Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dačić: Ključan današnji razgovor Vučića i Zaeva

23.08.2017. 08:17 08:19
Piše:
Izvor: Tanjug

Zbog narušenih diplomatskih odnosa između dve susedne države, predsedniik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zaev razgovaraće telefonom danas u podne, najavljeno je iz Predsedništva Srbije.

Dvojica zvaničnika će, kako je navedeno, razgovarati o poslednjoj diplomatskoj krizi na relaciji dveju država.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija ima cilj da se spuste tenzije i da je na tom planu ključan razgovor Vučića i Zaeva. On je poručio da je odluka Srbije da povuče osoblje ambasade u Makedoniji zapravo poruka Skoplju da „sve znamo i šta su se dogovarali i šta su dogovorili, a to je nešto što se ne radi prijateljima”. Uprkos tome, istakao je, Srbija želi dobre odnose sa svim državama u regionu radi mira i stabilnosti. Time, kaže, Srbija želi da smiri novonastalu situaciju s Makedonijom koja se ne zasniva na pretpostavkama, već na nedvosmisleno utvrđenim radnjama koje govore o pojačanom ofanzivnom delovanju prema Srbiji.

Dačić je, gostujući u Jutarnjem programu TV „Pink” rekao da će sve što se dogodilo poslednjih dana biti predmet razgovora s našim diplomatama, ali i s kolegama u Makedoniji. Najavljujući da će predsednik Srbije Vučić razgovarati telefonom s premijerom Makedonije Zaevom, Dačić je dodao i da će se on čuti sa svojim kolegom Nikolom Dimitrovom. I premijerka Srbije Ana Brnabić će, kaže, ovih dana imati priliku da se sretne sa Zaevom na jednom međunarodnom skupu.

– Mi se trudimo ra razgovaramo, ali da zaštitimo interese svoje zemlje i ne ugrozimo mir i stabilnost u regionu – rekao je Dačić. – To o čemu govorimo, svima da bude jasno, nije ništa što bi spadalo u domen nekih pretpostavki već postoje nedvosmisleno utvrđene radnje koje govore o veoma pojačanom i izuzetno ofanzivnom delovanju prema institucijama i Republici Srbiji i osoblju ambasade u Skoplju u celini.

Dodao je i da je veoma važno da se zna u kakvom će okruženju osoblje Srbije raditi u ambasadi u Skoplju.

– Mi iz svega toga moramo da izvučeno neke pouke o načinu našeg organizovanja – kazao je Dačić, istakavši da Srbija nije preduzimala i ne preduzima ništa protiv Makedonije svih ovih godina.

Srbija je, ukazao je, bila veoma korektna i konstruktivna i nije se mešala u unutrašnje stvari Makedonije, pa čak ni u oni turbulentnim vremenima kada su imali svakodnevne proteste. Naglasio je i da ne postoji ništa na osnovu čega bi se moglo utvrditi da je Srbija bilo kada preduzela bilo šta što bi bilo protiv interesa Makedonije.

– Nikakva opasnost Makedoniji ne preti sa severa. Niti osporavamo njihov jezik, priznali smo ih pod ustavnim imenom, ne osporavamo njihovu naciju, to što crkve imaju problem nije pitanje države i nemamo nikakve teritorijalne aspiracije – podvukao je Dačić.

Na poruku makedonske vlade da će se oni po pitanju kandidature Kosova za članstvo u UNESKO-u voditi stavovima većine država članica EU, Dačić je napomenuo da bi, ako bi Srbija imala stav Evropske unije, onda svakako mogla poništiti raniju odluku i priznati Makedoniju pod imenom pod kojim ona sedi u Briselu – a to je BJRM.

– Veoma smo jasni kada kažemo da želimo dobre dobrosusedske odnose s Makedonijom, ali ti odnosi moraju da se baziraju na principima reciprociteta. A to je kako vi prema nama, tako mi prema vama – naveo je Dačić.

Ministar je kazao i da nema ničeg čudnog u tome što će Makedonija podržati članstvo Kosova u UNESKO-u, ali je, citirajući nemačku kancelarku Angelu Merkel, ukazao na to „da se to ne radi prijateljima”.

