Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dr Zoran Gojković: Dve i po milijarde za vojvođanske bolnice

23.12.2018. 09:28 09:34
Piše:
Izvor: Dnevnik (Filip Bakić)

NOVI SAD: Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici dobiće ove godine dva nova linearna akceleratora, a biće obnovljeni i bunkeri u kojima će oni biti smešteni, najavljuje za “Dnevnik” pokrajinski sekretar za zdravstvo docent dr Zoran Gojković.

Iz pokrajinskog budžeta u zdravstvo Vojvodine u narednoj godini biće uloženo više od dve i po milijarde dinara, a od tog novca će se obnavljati infrastruktura i kupovati oprema za bolnice u Pokrajini.

Jedan od gorućih problema koje trenutno imamo je još uvek neregulisana lista čekanja pacijenata na zračnu terapiju, a rešavanje tog problema jedan je od prioriteta Pokrajinske vlade u 2019. godini. Biće kupljena još dva nova linearna akceleratora i jedan CT simulator za pripremu pacijenata za zračnu terapiju, a za njihov smeštaj ćemo ojačati tri stara bunkera u zgradi “Kamenice 1”. Ovaj projekat se radi zajedno sa Ministarstvom zdravlja Srbije i vredan je 750 miliona, od čega će iz Pokrajinskog buyeta biti izdvojeno 150 miliona dinara. Iz pokrajinskog buyeta će u narednoj godini za zdravstvo biti izdvojeno 2.590.000.000 i time se pokazuje da je zdravstvo jedan od ključnih prioriteta Vlade, na čemu insistira i predsednik Vlade Igor Mirović, kaže dr Gojković i napominje kako će nakon nabavke i ugradnje novih aparata za zračenje Vojvodina konačno biti bez liste čekanja na ovu terapiju i postići će se maksimum u lečenju najtežih onkoloških bolesnika.

Institut za onkologiju će tada imati ukupno četiri nova aparata za zračenje, a u Institutu za plućne bolesti je jedan novi akcelerator. U Institutu za onkologiju u toku je i nabavka opreme za dijagnostiku i lečenje, a sekretar najavljuje rekonstrukciju interne onkologije, kao i pripremu radova za izgradnju objekta u kojem će biti smeštena magnetna rezonanca, čija kupovina se takođe planira

Infrastrukturni radovi koji slede u vojvođanskim zdravstvenim ustanovama biće finansirani iz pokrajinskog budžeta, a nešto i uz pomoć Republike, preko Kancelarije za javna ulaganja.

U 2019. godini plan je da počne rekonstrukcija opštih bolnica u Subotici, Somboru, Kikindi, Senti, Zavoda za javno zdravlje u Pančevu, Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Kovinu, Poliklinike Kliničkog centra Vojvodine, kao i druge faze radova u klinikama za neurologiju i psihijatriju u Kliničkom centru Vojvodine. Ove radove će finansirati Kancelarija za javna ulaganja, kako budu dospevali projekti iz ustanova, navodi dr Gojković.

Pokrajinska vlada će iz buyeta finansirti rekonstrukciju Klinike za abdominalnu hirurgiju i Instituta za sudsku medicinu u KCV. Pripremaju se i projekti za obnovu drugih klinika u Pokrajinskoj bolnici i to klinika za urologiju, plastičnu hirurgiju, maksilofacijalnu hirurgiju, vaskularnu hirurgiju, neurohirurgiju, anesteziju i intenzivnu terapiju, kao i za drugu fazu radova u Klinici za infektivne bolesti i radove u Klinici za interne bolesti.


Moja prva mamografija

U narednoj godini sledi i nabavka pokretnog mamografa, a dr Gojković najavljuje da će time početi i projekat “Moja prva mamografija”, za građanke Vojvodine mlađe od 49 godina, koje nacionalnim skrining programom nisu obuhvaćene preventivnim pregledima.

Projekat će se realizovati u saradnji s lokalnim samoupravama i domovima zdravlja na teritoriji Vojvodine, kako bi usluga bila dostupna i ženama u ruralnim sredinama.


Jedna od najvećih građevinskih investicija u sledećoj godini je kompletna rekonstrukcija Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, gde je urađen projekat i stekli su se uslovi za raspisivanje tendera. Uporedo s tim biće napravljeno i Odeljenje za mikrobiologiju na Institutu za plućne bolesti. Nastavlja se sređivanje fasade u Dečjoj bolnici, a očekuje se i nastavak radova u Betaniji, kaže dr Gojković.

Pokrajina finansira i pravljenje projekata za rekonstrukciju opštih bolnica u Vrbasu i Sremskoj Mitrovici, kao i nastavak radova u građevinski najlošijem objektu zdravstvene zaštite u Vojvodini, Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Kovinu, gde je završen projekat sanacije vešeraja i kuhinje.

Poseban segment rada u narednoj godini je nabavka nove opreme, a glavni fokus je na poboljšanju uslova za boravak pacijenata, kupovinom novih kreveta koji nisu obnavljani desetinama godina. Biće nabavljena oprema i uređaji za operacione sale za odeljenja intenzivne terapije, kao i nastavak kupovine opreme za dijagnostiku i lečenje na različitim odeljenjima u vojvođanskim bolnicama - napominje dr Gojković i dodaje da je u ovoj godini kupljeno tri magentne rezonance, devet CT aparata, 18 rendgena, 30 ultrazvučnih aparata i 27 različitih endoskopskih uređaja, čime je kvalitet dijagnostike podignut na izuzetan nivo.

Biće nabavljena i vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, za više ustanova u Vojvodini.


Borba protiv mentalnih bolesti

Na žalost, zbog povećanog broja mentalnih oboljenja poseban akcenat se stavlja na prevenciju ovih bolesti, kao i njihovu ranu dijagnostiku, pogotovo u dečjem i adolescentskom uzrastu. S obzirom na manjak dečjih psihijtara, značajnu sumu novca ćemo uložiti u edukaciju lekara, kako bi se što ranije prepoznale mentalne bolesti, kazao je dr Gojković.


Uporedo s tim radićemo i na deset posebnih programa zdravstvene zaštite, nastavljamo prevenciju i skrining na cističnu fibrozu novorođenčadi, za oboljenja štitaste žlezde, različite vidove biomedicinski potpomognute oplodnje, nove programe za rehabilitaciju i nutritivnu terapiju najtežih bolesnika u odeljenjima za aintenzivnu terapiju, kao i za prevenciju i lečenje osteoporoze i sarkopentije kod najstarijih građana, kazao je pokrajinski sekretar.

Prema njegovim rečima, nastaviće se i s kontinuiranim ulaganjem u javno zdravlje Vojvodine, vođenjem registara za hronične zarazne i nezarazne bolesti, njihovo praćenje i evidentiranje, kao i za analizu ishrane, koncentraciju soli i drugih štetnih materija koje su prisutne u ishrani Vojvođana.

Nastavljamo što bolje zdravstveno prosvećivanje građana Vojvodine, jer je to jedan od ključnih faktora za zdrav život, poručio je dr Gojković.

Ljubica Petrović

Autor:
Pošaljite komentar
Dr Zoran Gojković: Od ušteda 300 miliona za medicinsku opremu

Dr Zoran Gojković: Od ušteda 300 miliona za medicinsku opremu

28.10.2018. 12:01 12:05
Zoran Gojković: Vojvodina će dobiti novi Klinički centar

Zoran Gojković: Vojvodina će dobiti novi Klinički centar

03.09.2016. 21:45 15:28