few clouds
14°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Европски парламент усвојио Резолуцију о Србији

04.02.2016. 13:04 13:33
Пише:

Европски парламент усвојио је данас Резолуцију о Србији са 498 гласова за, 66 против и 70 уздрзаних. У Резолуцији се позива на што скорије отварање кључних поглавља

23 и 24 у преговорима о чланству са ЕУ, поздравља напредак у нормализацији односа Београда и Приштине и Србија охрабрује да настави економске реформе.

Резолуцијом, чији је аутор известилац за Србију Дејвид Мекалистер, поздравља се напредак у нормализацији односа Београда и Приштине и власти позивају да у потпуности и благовремено примене до сада постигнуте споразуме, уз напомену да је то један од услова за приступање Србије ЕУ.

Србија се позива да настави са систематским и економским реформама, обезбеди да рад судија, тужилаца и медија буде ослобођен политичког утицаја и појача напоре у борби против организованог криминала и корупције.



У документу се поздравља отварање поглавља 32 и 35 и посвећеност Србије европским интеграцијама, као и мере којима се Србија припрема за преговоре о чланству са ЕУ и акциони планови за поглавља 23 и 24, која се тичу основних права.

Изражава се нада да би и поглавља 23 и 24 могла бити отворена већ почетком 2016. године, будући да су пресудна за реформе у правосуђу.

У документу се истиче и да су преговори о поглављу 35, које обухвата нормализацију односа с Приштином, од битног значаја за напредовање Србије ка ЕУ и да је пуна нормализација односа важан услов за улазак Србије у Унију.



Поздравља се ангажовање Србије у нормализацији односа са Косовом и истиче воља Београда да до краја спроведе споразуме о Заједници српских општина, телекомуникацијама, енергетици и мосту у Косовској Митровици.

Београд и Приштина се, такође, позивају да се уздрже од негативне реторике и учине напредак у пуној примени већ постигнутих споразума.

Поздравља се и напор привредних комора Србије и Косова у нормализацији односа.



У резолуцији се изражава нада да неуспех кандидатуре Косова за чланство у Унеско неће угрозити дијалог.

Посланици се осврћу и на потребу да Србија учини већи напор и прогресивно усклади своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ, укључујући и однос са Русијом, а констатују да је спровођење заједничких веžби Русије и Србије за жаљење.

Документом се такође истиче и значај конструктивног приступа српске владе регионалној сарадњи и наглашава конструктивна улога наше земље у “Берлинском процесу”.



Србија је похваљена и за конструктиван приступ у решавању мигрантске кризе, а у резолуцији се додаје да је Србија партнер ЕУ од суштинског значаја и помоћи на Балкану и да је отуда неопходно да јој ЕУ обезбеди средства и адекватну финансијску помоћ, те позива да повећа своје капацитете прихвата мигранта.

Европски парламентарци поздрављају усвајање закона о раду, смањење буџетској дефицита и побољшање пословног окружења, а српске власти се подстичу да побољшају инвестициону климу и смање разлике међу деловима Србије.



Власти се позивају и да осигурају заштиту страног улагања и, уз признање да постоји напредак у реструктурирању јавних предузећа, наглаšава се важност транспарентног приватизационог процеса.

У резолуцији се наглашава да судство мора бити независно од политичког утицаја.

Додаје се и да су корупција и организовани криминал широко раширени и у региону и да представљају препреку за демократски, социјални и економски развој Србије.



У резолуцији се наводи да је прогрес направљен у борби против корупције, али да и даље на томе треба радити.

Такође, наглашава се значај организација цивилног сектора.

Власти се позивају и да Заштитнику грађана омогуће пуну политичку и административну подршку и да се “уздрже од тога да омбудсмана излажу неоправданој критици.



Поздравља се адекватан правни и институционални оквир за заштиту људских права и слобода, али се примећује да има јоš недостатака у вези са имплементацијом, посебно кад је реч о рањивим групама, попут особа са инвалидитетом, припадника ЛГБТ популације.