„To o čemu govorimo, svima da bude jasno, nije ništa što bi spadalo u domen nekih pretpostavki već postoje nedvosmisleno utvrđene radnje koje govore o veoma pojačanom i izuzetno ofanzivnom delovanju prema institucijama i Republici Srbiji i osoblju ambasade u Skoplju u celini”

Ne želeći da iznosi detalje, Dačić je istakao da Srbija nikada ne bi postupila na način na koji jeste da ne postoje nedvosmisleno utvrđene činjenice. Iako su, kaže, i ranije postojala obaveštajna delovanja, u poslednjem periodu došlo do naredbe da se ta delovanja pojačaju.

Ne brine ga to što će prisluškivati njegov telefon jer, napominje, on to što priča telefonom govori i javno.

– Ali to može imati teške posledice po naše državne interese jer je cilj takvog delovanja da dođe do svakakvih lažnih optužbi da od Srbije preti opasnost i da Srbija želi da inscenira neke sukobe u Makedoniji – naveo je Dačić, i istakao da je situacija zapravo „sasvim obrnuta”.

Srbija je, ističe, izražavala prijateljske odnose, čak i na našu štetu, i mi nismo ničim uticali na promenu tih odnosa.

– Cela Evropa ih zvanično vodi kao BJRM. Priznavajući ih pod drugim imenom, mi smo praktično našim prijateljima Grcima stavili prst u oko i to je ono što je štetno po naše državne i nacionalne interese – objasnio je Dačić.

Jer, kako je ponovio, država mora da štiti svoje interese.

On je rekao da Srbija ne može da ćuti na bilo čiji pokušaj iživljavanja.

– Neće biti lako ni vlastima u Makedoniji da znaju da mi znamo za sve to što se dešavalo, a u šta je, nema dileme, uključen strani faktor. Dakle, mi znamo sve. Mi znamo šta su odlučili, šta rade i šta će raditi – rekao je ministar, i dodao da cilj Srbije nije da iznosi detalje jer mu, kako kaže, nije ni cilj „da vodimo specijalne ratove”, već da dve države imaju dobrosusedske odnose.

Objasnio je da potezi Srbije vode ka smirivanju situacije, i dodao da će se ambasadorka u Skoplje vratiti najverovatnije u septembru.      

E. D.

 

Konzularni poslovi od sledeće nedelje

Zaposleni u ambasadi Srbije u Makedoniji koji se bave konzularnim poslovima vratiće se u Skoplje sledeće nedelje, a do tada oni kojima je potreba konzularna pomoć mogu da se jave Ministarstvu spoljnih poslova, Odeljenju za konzularne poslove, na telefon 011/306-8268 ili na imejl-adresu: okp­mfa.rs. Sva konzularna pomoć i zaštita ostaje dostupna svim građanima Srbije, uprkos novonastalim okolnostima.

Vučić: Nema razloga za brigu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da građani u Srbiji i Makedoniji nemaju razloga za veliku brigu zbog krize u odnosima Beograda i Skoplja, ali je istakao da je ustavna obaveza vlasti u Srbiji da štitimo državu i obraz Srbije.

– Svakako će se stvari između Makedonije i Srbije kretati u boljem smeru – poručio je predsednik Aleksandar Vučić narodima i Srbije i Makedonije gostujući u Dnevniku RTS-a.

On je istakao da su Srbi i Makedonci dva bliska i prijateljska naroda, te da gotovo da nema bližih u regionu.

– Druga važna stvar je da su Srbi i Makedonci veoma bliski narodi, nevezano za to kakve su im vlasti, i uveren sam u to da ćemo imati, i rukovodstvo Srbije i Makedonije, u daljim razgovorima uspeha i da ćemo to imati na umu i pronaći rešenje jer ne postoje dva bliža naroda – rekao je Vučić.

On je dodao da je podržao odluku o povlačenju osoblja srpske ambasade iz Skoplja jer nije želeo da Srbija bude uvučena u političke priče u kojima ne želi da se nađe, i da je to bilo javno upozorenje da u takvim igrama naša država ne želi da učestvuje.

– Oni dobro znaju šta sve znamo. Dačić je dobro obavio posao. On je štitio interese Srbije i dobro je to učinio – naglasio je srpski predsednik.

Kako kaže, uveren je u to da će Makedonija glasati za prijem Kosova u UNESKO, ali da odnosi između dve države ne smeju da budu narušeni i da je ekonomija ta oko koje dve susedne zemlje treba da zasnivaju saradnju.

Autor:
Pošaljite komentar