Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Srbiji

04.02.2016. 13:04 13:33
Piše:

Evropski parlament usvojio je danas Rezoluciju o Srbiji sa 498 glasova za, 66 protiv i 70 uzdrzanih. U Rezoluciji se poziva na što skorije otvaranje ključnih poglavlja

23 i 24 u pregovorima o članstvu sa EU, pozdravlja napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i Srbija ohrabruje da nastavi ekonomske reforme.

Rezolucijom, čiji je autor izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister, pozdravlja se napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i vlasti pozivaju da u potpunosti i blagovremeno primene do sada postignute sporazume, uz napomenu da je to jedan od uslova za pristupanje Srbije EU.

Srbija se poziva da nastavi sa sistematskim i ekonomskim reformama, obezbedi da rad sudija, tužilaca i medija bude oslobođen političkog uticaja i pojača napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.



U dokumentu se pozdravlja otvaranje poglavlja 32 i 35 i posvećenost Srbije evropskim integracijama, kao i mere kojima se Srbija priprema za pregovore o članstvu sa EU i akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, koja se tiču osnovnih prava.

Izražava se nada da bi i poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena već početkom 2016. godine, budući da su presudna za reforme u pravosuđu.

U dokumentu se ističe i da su pregovori o poglavlju 35, koje obuhvata normalizaciju odnosa s Prištinom, od bitnog značaja za napredovanje Srbije ka EU i da je puna normalizacija odnosa važan uslov za ulazak Srbije u Uniju.



Pozdravlja se angažovanje Srbije u normalizaciji odnosa sa Kosovom i ističe volja Beograda da do kraja sprovede sporazume o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Beograd i Priština se, takođe, pozivaju da se uzdrže od negativne retorike i učine napredak u punoj primeni već postignutih sporazuma.

Pozdravlja se i napor privrednih komora Srbije i Kosova u normalizaciji odnosa.



U rezoluciji se izražava nada da neuspeh kandidature Kosova za članstvo u Unesko neće ugroziti dijalog.

Poslanici se osvrću i na potrebu da Srbija učini veći napor i progresivno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i odnos sa Rusijom, a konstatuju da je sprovođenje zajedničkih vežbi Rusije i Srbije za žaljenje.

Dokumentom se takođe ističe i značaj konstruktivnog pristupa srpske vlade regionalnoj saradnji i naglašava konstruktivna uloga naše zemlje u “Berlinskom procesu”.



Srbija je pohvaljena i za konstruktivan pristup u rešavanju migrantske krize, a u rezoluciji se dodaje da je Srbija partner EU od suštinskog značaja i pomoći na Balkanu i da je otuda neophodno da joj EU obezbedi sredstva i adekvatnu finansijsku pomoć, te poziva da poveća svoje kapacitete prihvata migranta.

Evropski parlamentarci pozdravljaju usvajanje zakona o radu, smanjenje budžetskoj deficita i poboljšanje poslovnog okruženja, a srpske vlasti se podstiču da poboljšaju investicionu klimu i smanje razlike među delovima Srbije.



Vlasti se pozivaju i da osiguraju zaštitu stranog ulaganja i, uz priznanje da postoji napredak u restrukturiranju javnih preduzeća, naglašava se važnost transparentnog privatizacionog procesa.

U rezoluciji se naglašava da sudstvo mora biti nezavisno od političkog uticaja.

Dodaje se i da su korupcija i organizovani kriminal široko rašireni i u regionu i da predstavljaju prepreku za demokratski, socijalni i ekonomski razvoj Srbije.



U rezoluciji se navodi da je progres napravljen u borbi protiv korupcije, ali da i dalje na tome treba raditi.

Takođe, naglašava se značaj organizacija civilnog sektora.

Vlasti se pozivaju i da Zaštitniku građana omoguće punu političku i administrativnu podršku i da se “uzdrže od toga da ombudsmana izlažu neopravdanoj kritici.



Pozdravlja se adekvatan pravni i institucionalni okvir za zaštitu ljudskih prava i sloboda, ali se primećuje da ima još nedostataka u vezi sa implementacijom, posebno kad je reč o ranjivim grupama, poput osoba sa invaliditetom, pripadnika LGBT populacije.

Srbija se ohrabruje i da što pre usvoji zakon o nacionalnim manjinama, kao i da se učine konkretne mere kako bi se poboljšao položaj Roma.

