У друштву производа с целе земаљске кугле
„Фрушкогорски липов мед” први пут се представио на Светском сајму здраве хране у Торину, у Италији, крајем септембра и био врло запажен.
Мед с Фрушке горе нашао се на штанду Србије уз још пет традиционалних намирница произведених органским путем, а то су горски козји сир, ракија „Гледић”, златарски сир, лесковачки ајвар и футошки купус. Сајам у Италији уприличила је Фуд заједница у организацији Slow Food-a.
– Утисци су импресивни – каже председник новосадског Друштва пчелара „Јован Живановић” Миодраг Чупић. – Било је више од 1.000 шатора по целом Торину и могле су се пробати намирнице са свих континената произведене на традиционални, домаћи начин као здрава храна.
За липов мед, вели Чупић, интересовање је било велико, а наш мед је био једини из окружења у Торину из контролисане производње.
– Они који су пробали мед с Фрушке горе одлично су га оценили упркос томе што има јаку арому. Због присуства велике концентрације полена, која је већа од 90 одсто, морали смо да објашњавамо због чега је то тако и зашто се разликује по јачини од другог меда.
Председник Друштва пчелара „Јован Живановић” каже да су у Торино ради дегустације однели четрдесетак килограма меда, али да су нешто и продали. Паковање од 250 грама коштало је пет евра, а пола килограма десет евра, што је, истиче Чупић, одлична цена у поређењу с овдашњим.
– Очекујемо да ове године „Фрушкогрског липовог меда” буде око осам тона, а лане смо произвели 12 тона. Ова година је била лошија него прошла због неповољних временских прилика и кише. Фрушка гора има потенцијала за производњу меда због вегетације и врло брзо можемо произвести и 80 тона, али уколико будемо нашли где да га пласирамо – наглашава Чупић.
По његовим речима, почет је извоз за Енглеску, Малту… али су количине мале.
– Проблем нам је паковање јер приликом извоза овдашњи прописи не праве разлику између индустријских и традиционалних произвођача. Недавно нам је због цене паковања пропао извоз за Словачку јер велики пакери гледају на зараду и не осврћу се на потребу развоја српског пчеларства. Друштво пчелара Србије покренуло је иницијативу да се изгради фабрику за паковање меда. Већ смо имали састанке тим поводом с покрајинским секретаром за пољопривреду и у Министарству – да се пронађе локација, али смо покренули и друге теме – да се превазиђу законске нелогичности и недоречености.
З. Делић
Висока концентрација полена
„Фрушкогорски липов мед” по количини поленових зрна липе превазилази све врсте липовог меда у Европи. Од Завода за интелектуалну својину добио статус овлашћеног корисника имена порекла „Фрушкогорски липов мед” до 2018. и први је у Србији регистрован монофлорни мед. Производ је настао у пројекту Града Новог Сада „Липов мед за одрживи развој Дунавског микрорегиона”, чији партнер је било новосадско Друштво пчелара „Јован Живановић”.