Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Brnabić i Lang o švajcarskoj Strategiji saradnje sa Srbijom

06.03.2018. 19:41 19:46
Piše:
Foto: Ana Brnabić sa Kristinom Marti Lan Foto: Tanjug

BEOGRAD: Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa zamenicom državnog sekretara Federalnog ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Konfederacije Kristinom Marti Lang, koja joj je uručila novu Strategiju za ekonomsku i razvojnu saradnju sa Srbijom za period 2018-2021. godine.

Premijerka Brnabić zahvalila je Vladi Švajcarske i Švajcarskoj agenciji za razvoj i saradnju na donaciji u visini od 90 miliona evra, koju Strategija predviđa za naredni četvorogodišnji period, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.



Ona je objasnila da je prethodna Strategija značajno doprinela ekonomskom razvoju i unapređenju državne uprave, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energija i izrazila posebno zadovoljstvo što su novim aranžmanom predviđena značajna finansijska sredstva za nastavak sprovođenja dualnog obrazovanja u Srbiji.



Premijerka Brnabić istakla je da Vlada Srbije ulaže posebne napore u reformu obrazovanja i smatra je ključnim pokretačem napretka države. Cilj je, prema rečima premijerke, da se obrazovni sistem približi potrebama privrede, što će u godinama koje dolaze omogućiti smanjenje nezaposlenosti i lakše zapošljavanje mladih.



Kada je reč o ekonomskim odnosima, ocenjeno je da je Švajcarska jedan od značajnijih investitora u srpsku privredu i da postoji veliki potencijal za saradnju u razvoju malih i srednjih preduzeća.



Lang je naglasila da je Srbija postigla dobre rezultate u sprovedenim reformama i da je neophodno nastaviti sa jačanjem ekonomije i unapređivanjem pravnog okvira, kako bi se stvorili lakši uslovi poslovanja za buduće investitore.



Cilj Srbije je, prema premijerkinim rečima, približavanje Švajcarskoj u oblastima informacionih tehnologija, digitalizacije i inovacija u privredi.



Ona je zahvalila Vladi Švajcarske na podršci u osnivanju Naučno-tehnološkog parka u Beogradu i na podršci inicijativi "Digitalna Srbija", koji ima za cilj digitalizciju srpske privrede i modernizaciju društva.



Sagovornice su ocenile da će predstojeća poseta predsednika Švajcarske Konfederacije Alena Bersea Srbiji, planirana u junu ove godine, biti dobra prilika za dalje unapređenje bilateralne saradnje dve države.

Brnabić, Džanelidze: Srbija i Gruzija prijateljske države



BEOGRAD: Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je u današnjem razgovoru sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Gruzije Miheilom Džanelidzeom da su Srbija i Gruzija prijateljske države i da dva naroda imaju sličnu kulturu, tradiciju i istorijsko iskustvo, što je dobra polazna osnova za unapređenje sveukupnih odnosa.



Brnabić je istakla da je važan momenat u bilateralnim odnosima i princip uzajamnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve države i zahvalila Gruziji na principijelnom stavu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.



Potpredsednik Vlade Gruzije ocenio je da su potencijali ekonomske saradnje Srbije i Gruzije nedovoljno neiskorišćeni, s obzirom da su dve države potpisale i Sporazum o ekonomsko-trgovinskoj saradnji.



Naglasio je da je održavanje Biznis foruma u Gruziji dobra prilika za međusobne kontakte srpskih i gruzijskih privrednika i planiranje budućih zajedničkih projekata, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.



Premijerka Brnabić istakla je da potpisivanje sporazuma u oblasti reforme javne uprave, koji se odnosi na poboljšanje usluga javne uprave i stvaranje efikasnije i transparentnije administracije, predstavlja značajan korak u unapređenju saradnje u ovoj oblasti. 



Džanelidze je pozvao premijerku Brnabić da učestvuje na samitu „Open Government Partnership“, koji se održava u julu ove godine u Tbilisiju, a na kojem će učestvovati i premijer Gruzije Giorgij Kvirikašvili.



On je istakao da će na samitu učestvovati predstavnici iz više od 70 zemalja s ciljem da promovišu svoja postignuća i razgovaraju o izazovima u pridržavanju principa otvorene vlade.

Autor:
Pošaljite komentar
Brnabić i Korčok: Razvijati odnose Srbije i Slovačke 

Brnabić i Korčok: Razvijati odnose Srbije i Slovačke 

05.03.2018. 18:56 18:58
Brnabić: Dobro smo startovali, nema opuštanja

Brnabić: Dobro smo startovali, nema opuštanja

02.03.2018. 12:46 12:47
Brnabić: Povećanje plata i penzija moguće pre kraja godine

Brnabić: Povećanje plata i penzija moguće pre kraja godine

01.03.2018. 18:35 18:37