few clouds
16°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Брнабић и Ланг о швајцарској Стратегији сарадње са Србијом

06.03.2018. 19:41 19:46
Пише:
Фото: Ана Брнабић са Кристином Марти Лан Фото: Танјуг

БЕОГРАД: Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са заменицом државног секретара Федералног министарства спољних послова Швајцарске Конфедерације Кристином Марти Ланг, која јој је уручила нову Стратегију за економску и развојну сарадњу са Србијом за период 2018-2021. године.

Премијерка Брнабић захвалила је Влади Швајцарске и Швајцарској агенцији за развој и сарадњу на донацији у висини од 90 милиона евра, коју Стратегија предвиђа за наредни четворогодишњи период, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.



Она је објаснила да је prеthodna Стратегија значајно допринела економском развоју и унапређењу државне управе, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергија и изразила посебно задовољство што су новим аранжманом предвиђена значајна финансијска средства за наставак спровођења дуалног образовања у Србији.



Премијерка Брнабић истакла је да Влада Србије улаже посебне напоре у реформу образовања и сматра је кључним покретачем напретка државе. Циљ је, према речима премијерке, да се образовни систем приближи потребама привреде, што ће у годинама које долазе омогућити смањење незапослености и лакше запошљавање младих.



Када је реч о економским односима, оцењено је да је Швајцарска један од значајнијих инвеститора у српску привреду и да постоји велики потенцијал за сарадњу у развоју малих и средњих предузећа.



Ланг је нагласила да је Србија постигла добре резултате у спроведеним реформама и да је неопходно наставити са јачањем економије и унапређивањем правног оквира, како би се створили лакши услови пословања за будуће инвеститоре.



Циљ Србије је, према премијеркиним речима, приближавање Швајцарској у областима информационих технологија, дигитализације и иновација у привреди.



Она је захвалила Влади Швајцарске на подршци у оснивању Научно-технолошког парка у Београду и на подршци иницијативи "Дигитална Србија", који има за циљ дигитализцију српске привреде и модернизацију друштва.



Саговорнице су оцениле да ће предстојећа посета председника Швајцарске Конфедерације Алена Берсеа Србији, планирана у јуну ове године, бити добра прилика за даље унапређење билатералне сарадње две државе.

Брнабић, Џанелидзе: Србија и Грузија пријатељске државе



БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је у данашњем разговору са потпредседником Владе и министром спољних послова Грузије Михеилом Џанелидзеом да су Србија и Грузија пријатељске државе и да два народа имају сличну културу, традицију и историјско искуство, што је добра полазна основа за унапређење свеукупних односа.



Брнабић је истакла да је важан моменат у билатералним односима и принцип узајамног поштовања суверенитета и територијалног интегритета две државе и захвалила Грузији на принципијелном ставу непризнавања једнострано проглашене независности Косова.



Потпредседник Владе Грузије оценио је да су потенцијали економске сарадње Србије и Грузије недовољно неискоришћени, с обзиром да су две државе потписале и Споразум о економско-трговинској сарадњи.



Нагласио је да је одржавање Бизнис форума у Грузији добра прилика за међусобне контакте српских и грузијских привредника и планирање будућих заједничких пројеката, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.



Премијерка Брнабић истакла је да потписивање споразума у области реформе јавне управе, који се односи на побољшање услуга јавне управе и стварање ефикасније и транспарентније администрације, представља значајан корак у унапређењу сарадње у овој области. 



Џанелидзе је позвао премијерку Брнабић да учествује на самиту „Опен Говернмент Партнерсхип“, који се одржава у јулу ове године у Тбилисију, а на којем ће учествовати и премијер Грузије Гиоргиј Квирикашвили.



Он је истакао да ће на самиту учествовати представници из више од 70 земаља с циљем да промовишу своја постигнућа и разговарају о изазовима у придржавању принципа отворене владе.

Аутор:
Пошаљите коментар
Брнабић и Корчок: Развијати односе Србије и Словачке 

Брнабић и Корчок: Развијати односе Србије и Словачке 

05.03.2018. 18:56 18:58
Брнабић: Добро смо стартовали, нема опуштања

Брнабић: Добро смо стартовали, нема опуштања

02.03.2018. 12:46 12:47
Брнабић: Повећање плата и пензија могуће пре краја године

Брнабић: Повећање плата и пензија могуће пре краја године

01.03.2018. 18:35 18:37