Србија се охрабрује и да што пре усвоји закон о националним мањинама, као и да се учине конкретне мере како би се побољшао положај Рома.

Посланици изражавају и забринутост што није дошло до напретка у погледу слободе изражавања и слободе медија и са забринутошћу примећују сталан политички притисак који поткопава слободу медија што доводи до растуће аутоцензуре.

 


 Вучић: Резолуција ЕП добар сигнал, другачија позиција земље

Премијер Србије Александар Вучић оценио је данас да усвајање Резолуције о Србији у Европском парламенту није само питање политичке декларације, већ и сигнал другачије позиције Србије на међународној политичкој сцени.



"Није то само питање политичке декларације, то је питање онога о чему сам говорио. Овде (у Лондону) је велико поштовање према Србији, Србија је добила чак могуцност и да говори. То говори о томе да, уколико ми будемо урадили свој посао да ће људи у Србији имати прилику да своје циљеве и снове остварују и да се полако, али сигурно приближавамо оним нормалним и пристојним земљама ЕУ", рекао је Вучић.



"Мислим да је то добар сигнал за нашу земљу. Знамо да имамо још посла пред нама. То је добра ствар за нашу земљу и ми ћемо тим путем наставити", рекао је Вуцицћ новинарима у Лондону где учествује на донаторској конференцији за Сирију.

Он је захвалио и посланицима ЕП и Дејвиду Мекалистеру, известиоцу парламента за Србију.

 

Мекалистер: Србија има много пријатеља, подршка на ЕУ путу

Известилац за Србију Дејвид Мекалистер изразио је данас задовољство што је Резолуција о Србији усвојена у Европском парламенту огромном већином и оценио да то шаље снажан сигнал да је ЕП спреман да настави да пружа подршку Србији на путу ка Европској унији. 

Меклистер, који је аутор Резолуције усвојене са 498 гласова за и 66 гласова против, истакао је да је српска влада посвећена политици европских интрегарација и чланству у ЕУ:



"Верујем да ће током ове године Србија брже отваратати поглавља у преговорима са ЕУ. Испред нас је и даље дуг пут, али Србија има много пријатеља и ми смо спремни да помогнемо”, рекао је Мекалистер за Танјуг.

Он је подсетио да је отварање првих поглавља у децембру прошле године био велики тренутак за Србију, али истиче да сад следи тежак посао, будући да је теже затворити, него отворити поглавља.



Надам се да ћемо у 2016. години видети што брже отварање још поглавља, посебно поглавља 23 и 24, која ће, по мом мишљењу, ускоро бити спремна за отварање и зато Србија треба да настави свој тежак рад који ће бити повољан за грађане Србије, пословно окружење и за државу”, рекао је Мекалистер.

Мекалистер је рекао и да је оптимистичан и да верује да предсојећи парламентарни избори у Србији ни на који начин неће одложити процес европских интеграција, будући да је српска влада посвећена том путу, а да је већина опозиционих странака окренута Европској унији.



"Пред Србијом су, с једне стране, избори и кампања, али ће, с друге стране, српски званичници наставити тежак рад у Бриселу”, уверен је Мекалистер.

Европски парламент данас је усвојио Резолуцију о Србији, чији је аутор известилац ЕП Мекалистер, у којој позивају на што скорије отварање поглавља 23 и 24, поздрављају нормализацију односа са Приштином и охрабрују Србију да настави са економским реформама.

За Резолуцију је гласало 498 посланика, против је било 66, а уздржано 70.

 


Јоксимовић: Препознат напредак Србије и стабилан европски пут

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је данас да је усвајање Резолуције о Србији у Европском парламенту јасан показатељ да је препознат укупан напредак Србије и стабилан и континуиран европски пут.



Јоксимовић је Танјугу, након што је Резолуција о Србији известиоца Дејвида Мекалистера усвојена са 498 гласова за и 66 против, истакла да је то подстрек за Србију на њеном европском путу те да је, иако нема обавезујући карактер, веома значајна јер може да утиче на јавно мјење.

