Ukusi Vojvodine 2018: Oaza hedonizma u Limanskom parku
NOVI SAD: Festival „Ukusi Vojvodine” će 7. 8. septembra u Limanskom parku posetiocima ponuditi jedinstvenu priliku da na jednom mestu i svim svojim čulima iskuse autentičnu Vojvodinu.
U Limanskom parku, kao nikada pre, biće posluženo više od sto tipičnih vojvođanskih jela. Tradicionalni i nezamenljivi nedeljni ručak sa rinflajšem prelivenim sosevima što od mirođije, što od višanja ili paradajza, biće svakako centralni događaj.
A dok posetioci budu čekali ni manje ni više nego šest sati da se supa od petla ukrčka, pružiće im se prilika da „zarone“ u supu od morke ili, ako bi da probaju nešto neobuzdano i divlje, potraže supu od fazana.
Misteriju o tome u čemu je razlika između perkleta, paprikaša i gulaša, i koji je bolji, moraće pak da otkriju sami.
Kao deo dvodnevnog festivala gastronomije “Ukusi Vojvodine 2018”, najavljeno je drugo međunarodno kulinarsko takmičenje „Vojvodina kulinari kup“.
Očekuje se učešće više od stotinu kuvara iz 15 udruženja iz Srbije i sveta, među kojima su i članovi svetskog Master čif udruženja iz Londona. Za ocenu najboljih jela zadužen je žiri internacionalnih sudija sertifikovanih od Svetske asocijacije šefova kuvara, koja okuplja 12 miliona članova, a predsednik žirija je Geri Filbi, potpredsednik ovog udruženja.
U ambijentu Limanskog parka, tokom dva dana vikenda, najbolji kuvari pokazaće umeće u nekoliko kategorija: u pripremanju modernog jela na vojvođanski način, u spremanju paste i rečne ribe, u pripremi dezerta… sve od namirnica iz Vojvodine.
Organizatori Drugog takmičenja “Vojvodina kulinari kup” su Interfest i HoReKa asocijacija Kragujevac.
U kategoriji “Najbolji kuvar festivala”, učesnici će od zadatih namirnica koje će dobiti neposredno pred takmičenje, u roku od 50 minuta morati da pripreme vrhunsko jelo, koje će oceniti stručni žiri.
Kad se zadovolje slanim, organizatori ih pozivaju da lagano skliznu u slatko; tašci i valjušci će biti pravo osveženje. A tu su još i štrudle, nabrekle od nadeva od oraha, maka ili rogača, šufnudle, meke kao oblak, i rezanci s makom kao u Balaševićevoj pesmi.
Naravno, sve što im se dopadne, posetioci će moći i da kupe „za poneti“ ili kao poklon onima koji opravdano nisu mogli da dođu. U ponudi će biti kulen, sireve, proizvodi od mangulice, domaće testenine, neprikosnovena hladno ceđena ulja, kao i vrhunska vina, ljute, ali i nežne rakije koje klize same, i zanatska piva s penom ili bez nje. Da se bira i uživa...