clear sky
21°C
23.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Јужна и северна страна Сремске Митровице спојене новим подвожњаком

15.11.2017. 12:50 08:39
Пише:
Фото: Град Сремска Митровица

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Грађани Сремске Митровице су скоро две године чекали на  крај градње подвожњака који ће спојити северни и јужни део града.

Највећа инвестиција у новијој историји Сремске Митровице, вредна пет милиона евра, свечано је отворена у присуству премијерке Ане Брнабић, министра пољопривреде Бранислава Недимовића, градоначелника Сремске Митровице Владимира Санадера, директора Управе за капитална улагања АП Војводине Недељка Ковачевића и покрајинског секретара за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненада Грбића.

Ана Брнабић каже да је ово за Митровицу и Митровчане важан датум.

- Оно што је изграђено за само 18 месеци, може да послужи као пример свим локалним самоуправама- напомиње Ана Брнабић.

Пуне четири деценије су грађани Сремске Митровице чекали на овај пројекат којим су нестале све препреке за ширење града према Фрушкој гори, њеним селима, али и према индустријској зони уз аутопут.

На саобраћајници је примењена савремена технологија градње, због које ни једног момента није онемогућен железнички саобраћај изнад градилишта.

Ана Брнабић је многобројним окупљеним грађанима поручила да је Сремска Митровица један од најсветлијих примера у Србији и региону по томе како одговорна локална самоуправа може да изгледа.

Сремска Митровица један од најсветлијих примера у Србији и региону по томе како одговорна локална самоуправа може да изгледа (Ана Брнабић)

„Није увек било тако. У Сремској Митровици је пре 10 година стопа незапослености била јако висока, око 37 одсто, а данас је око девет одсто и иде на доле”, рекла је Брнабић.

Поручила је да се настоји да се и на републичком нивоу достигне једноцифрена стопа незапослености која данас износи око 12 одсто.

„Надам се да ћемо ускоро да достигнемо и Сремску Митровицу”, рекла је Брнабић.

Истакла је да се тај град одважио да промени начин рада, подржава предузетнике и долазак страних инвеститора.

Нагласила је да је Сремска Митровица последњих година уврштена у топ 10 дестинација за улагање у Европи по најугледнијем економском недељнику „Фајненшл тајмсу”.

Тиме је, каже, целој Европи и свим инвеститорима послата порука да, ако траже место за улагање у граду у коме живи до 100.000 грађана, дођу у Сремску Митровицу.

Подвожњак је пуштен у рад након ревијалне бициклистичке трке

„Тиме треба да се поносите”, поручила је премијерка грађанима и захвалила бившем градоначелнику Браниславу Недимовићу и садашњем првом човеку Сремске Митровице Владимиру Санадеру на начину на који воде ту локалнуи самоуправу.

Навела је да је у изградњу подвожњака највише уложила Сремска Митровица из свог buyеta и поручила да локална самоуправа није ту да запошљава људе у администрацији, него треба да штеди на платама и трошковима администрације и улаже у инфраструктуру, економију, капиталне објекте и бољи живот грађана.

„То је порука за све локалне самоуправе. Ако може Сремска Митровица, можете и ви остали. Ми ћемо бити ту да помогнемо”, рекла је Брнабић.

Она је поручила да као што се недим док је био градоначелник борио за тај град, тако се данас као мининстар  пољопривреде бори за све пољопривреднике.

Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер каже да су емоције присутне, јер су пре две године почели са изградњом вишедеценијског сна Митровчана који живе северно од пруге.


Два кружна тока

Пројекат је свакако након изградње пешачког моста преко Саве, највећи у новијој историји овог сремског града. Средства су финансирана из buyеta Града, а Покрајина је преко Управе за капитална улагања учествовала у пројекту са 80 милиона динара. Изграђена су два кружна тока, један код „Електровојводине“ финансирало је Министарство привреде са 30 милиона динара, док су радови на другом кружном току код „Хороскопа“ финансирани из buyеta ЈП „Путеви Србије“ у вредности од 60 милиона динара.


- Међутим, то нам је била и велика препрека за даљи развој града, као и безбедност свих грађана- истиче Санадер и додаје да многи пре њих нису имали храбрости да се упусте у тако велики пројекат. Он каже да велику захвалност дугује prеthodnom градоначелнику Браниславу Недимовићу који је донео одлуку коју су успели да приведу крају и додаје да се нада да је ово само нови почетак у развоју Града.

Подвожњак је пуштен у рад након ревијалне бициклистичке трке у којој је победио Милош Лукић, за којим су прошли Ана Брнабић, Бранислав Недимовић и Владимир Санадер.

Недимовић је истакао да је за овај пројекат заслужан тимски рад, а да посебну захвалност дугује начелнику Градске управе Мирославу Јокићу.

М. Стакић

 

(Текст је део пројекта који се финансира из буџета Града Сремска Митровица- Градска управа за културу, спорт и омладину. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града.)

Аутор:
Пошаљите коментар
У Митровици данас свечано отварање новог подвожњака

У Митровици данас свечано отварање новог подвожњака

15.11.2017. 08:25 08:52