Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U društvu proizvoda s cele zemaljske kugle

10.10.2016. 20:05 09:06
Piše:

„Fruškogorski lipov med” prvi put se predstavio na Svetskom sajmu zdrave hrane u Torinu, u Italiji, krajem septembra i bio vrlo zapažen.

Med s Fruške gore našao se na štandu Srbije uz još pet tradicionalnih namirnica proizvedenih organskim putem, a to su gorski kozji sir, rakija „Gledić”, zlatarski sir, leskovački ajvar i futoški kupus. Sajam u Italiji upriličila je Fud zajednica u organizaciji Slow Food-a.

– Utisci su impresivni – kaže predsednik novosadskog Društva pčelara „Jovan Živanović” Miodrag Čupić. – Bilo je više od 1.000 šatora  po celom Torinu i mogle su se probati namirnice sa svih kontinenata proizvedene na tradicionalni, domaći način kao zdrava hrana.

Za lipov med, veli Čupić, interesovanje je bilo veliko, a naš med je bio jedini iz okruženja u Torinu iz kontrolisane proizvodnje.

– Oni koji su probali med s Fruške gore odlično su ga ocenili uprkos tome što ima jaku aromu. Zbog prisustva velike koncentracije polena, koja je veća od 90 odsto, morali smo da objašnjavamo zbog čega je to tako i zašto se razlikuje po jačini od drugog meda.

Predsednik Društva pčelara „Jovan Živanović” kaže da su u Torino radi degustacije odneli četrdesetak kilograma meda, ali da su nešto i prodali. Pakovanje od 250 grama koštalo je pet evra, a pola kilograma deset evra, što je, ističe Čupić, odlična cena u poređenju s ovdašnjim.

– Očekujemo da ove godine „Fruškogrskog lipovog meda” bude oko osam tona, a lane smo proizveli 12 tona. Ova godina je bila lošija nego prošla zbog nepovoljnih vremenskih prilika i kiše. Fruška gora ima potencijala za proizvodnju meda zbog vegetacije i vrlo brzo možemo proizvesti i 80 tona, ali ukoliko budemo našli gde da ga plasiramo – naglašava Čupić.

Po njegovim rečima, počet je izvoz za Englesku, Maltu… ali su količine male. 

– Problem nam je pakovanje jer prilikom izvoza ovdašnji propisi ne prave razliku između industrijskih i tradicionalnih proizvođača. Nedavno nam je zbog cene pakovanja propao izvoz za Slovačku jer veliki pakeri gledaju na zaradu i ne osvrću se na potrebu razvoja srpskog pčelarstva. Društvo pčelara Srbije pokrenulo je inicijativu da se izgradi fabriku za pakovanje meda. Već smo imali sastanke tim povodom s pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu i u Ministarstvu – da se pronađe lokacija, ali smo pokrenuli i druge teme – da se prevaziđu zakonske nelogičnosti i nedorečenosti.

Z. Delić

Visoka koncentracija polena

„Fruškogorski lipov med” po količini polenovih zrna lipe prevazilazi sve vrste lipovog meda u Evropi. Od Zavoda za intelektualnu svojinu dobio status ovlašćenog korisnika imena porekla „Fruškogorski lipov med” do 2018. i prvi je u Srbiji registrovan monoflorni med. Proizvod je nastao u projektu Grada Novog Sada „Lipov med za održivi razvoj Dunavskog mikroregiona”, čiji partner je bilo novosadsko Društvo pčelara „Jovan Živanović”.

 

Piše:
Pošaljite komentar