Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Brnabić u Minsku: Dijalogom do održivog rešenja za KiM

31.10.2018. 18:17 18:20
Piše:
Izvor: Ana Brnabić razgovarala je danas u Minsku sa premijerom Moldavije Pavelom Filipom Foto: Tanjug

MINSK:  Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas u Minsku da dijalogom Beograda i Prištine treba doći do održivog rešenja za KiM.

Na sastanku glavne grupe Minhenske bezbednosne konferencije, na kojoj se razmatraju aktuelna regionalna i globalna bezbednosna pitanja, Brnabić je istakla da je u interesu Srbije da se pronađe održivo rešenje...

Brnabić sa Lukašenkom i Rumasom u Minsku



MINSK:  Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Minsku sa predsednikom i premijerom Republike Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i Sergejom Rumasom.



Na bilateralnom sastanku sa predsednikom Lukašenkom zaključeno je da su odnosi Srbije i Belorusije prijateljski i bez otvorenih pitanja, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.



Predsednica Vlade uručila je predsedniku Lukašenku pismo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. U pismu se predsednik Vučić zahvaljuje predsedniku Lukašenku na prijateljskom odnosu Belorusije prema Srbiji, kao i na poštovanju i razumevanju u rešavanju kosovskog pitanja. 



"Neprocenjiva je pomoć Belorusije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije", navodi se između ostalog u pismu predsednika Vučića, koji je ponovio poziv predsedniku Lukašenku da poseti Srbiju.



Sastanak sa predsednikom Lukašenkom bio je srdačan i premijerka Brnabić je, u ime svih građana Srbije, kao i u svoje lično ime, zahvalila na svoj podršci koju Lukašenko pruža našoj zemlji.



U razgovoru sa premijerom Rumasom, Brnabić se takođe zahvalila Belorusiji na podršci u rešavanju pitanja Kosova i Metohije. 



"Podrška je još važnija u trenutku kada se vodi kompikovan dijalog Beograda i Prištine, čije je rešavanje u našem interesu, a u kome se Srbija suočava sa ogromnim izazovima. Vašu principijelnu podršku naš narod nikada neće zaboraviti", naglasila je Brnabić. 



Ona je dodala da će Belorusija u Srbiji uvek imati odanog prijatelja i pozvala beloruskog premijera da poseti Srbiju.



Premijeri dve zemlje zaključili su da se ekonomska saradnja dve zemlje, čija je trgovinska razmena još uvek ispod 100 miliona evra, može dodatno unaprediti. U razgovoru je bilo reči o saradnji u oblastima energetike, poljoprivrede, građevinarstva i autoindustrije.



Rumas je predložio da se organizuje poslovni forum Srbije i Belorusije, u cilju daljeg jačanja privredne saradnje. 



Brnabić i Rumas posebno su izrazili želju za saradnjom u IT sektoru.



"Srbija je za Belorusiju ključna zemlja na Balkanu i daćemo sve od sebe da tu saradnju dodatno razvijemo", kazao je premijer Belorusije.



Premijerka Brnabić boravi u jednodnevnoj poseti Belorusiji povodom sastanka glavne grupe Minhenske bezbednosne konferencije, na kome je ranije jutros govorila.

Brnabić sa premijerom Moldavije:  Odnosi zemalja prijateljski

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas u Minsku sa premijerom Moldavije Pavelom Filipom o unapređenju odnosa dve zemlje.Na sastanku je potvrđeno da su odnosi Srbije i Moldavije prijateljski i da ima prostora za dodatno unapređenje, pre svega u domenu ekonomske saradnje...

Brnabić sa Tačijem na marginama konferencije u Minsku

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas na marginama sastanka glavne grupe Minhenske bezbednosne konferencije u Minsku s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, javlja beloruska agencija Belta.

Kako navodi agencija, premijerka Srbije je novinarima rekla da su razgovarali o toku dijaloga Beograda i Prištine, a Brnabić je izrazila nadu da će dve strane uspeti da dođu do kompromisnog rešenja, što bi vodilo ka većoj stabilnosti u regionu...

 

Autor:
Pošaljite komentar
Brnabić: Od 1. januara elektronsko plaćanje poreza na imovinu

Brnabić: Od 1. januara elektronsko plaćanje poreza na imovinu

29.10.2018. 16:48 17:59
Brnabić: Ne gledamo negativno na kritike GRECO

Brnabić: Ne gledamo negativno na kritike GRECO

29.10.2018. 16:22 16:27
Brnabić i Kukan o reformama, EU, dijalogu s Prištinom

Brnabić i Kukan o reformama, EU, dijalogu s Prištinom

29.10.2018. 14:36 14:43