Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Đurić: Sve sem kompromisa za Srbiju bi bila stranputica

19.07.2018. 13:43 13:48
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD: Direktor Kancelarije za Kosovo i Metihiju Marko Đurić uveren je da održavanje sadašnjeg stanja bez postizanja rešenja pitanja Kosova i Metohije, bez kompromisa ne bi bilo održivo, niti u našem interesu, kao i da možemo očekivati nove probleme i sukobe ukoliko se dogovor ne postigne. 

On je na konferenciji za štampu rekao da Beogard želi da postigne dogovor."Lično, kao neko ko se bavi ovim pitanjem šest godina, smatram da je postizanje neke vrste dogovora, koji bi pre svega zadovoljio naše interese važno, jer bi sve ostalo predstavljalo za Srbiju i naš narod stranputicu", kazao je Đurić.



Rekao je da je obaveza i dužnost vlasti da se bori za dogovor i izrazio uverenje da ako dogovora ne bi bilo, a poznavajući prilike, da je izvesno da bismo u narednih nekoliko godina mogli da očekujemo nove probleme i sukobe, "sve ono ružno što želimo da izbegnemo na svaki način".

Da se prekine sa diskriminacijom Srba na KiM



Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas da u slučaju ukidanja viza građanima Kosova i Metohije mora da se prekine i sa diskriminatorskim tretmanom vlasnika srpskih pasoša u južnoj srpskoj pokrajini.



"Ukidanje viza, ako do toga dođe, mora da znači i konačan prestanak diskriminacije prema nosiocima srpskih pasoša na KiM, kojima je do sada na nepravedan način bilo onemogućeno da pituju u zemlje Šnegena, samo zato što u delu o prebivalištu stoji da je pasoš izdala Koordinaciona uprava na KIM", rekao je Đurić.



Rekao je da će se srpska delegacija u razgovorima sa predstavnicima Brisela zalagati i insistirati da se ovaj diskriminatorni tretman okonča.



Kako je naveo, mnogi bi se iznenadili kada bi znali koliko pripadnika različitih naiconalnosti sa KiM koristi pasoše Srbije, a među njima su i političari i sportisti.



"To su sve naši građani i nema ničeg lošeg u tome", poručio je Đurić, te ponovio da je diskriminacija to što se građanima Srbije sa KiM onemogućava ulaz u pojedine države Sengena.

Niko ne može da predstavlja institucije lažne države



Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić izjavi je danas da se neće dozvoliti da bilo ko predstavlja institucije takozvane lažne države Kosovo, kao i da bilo ko u Raškoj oblasti ugrožava prava građana i narušava međunacionalne odnose.



Đuirić je to rekao na konferenciji za novinare upitan da komentariše poziv Sulejmana Ugljanina Bedžetu Pacoliju da poseti Sandžak kao šef kosovske diplomatije, te ocenio da se ništa ne dešava slučajno. 



Direktor kancelarije za KiM je naveo da oni koji su tako nešto uradili i podneli takvu vrstu zahteva hoće da izazovu neku vrstu problema u Raškoj oblsati, kako bi to iskoristili za dalje izazivanje tenzija i ostvarivanje nekih svojih ciljeva.



Kako je primetio, oni očekuju da Srbija napravi neku "grešku u koracima" kako bi to iskoristili i poručio da će reakcija Srbije biti mirna i staložena, nikako ishitrena, i neće se dozvoliti ugrožavanje prava građana niti narušavanje međunacionalnih odnosa u Raškoj oblasti.

Srpska lista nije promenila političko delovanje



Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas da nema nikakve pormene u političkom delovanju Srpske liste.



Đurić je, na konferenciji za novinare, upitan da li su predstavnici Srpske liste nedavno razgovarali sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, o povratku u prištinske institcije, rekao da je u stalnom kontaktu sa njima, i da nema promene što se tiče njihovog političkog delovanja.



"Nakon 26.marta Srpska lista je odlučila da izađe iz pokrajinske vlade i da u parlamentu započne opoziciono delovanje. Po mojim saznanjima, a u svakodnemom smo kontaktu, nema nikakve promene“, podvukao je Đurić.



Prema njegovim rečima srpska lista je jedna od najboljih stvari koja je ostvarena.



Istakao je da je, u kritičnoj fazi, pošlo za rukom da se sa Srpskom listom obezbedi jedinstvo srpskih predstavnika koji su u stalnoj koordinaciji sa institucijama Srbije, i osigura da govore jednim glasom. 



„Drago mi je što je Srpska lista politička ozbiljna politička organizacija iza koje je stalo više od 90 odsto onih koji su izašli na izbore“, podvukao je dodajući da se radi o ljudima koji su u teškoj poziciji i koji se svakodnevno bore za dobrobit srpskog naroda na KiM.

Telo mladića stradalog u Bečićima dopremljeno na KiM



Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je telo mladića nastradalog u Bečićima dopremljeno na sever Kosova, a da to što su prištinske institucije opstruisale prebacivanje tela, govori o njima samima.



Đurić je na pres konferenciji, rekao da se na moru desila tragedija kada je mladić sa KiM poginuo u Bečićima, a da su prištinske institucije počele da opstruišu i i ometaju dopremanje tela maldića njegovoj porodici, jer tobože nema papire prištinskih institucija.



"To su ometali, ali prema poslednjih informacijama koje imam, porodica je uz pomoć organa lokalne samouprave uspela da dopremi telo mladića na sever KiM", rekao je Đurić odgovarajući na pitanja novinara.



To što tako nešto opstruisali dovoljno govori o njima", zaključio je Đurić.



U saobraćajnoj nesreć u noći između utorka i srede u Bečićima, poginuo je Miloš Vukomanović (25) iz Srbije, dok je teže povređena Snežana Rudinac (24), takođe iz Srbije.

Autor:
Pošaljite komentar
Đurić: Tadić još jednom da razmisli o svemu za šta je kriv

Đurić: Tadić još jednom da razmisli o svemu za šta je kriv

14.07.2018. 18:11 18:28
Đurić: Kosovska vojska bi služila za potpirivanje sukoba

Đurić: Kosovska vojska bi služila za potpirivanje sukoba

06.07.2018. 20:21 20:49
Đurić: Jeste pretnja, direktna, predsedniku Srbije

Đurić: Jeste pretnja, direktna, predsedniku Srbije

29.06.2018. 15:24 15:27