Poslanici izražavaju i zabrinutost što nije došlo do napretka u pogledu slobode izražavanja i slobode medija i sa zabrinutošću primećuju stalan politički pritisak koji potkopava slobodu medija što dovodi do rastuće autocenzure.

 


 Vučić: Rezolucija EP dobar signal, drugačija pozicija zemlje

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da usvajanje Rezolucije o Srbiji u Evropskom parlamentu nije samo pitanje političke deklaracije, već i signal drugačije pozicije Srbije na međunarodnoj političkoj sceni.



"Nije to samo pitanje političke deklaracije, to je pitanje onoga o čemu sam govorio. Ovde (u Londonu) je veliko poštovanje prema Srbiji, Srbija je dobila čak mogucnost i da govori. To govori o tome da, ukoliko mi budemo uradili svoj posao da će ljudi u Srbiji imati priliku da svoje ciljeve i snove ostvaruju i da se polako, ali sigurno približavamo onim normalnim i pristojnim zemljama EU", rekao je Vučić.



"Mislim da je to dobar signal za našu zemlju. Znamo da imamo još posla pred nama. To je dobra stvar za našu zemlju i mi ćemo tim putem nastaviti", rekao je Vucicć novinarima u Londonu gde učestvuje na donatorskoj konferenciji za Siriju.

On je zahvalio i poslanicima EP i Dejvidu Mekalisteru, izvestiocu parlamenta za Srbiju.

 

Mekalister: Srbija ima mnogo prijatelja, podrška na EU putu

Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister izrazio je danas zadovoljstvo što je Rezolucija o Srbiji usvojena u Evropskom parlamentu ogromnom većinom i ocenio da to šalje snažan signal da je EP spreman da nastavi da pruža podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji. 

Meklister, koji je autor Rezolucije usvojene sa 498 glasova za i 66 glasova protiv, istakao je da je srpska vlada posvećena politici evropskih intregaracija i članstvu u EU:



"Verujem da će tokom ove godine Srbija brže otvaratati poglavlja u pregovorima sa EU. Ispred nas je i dalje dug put, ali Srbija ima mnogo prijatelja i mi smo spremni da pomognemo”, rekao je Mekalister za Tanjug.

On je podsetio da je otvaranje prvih poglavlja u decembru prošle godine bio veliki trenutak za Srbiju, ali ističe da sad sledi težak posao, budući da je teže zatvoriti, nego otvoriti poglavlja.



Nadam se da ćemo u 2016. godini videti što brže otvaranje još poglavlja, posebno poglavlja 23 i 24, koja će, po mom mišljenju, uskoro biti spremna za otvaranje i zato Srbija treba da nastavi svoj težak rad koji će biti povoljan za građane Srbije, poslovno okruženje i za državu”, rekao je Mekalister.

Mekalister je rekao i da je optimističan i da veruje da predsojeći parlamentarni izbori u Srbiji ni na koji način neće odložiti proces evropskih integracija, budući da je srpska vlada posvećena tom putu, a da je većina opozicionih stranaka okrenuta Evropskoj uniji.



"Pred Srbijom su, s jedne strane, izbori i kampanja, ali će, s druge strane, srpski zvaničnici nastaviti težak rad u Briselu”, uveren je Mekalister.

Evropski parlament danas je usvojio Rezoluciju o Srbiji, čiji je autor izvestilac EP Mekalister, u kojoj pozivaju na što skorije otvaranje poglavlja 23 i 24, pozdravljaju normalizaciju odnosa sa Prištinom i ohrabruju Srbiju da nastavi sa ekonomskim reformama.

Za Rezoluciju je glasalo 498 poslanika, protiv je bilo 66, a uzdržano 70.

 


Joksimović: Prepoznat napredak Srbije i stabilan evropski put

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je danas da je usvajanje Rezolucije o Srbiji u Evropskom parlamentu jasan pokazatelj da je prepoznat ukupan napredak Srbije i stabilan i kontinuiran evropski put.



Joksimović je Tanjugu, nakon što je Rezolucija o Srbiji izvestioca Dejvida Mekalistera usvojena sa 498 glasova za i 66 protiv, istakla da je to podstrek za Srbiju na njenom evropskom putu te da je, iako nema obavezujući karakter, veoma značajna jer može da utiče na javno mjenje.

