Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Južna i severna strana Sremske Mitrovice spojene novim podvožnjakom

15.11.2017. 12:50 08:39
Piše:
Foto: Grad Sremska Mitrovica

SREMSKA MITROVICA: Građani Sremske Mitrovice su skoro dve godine čekali na  kraj gradnje podvožnjaka koji će spojiti severni i južni deo grada.

Najveća investicija u novijoj istoriji Sremske Mitrovice, vredna pet miliona evra, svečano je otvorena u prisustvu premijerke Ane Brnabić, ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, gradonačelnika Sremske Mitrovice Vladimira Sanadera, direktora Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nedeljka Kovačevića i pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenada Grbića.

Ana Brnabić kaže da je ovo za Mitrovicu i Mitrovčane važan datum.

- Ono što je izgrađeno za samo 18 meseci, može da posluži kao primer svim lokalnim samoupravama- napominje Ana Brnabić.

Pune četiri decenije su građani Sremske Mitrovice čekali na ovaj projekat kojim su nestale sve prepreke za širenje grada prema Fruškoj gori, njenim selima, ali i prema industrijskoj zoni uz autoput.

Na saobraćajnici je primenjena savremena tehnologija gradnje, zbog koje ni jednog momenta nije onemogućen železnički saobraćaj iznad gradilišta.

Ana Brnabić je mnogobrojnim okupljenim građanima poručila da je Sremska Mitrovica jedan od najsvetlijih primera u Srbiji i regionu po tome kako odgovorna lokalna samouprava može da izgleda.

Sremska Mitrovica jedan od najsvetlijih primera u Srbiji i regionu po tome kako odgovorna lokalna samouprava može da izgleda (Ana Brnabić)

„Nije uvek bilo tako. U Sremskoj Mitrovici je pre 10 godina stopa nezaposlenosti bila jako visoka, oko 37 odsto, a danas je oko devet odsto i ide na dole”, rekla je Brnabić.

Poručila je da se nastoji da se i na republičkom nivou dostigne jednocifrena stopa nezaposlenosti koja danas iznosi oko 12 odsto.

„Nadam se da ćemo uskoro da dostignemo i Sremsku Mitrovicu”, rekla je Brnabić.

Istakla je da se taj grad odvažio da promeni način rada, podržava preduzetnike i dolazak stranih investitora.

Naglasila je da je Sremska Mitrovica poslednjih godina uvrštena u top 10 destinacija za ulaganje u Evropi po najuglednijem ekonomskom nedeljniku „Fajnenšl tajmsu”.

Time je, kaže, celoj Evropi i svim investitorima poslata poruka da, ako traže mesto za ulaganje u gradu u kome živi do 100.000 građana, dođu u Sremsku Mitrovicu.

Podvožnjak je pušten u rad nakon revijalne biciklističke trke

„Time treba da se ponosite”, poručila je premijerka građanima i zahvalila bivšem gradonačelniku Branislavu Nedimoviću i sadašnjem prvom čoveku Sremske Mitrovice Vladimiru Sanaderu na načinu na koji vode tu lokalnui samoupravu.

Navela je da je u izgradnju podvožnjaka najviše uložila Sremska Mitrovica iz svog buyeta i poručila da lokalna samouprava nije tu da zapošljava ljude u administraciji, nego treba da štedi na platama i troškovima administracije i ulaže u infrastrukturu, ekonomiju, kapitalne objekte i bolji život građana.

„To je poruka za sve lokalne samouprave. Ako može Sremska Mitrovica, možete i vi ostali. Mi ćemo biti tu da pomognemo”, rekla je Brnabić.

Ona je poručila da kao što se nedim dok je bio gradonačelnik borio za taj grad, tako se danas kao mininstar  poljoprivrede bori za sve poljoprivrednike.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader kaže da su emocije prisutne, jer su pre dve godine počeli sa izgradnjom višedecenijskog sna Mitrovčana koji žive severno od pruge.


Dva kružna toka

Projekat je svakako nakon izgradnje pešačkog mosta preko Save, najveći u novijoj istoriji ovog sremskog grada. Sredstva su finansirana iz buyeta Grada, a Pokrajina je preko Uprave za kapitalna ulaganja učestvovala u projektu sa 80 miliona dinara. Izgrađena su dva kružna toka, jedan kod „Elektrovojvodine“ finansiralo je Ministarstvo privrede sa 30 miliona dinara, dok su radovi na drugom kružnom toku kod „Horoskopa“ finansirani iz buyeta JP „Putevi Srbije“ u vrednosti od 60 miliona dinara.


- Međutim, to nam je bila i velika prepreka za dalji razvoj grada, kao i bezbednost svih građana- ističe Sanader i dodaje da mnogi pre njih nisu imali hrabrosti da se upuste u tako veliki projekat. On kaže da veliku zahvalnost duguje prethodnom gradonačelniku Branislavu Nedimoviću koji je doneo odluku koju su uspeli da privedu kraju i dodaje da se nada da je ovo samo novi početak u razvoju Grada.

Podvožnjak je pušten u rad nakon revijalne biciklističke trke u kojoj je pobedio Miloš Lukić, za kojim su prošli Ana Brnabić, Branislav Nedimović i Vladimir Sanader.

Nedimović je istakao da je za ovaj projekat zaslužan timski rad, a da posebnu zahvalnost duguje načelniku Gradske uprave Miroslavu Jokiću.

M. Stakić

 

(Tekst je deo projekta koji se finansira iz budžeta Grada Sremska Mitrovica- Gradska uprava za kulturu, sport i omladinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada.)

Autor:
Pošaljite komentar
U Mitrovici danas svečano otvaranje novog podvožnjaka

U Mitrovici danas svečano otvaranje novog podvožnjaka

15.11.2017. 08:25 08:52