“Сама чињеница да је овако великом већином усвојена Резолуција о Србији, за разлику од неких других које су данас биле на дневном реду, довољно говори о томе да је препознат укупан напредак који је направила Србија, односно грађани и актуелна влада, која је добила мандат за овакву реформску агенду и за континуиран и стабилан европски пут”, рекла је Јоксимовић.



Она је оценила да је изузетно важно што је тај документ добио снажну подршку у парламенту без обзира на то што резолуције ЕП немају обавезујући карактер.

“Иако резолуција нема обавезујући карактер, много значи кад се таква већина постигне у оквиру различитих посланичких група из 28 држава са најражличитим политичким опредељењима. То пуно доброг говори о грађанима Србије и важно је шта каже ЕП и за друге институције у оквиру ЕУ”, нагласила је Јоксимовић.

Она је навела да ЕП има велику улогу у креирању јавног мњења, јер су посланици изузетно видљиви и јавност чује шта они говоре.

“Зато је то за нас добра вест и добра порука за наставак европског пута”, нагласила је Јоксимовић која је додала да је Србија спремна и за динамику која следи, односно отварање поглавља 23 и 24, али и неких других.



Министарка је нагласила и да је Мекалистер урадио добар посао, будући да нису сви успели да обезбеде тако велику већину за своје резолуције у парламенту.

“Мекалистер је веома уважен посланик у ЕП, чује се шта он каже и како образлаже ставове из резолуције. Ово је био добар дан у ЕП и европским институцијама за нашу државу и европске интеграције Србије”, нагласила је Јоксимовић.



Она је оценила и да је јучерашња дебата у парламенту, и уз говоре неких посланика који уобичајено износе критике на рачун Србије, била позитивна, те да се добра атмосфера рефлектовала и на данашње гласање.

“Била је позитивна дебата и, кад упоредимо појединачно и афирмативне и критичке аргументе, видимо да је  преовладала позитивна атмосфера и то се рефлектовало и на данашње гласање”, рекла је Јоксимовић.

 


ЕП усвојио Резолуцију о Косову

Европски парламент усвојио је данас Резолуцију о Косову са 403 гласа за, 130 против и 104 уздрзаних.

У Резолуцији, коју је припремила известилац за Косово Улрике Луначек, се изражава забринутост због високог нивоа корупције и организованог криминала на Косову и позива да се изради статут ЗСО.



 Резолуција се осврће се на одлуку косовског Уставног суда о примени договора о Заједници српских општина и позива да се израде одговарајући закони и статути у складу са одлуком тог суда.

Поздравља се напредак који је током 2015. учињен у постизању договора у оквиру процеса нормализације односа између Београда и Приштине, који се позивају да се уздрже од негативне реторике и наставе са пуном и правовременом применом већ договореног.

Указује се да су потребни даљи напори да се заштите све етничке мањине на Косову и да им се загарантују права.

Оштро се осуђује насилно опструисање рада косовске Скупштине, а сви политички актери се позивају да наставе политички дијалог како би се обезбедио ефикаснији рад посланика.



С друге стране, истиче се да су борба против високог нивоа корупције и организованог криминала, као и реформе тржишта рада, подручја која изазивају велику забринутост.

У Резолуцији се износи  да је Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ, који је ЕП ратификовао 21. јануара, значајан подстицај за реформе које утиру пут интеграцији Косова у ЕУ.



Такође се напомиње да пет земаља ЕУ још нису формално признале Косово, али да би, уколико би све чланице то учиниле, то "могло донети већу стабилност региону и помогло у нормализацији односа Косова и Србије".

Изражава се забринутост због великог броја особа које се воде као нестале још из ратног периода и недовољног напретка у том погледу.



Позитивно се оцењују активности косовских власти у циљу окончања тренда нерегуларне миграције и посвећеност борби против тероризма и поздравља се напредак у примени Акционог плана за визну либерализацију.

Поздравља се и усвајање закона о радној равноправности, али се изражава забринутост због изузетно ограниченог напретка на пољу слободе изражавања и медија.

(Танјуг)

Аутор:
Пошаљите коментар