broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Др Зоран Гојковић: Две и по милијарде за војвођанске болнице

23.12.2018. 09:28 09:34
Пише:
Извор: Dnevnik (Filip Bakić)

НОВИ САД: Институт за онкологију Војводине у Сремској Каменици добиће ове године два нова линеарна акцелератора, а биће обновљени и бункери у којима ће они бити смештени, најављује за “Дневник” покрајински секретар за здравство доцент др Зоран Гојковић.

Из покрајинског буџета у здравство Војводине у наредној години биће уложено више од две и по милијарде динара, а од тог новца ће се обнављати инфраструктура и куповати опрема за болнице у Покрајини.

Један од горућих проблема које тренутно имамо је још увек нерегулисана листа чекања пацијената на зрачну терапију, а решавање тог проблема један је од приоритета Покрајинске владе у 2019. години. Биће купљена још два нова линеарна акцелератора и један ЦТ симулатор за припрему пацијената за зрачну терапију, а за њихов смештај ћемо ојачати три стара бункера у згради “Каменице 1”. Овај пројекат се ради заједно са Министарством здравља Србије и вредан је 750 милиона, од чега ће из Покрајинског buyеta бити издвојено 150 милиона динара. Из покрајинског buyеta ће у наредној години за здравство бити издвојено 2.590.000.000 и тиме се показује да је здравство један од кључних приоритета Владе, на чему инсистира и председник Владе Игор Мировић, каже др Гојковић и напомиње како ће након набавке и уградње нових апарата за зрачење Војводина коначно бити без листе чекања на ову терапију и постићи ће се максимум у лечењу најтежих онколошких болесника.

Институт за онкологију ће тада имати укупно четири нова апарата за зрачење, а у Институту за плућне болести је један нови акцелератор. У Институту за онкологију у току је и набавка опреме за дијагностику и лечење, а секретар најављује реконструкцију интерне онкологије, као и припрему радова за изградњу објекта у којем ће бити смештена магнетна резонанца, чија куповина се такође планира

Инфраструктурни радови који следе у војвођанским здравственим установама биће финансирани из покрајинског буџета, а нешто и уз помоћ Републике, преко Канцеларије за јавна улагања.

У 2019. години план је да почне реконструкција општих болница у Суботици, Сомбору, Кикинди, Сенти, Завода за јавно здравље у Панчеву, Специјалне болнице за психијатријске болести у Ковину, Поликлинике Клиничког центра Војводине, као и друге фазе радова у клиникама за неурологију и психијатрију у Клиничком центру Војводине. Ове радове ће финансирати Канцеларија за јавна улагања, како буду доспевали пројекти из установа, наводи др Гојковић.

Покрајинска влада ће из buyеta финансирти реконструкцију Клинике за абдоминалну хирургију и Института за судску медицину у КЦВ. Припремају се и пројекти за обнову других клиника у Покрајинској болници и то клиника за урологију, пластичну хирургију, максилофацијалну хирургију, васкуларну хирургију, неурохирургију, анестезију и интензивну терапију, као и за другу фазу радова у Клиници за инфективне болести и радове у Клиници за интерне болести.


Моја прва мамографија

У наредној години следи и набавка покретног мамографа, а др Гојковић најављује да ће тиме почети и пројекат “Моја прва мамографија”, за грађанке Војводине млађе од 49 година, које националним скрининг програмом нису обухваћене превентивним прегледима.

Пројекат ће се реализовати у сарадњи с локалним самоуправама и домовима здравља на територији Војводине, како би услуга била доступна и женама у руралним срединама.


Једна од највећих грађевинских инвестиција у следећој години је комплетна реконструкција Института за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици, где је урађен пројекат и стекли су се услови за расписивање тендера. Упоредо с тим биће направљено и Одељење за микробиологију на Институту за плућне болести. Наставља се сређивање фасаде у Дечјој болници, а очекује се и наставак радова у Бетанији, каже др Гојковић.

Покрајина финансира и прављење пројеката за реконструкцију општих болница у Врбасу и Сремској Митровици, као и наставак радова у грађевински најлошијем објекту здравствене заштите у Војводини, Специјалне болнице за психијатријске болести у Ковину, где је завршен пројекат санације вешераја и кухиње.

Посебан сегмент рада у наредној години је набавка нове опреме, а главни фокус је на побољшању услова за боравак пацијената, куповином нових кревета који нису обнављани десетинама година. Биће набављена опрема и уређаји за операционе сале за одељења интензивне терапије, као и наставак куповине опреме за дијагностику и лечење на различитим одељењима у војвођанским болницама - напомиње др Гојковић и додаје да је у овој години купљено три магентне резонанце, девет ЦТ апарата, 18 рендгена, 30 ултразвучних апарата и 27 различитих ендоскопских уређаја, чиме је квалитет дијагностике подигнут на изузетан ниво.

Биће набављена и возила за превоз пацијената на дијализу, за више установа у Војводини.


Борба против менталних болести

На жалост, због повећаног броја менталних обољења посебан акценат се ставља на превенцију ових болести, као и њихову рану дијагностику, поготово у дечјем и адолесцентском узрасту. С обзиром на мањак дечјих психијтара, значајну суму новца ћемо уложити у едукацију лекара, како би се што раније препознале менталне болести, казао је др Гојковић.


Упоредо с тим радићемо и на десет посебних програма здравствене заштите, настављамо превенцију и скрининг на цистичну фиброзу новорођенчади, за обољења штитасте жлезде, различите видове биомедицински потпомогнуте оплодње, нове програме за рехабилитацију и нутритивну терапију најтежих болесника у одељењима за аинтензивну терапију, као и за превенцију и лечење остеопорозе и саркопентије код најстаријих грађана, казао је покрајински секретар.

Према његовим речима, наставиће се и с континуираним улагањем у јавно здравље Војводине, вођењем регистара за хроничне заразне и незаразне болести, њихово праћење и евидентирање, као и за анализу исхране, концентрацију соли и других штетних материја које су присутне у исхрани Војвођана.

Настављамо што боље здравствено просвећивање грађана Војводине, јер је то један од кључних фактора за здрав живот, поручио је др Гојковић.

Љубица Петровић

Аутор:
Пошаљите коментар
Др Зоран Гојковић: Од уштеда 300 милиона за медицинску опрему

Др Зоран Гојковић: Од уштеда 300 милиона за медицинску опрему

28.10.2018. 12:01 12:05
Зоран Гојковић: Војводина ће добити нови Клинички центар

Зоран Гојковић: Војводина ће добити нови Клинички центар

03.09.2016. 21:45 15:28