broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дачић: Кључан данашњи разговор Вучића и Заева

23.08.2017. 08:17 08:19
Пише:
Извор: Tanjug

Због нарушених дипломатских односа између две суседне државе, председниик Србије Александар Вучић и премијер Македоније Зоран Заев разговараће телефоном данас у подне, најављено је из Председништва Србије.

Двојица званичника ће, како је наведено, разговарати о последњој дипломатској кризи на релацији двеју држава.

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Србија има циљ да се спусте тензије и да је на том плану кључан разговор Вучића и Заева. Он је поручио да је одлука Србије да повуче особље амбасаде у Македонији заправо порука Скопљу да „све знамо и шта су се договарали и шта су договорили, а то је нешто што се не ради пријатељима”. Упркос томе, истакао је, Србија жели добре односе са свим државама у региону ради мира и стабилности. Тиме, каже, Србија жели да смири новонасталу ситуацију с Македонијом која се не заснива на претпоставкама, већ на недвосмислено утврђеним радњама које говоре о појачаном офанзивном деловању према Србији.

Дачић је, гостујући у Јутарњем програму ТВ „Пинк” рекао да ће све што се догодило последњих дана бити предмет разговора с нашим дипломатама, али и с колегама у Македонији. Најављујући да ће председник Србије Вучић разговарати телефоном с премијером Македоније Заевом, Дачић је додао и да ће се он чути са својим колегом Николом Димитровом. И премијерка Србије Ана Брнабић ће, каже, ових дана имати прилику да се сретне са Заевом на једном међународном скупу.

– Ми се трудимо ра разговарамо, али да заштитимо интересе своје земље и не угрозимо мир и стабилност у региону – рекао је Дачић. – То о чему говоримо, свима да буде јасно, није ништа што би спадало у домен неких претпоставки већ постоје недвосмислено утврђене радње које говоре о веома појачаном и изузетно офанзивном деловању према институцијама и Републици Србији и особљу амбасаде у Скопљу у целини.

Додао је и да је веома важно да се зна у каквом ће окружењу особље Србије радити у амбасади у Скопљу.

– Ми из свега тога морамо да извучено неке поуке о начину нашег организовања – казао је Дачић, истакавши да Србија није предузимала и не предузима ништа против Македоније свих ових година.

Србија је, указао је, била веома коректна и конструктивна и није се мешала у унутрашње ствари Македоније, па чак ни у они турбулентним временима када су имали свакодневне протесте. Нагласио је и да не постоји ништа на основу чега би се могло утврдити да је Србија било када предузела било шта што би било против интереса Македоније.

– Никаква опасност Македонији не прети са севера. Нити оспоравамо њихов језик, признали смо их под уставним именом, не оспоравамо њихову нацију, то што цркве имају проблем није питање државе и немамо никакве територијалне аспирације – подвукао је Дачић.

На поруку македонске владе да ће се они по питању кандидатуре Косова за чланство у УНЕСКО-у водити ставовима већине држава чланица ЕУ, Дачић је напоменуо да би, ако би Србија имала став Европске уније, онда свакако могла поништити ранију одлуку и признати Македонију под именом под којим она седи у Бриселу – а то је БЈРМ.

– Веома смо јасни када кажемо да желимо добре добросуседске односе с Македонијом, али ти односи морају да се базирају на принципима реципроцитета. А то је како ви према нама, тако ми према вама – навео је Дачић.

Министар је казао и да нема ничег чудног у томе што ће Македонија подржати чланство Косова у УНЕСКО-у, али је, цитирајући немачку канцеларку Ангелу Меркел, указао на то „да се то не ради пријатељима”.

„То о чему говоримо, свима да буде јасно, није ништа што би спадало у домен неких претпоставки већ постоје недвосмислено утврђене радње које говоре о веома појачаном и изузетно офанзивном деловању према институцијама и Републици Србији и особљу амбасаде у Скопљу у целини”

Не желећи да износи детаље, Дачић је истакао да Србија никада не би поступила на начин на који јесте да не постоје недвосмислено утврђене чињенице. Иако су, каже, и раније постојала обавештајна деловања, у последњем периоду дошло до наредбе да се та деловања појачају.

Не брине га то што ће прислушкивати његов телефон јер, напомиње, он то што прича телефоном говори и јавно.

– Али то може имати тешке последице по наше државне интересе јер је циљ таквог деловања да дође до свакаквих лажних оптужби да од Србије прети опасност и да Србија жели да инсценира неке сукобе у Македонији – навео је Дачић, и истакао да је ситуација заправо „сасвим обрнута”.

Србија је, истиче, изражавала пријатељске односе, чак и на нашу штету, и ми нисмо ничим утицали на промену тих односа.

– Цела Европа их званично води као БЈРМ. Признавајући их под другим именом, ми смо практично нашим пријатељима Грцима ставили прст у око и то је оно што је штетно по наше државне и националне интересе – објаснио је Дачић.

Јер, како је поновио, држава мора да штити своје интересе.

Он је рекао да Србија не може да ћути на било чији покушај иживљавања.

– Неће бити лако ни властима у Македонији да знају да ми знамо за све то што се дешавало, а у шта је, нема дилеме, укључен страни фактор. Дакле, ми знамо све. Ми знамо шта су одлучили, шта раде и шта ће радити – рекао је министар, и додао да циљ Србије није да износи детаље јер му, како каже, није ни циљ „да водимо специјалне ратове”, већ да две државе имају добросуседске односе.

Објаснио је да потези Србије воде ка смиривању ситуације, и додао да ће се амбасадорка у Скопље вратити највероватније у септембру.      

Е. Д.

 

Конзуларни послови од следеће недеље

Запослени у амбасади Србије у Македонији који се баве конзуларним пословима вратиће се у Скопље следеће недеље, а до тада они којима је потреба конзуларна помоћ могу да се јаве Министарству спољних послова, Одељењу за конзуларне послове, на телефон 011/306-8268 или на имејл-адресу: okp­mfa.rs. Сва конзуларна помоћ и заштита остаје доступна свим грађанима Србије, упркос новонасталим околностима.

Вучић: Нема разлога за бригу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да грађани у Србији и Македонији немају разлога за велику бригу због кризе у односима Београда и Скопља, али је истакао да је уставна обавеза власти у Србији да штитимо државу и образ Србије.

– Свакако ће се ствари између Македоније и Србије кретати у бољем смеру – поручио је председник Александар Вучић народима и Србије и Македоније гостујући у Дневнику РТС-а.

Он је истакао да су Срби и Македонци два блиска и пријатељска народа, те да готово да нема ближих у региону.

– Друга важна ствар је да су Срби и Македонци веома блиски народи, невезано за то какве су им власти, и уверен сам у то да ћемо имати, и руководство Србије и Македоније, у даљим разговорима успеха и да ћемо то имати на уму и пронаћи решење јер не постоје два ближа народа – рекао је Вучић.

Он је додао да је подржао одлуку о повлачењу особља српске амбасаде из Скопља јер није желео да Србија буде увучена у политичке приче у којима не жели да се нађе, и да је то било јавно упозорење да у таквим играма наша држава не жели да учествује.

– Они добро знају шта све знамо. Дачић је добро обавио посао. Он је штитио интересе Србије и добро је то учинио – нагласио је српски председник.

Како каже, уверен је у то да ће Македонија гласати за пријем Косова у УНЕСКО, али да односи између две државе не смеју да буду нарушени и да је економија та око које две суседне земље треба да заснивају сарадњу.

Аутор:
Пошаљите коментар