати правна нормализација односа између Србије и Хрватске ни међусобно поштовање без кажњавања свих злочинаца и једнаког поштовања свих жртава без обзира на националну и верску припадност.

(Фонет, Танјуг)

Аутор:
Пошаљите коментар
Срби одржали парастос, хрватске власти славиле "Бљесак"

Срби одржали парастос, хрватске власти славиле "Бљесак"

01.05.2019. 20:42 20:48