“Sama činjenica da je ovako velikom većinom usvojena Rezolucija o Srbiji, za razliku od nekih drugih koje su danas bile na dnevnom redu, dovoljno govori o tome da je prepoznat ukupan napredak koji je napravila Srbija, odnosno građani i aktuelna vlada, koja je dobila mandat za ovakvu reformsku agendu i za kontinuiran i stabilan evropski put”, rekla je Joksimović.



Ona je ocenila da je izuzetno važno što je taj dokument dobio snažnu podršku u parlamentu bez obzira na to što rezolucije EP nemaju obavezujući karakter.

“Iako rezolucija nema obavezujući karakter, mnogo znači kad se takva većina postigne u okviru različitih poslaničkih grupa iz 28 država sa najražličitim političkim opredeljenjima. To puno dobrog govori o građanima Srbije i važno je šta kaže EP i za druge institucije u okviru EU”, naglasila je Joksimović.

Ona je navela da EP ima veliku ulogu u kreiranju javnog mnjenja, jer su poslanici izuzetno vidljivi i javnost čuje šta oni govore.

“Zato je to za nas dobra vest i dobra poruka za nastavak evropskog puta”, naglasila je Joksimović koja je dodala da je Srbija spremna i za dinamiku koja sledi, odnosno otvaranje poglavlja 23 i 24, ali i nekih drugih.



Ministarka je naglasila i da je Mekalister uradio dobar posao, budući da nisu svi uspeli da obezbede tako veliku većinu za svoje rezolucije u parlamentu.

“Mekalister je veoma uvažen poslanik u EP, čuje se šta on kaže i kako obrazlaže stavove iz rezolucije. Ovo je bio dobar dan u EP i evropskim institucijama za našu državu i evropske integracije Srbije”, naglasila je Joksimović.



Ona je ocenila i da je jučerašnja debata u parlamentu, i uz govore nekih poslanika koji uobičajeno iznose kritike na račun Srbije, bila pozitivna, te da se dobra atmosfera reflektovala i na današnje glasanje.

“Bila je pozitivna debata i, kad uporedimo pojedinačno i afirmativne i kritičke argumente, vidimo da je  preovladala pozitivna atmosfera i to se reflektovalo i na današnje glasanje”, rekla je Joksimović.

 


EP usvojio Rezoluciju o Kosovu

Evropski parlament usvojio je danas Rezoluciju o Kosovu sa 403 glasa za, 130 protiv i 104 uzdrzanih.

U Rezoluciji, koju je pripremila izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček, se izražava zabrinutost zbog visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu i poziva da se izradi statut ZSO.



 Rezolucija se osvrće se na odluku kosovskog Ustavnog suda o primeni dogovora o Zajednici srpskih opština i poziva da se izrade odgovarajući zakoni i statuti u skladu sa odlukom tog suda.

Pozdravlja se napredak koji je tokom 2015. učinjen u postizanju dogovora u okviru procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, koji se pozivaju da se uzdrže od negativne retorike i nastave sa punom i pravovremenom primenom već dogovorenog.

Ukazuje se da su potrebni dalji napori da se zaštite sve etničke manjine na Kosovu i da im se zagarantuju prava.

Oštro se osuđuje nasilno opstruisanje rada kosovske Skupštine, a svi politički akteri se pozivaju da nastave politički dijalog kako bi se obezbedio efikasniji rad poslanika.



S druge strane, ističe se da su borba protiv visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala, kao i reforme tržišta rada, područja koja izazivaju veliku zabrinutost.

U Rezoluciji se iznosi  da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koji je EP ratifikovao 21. januara, značajan podsticaj za reforme koje utiru put integraciji Kosova u EU.



Takođe se napominje da pet zemalja EU još nisu formalno priznale Kosovo, ali da bi, ukoliko bi sve članice to učinile, to "moglo doneti veću stabilnost regionu i pomoglo u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije".

Izražava se zabrinutost zbog velikog broja osoba koje se vode kao nestale još iz ratnog perioda i nedovoljnog napretka u tom pogledu.



Pozitivno se ocenjuju aktivnosti kosovskih vlasti u cilju okončanja trenda neregularne migracije i posvećenost borbi protiv terorizma i pozdravlja se napredak u primeni Akcionog plana za viznu liberalizaciju.

Pozdravlja se i usvajanje zakona o radnoj ravnopravnosti, ali se izražava zabrinutost zbog izuzetno ograničenog napretka na polju slobode izražavanja i medija.

(Tanjug)

Autor:
Pošaljite komentar