Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tehnička škola „Pavle Savić” proslavila 57 godina postojanja

24.10.2018. 12:50 12:54
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Javnim časom „Formula za pravu školu” Tenička škola „Pavle Savić” proslavila je 57. rođendan i organizovala ujedno Dan otvorenih vrata.

Vršnjake u toj školi posetili su osmaci iz OŠ „Kosta Trifković”, „Vuk Karadžić” i „Svetozar Marković Toza”. Oni su imali prilike da se upoznaju s obrazovnim profilima koje TŠ „Pavle Savić” nudi, kao i s vannastavnim aktivnostima, poput dramske, ekološke, novinarske i fotografske sekcije, ali i da se zabavljaju tokom muzičkih nastupa koji su organizovani u holu.

Direktorka Mila Kostić kazala je da su kroz praktičan rad na malim štandovima predstavljena tri obrazovna područja koja škola nudi.

– Naša škola je osnovana je 1961. godine, kada je postojao samo prehrambenim smer, dok danas školujemo oko 850 učenika koji su izabrali neki od obrazovnih profila iz tri područja rada: delatnost ličnih usluga, poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane, te hemija, nemetali i grafičarstvo – pojasnila je Mila Kostić. – Sloganom „Formula za pravu školu” želimo da pokažemo da je naša škola dobar izbor prilikom nastavka obrazovanja, ali i da naši učenici imaju zavidno znanje koje su spremni da pokažu.


Nagrada za namaz od žira

Učenici TŠ „Pavle Savić” tradicionalno učestvuju na manifestaciji „Tesla fest”, gde učeničke kompanije, oformljene u okviru projekta „Dostignuća mladih”, predstavljaju nove proizvode.

– Imamo tri đačke kompanije koje su ove godine izložile kremu od nevena i bršljana, te namaz od heljde i žira i mirišljavu kupku i uspele da osvoje prve i druge nagrade – rekla je pomoćnica direktora Danka Petrović Munitlak, i dodala da se kroz takav vid preduzetništva uče osnovna načela tržišnog poslovanja.

Učenica četvrtog razreda Miroslava Milković objasnila je kako su nastali namazi od interesantnih sastojaka poput žira i heljde.

– Trudili smo se da svi sastojci budu prirodni – kazala je Miroslava. – Nakon što smo sastojke skuvali i ispasirali, dodali smo začine da bi ukus bio zanimljiviji. Nismo dodavali veštačke hemikalije pa je zbog toga rok trajanja naših proizvoda kraći od onih u radnji.


Đaci su kroz laboratorijske eksperimente, poslastice i veštine šišanja, manikira i pedikira, pokazali šta su naučili na časovima praktične nastave. Jedan od najatraktivnijih štandova bio je ukrašen slasnim kolačima, hlebom, namazima i drugim đakonijama, a pripremili su ga učenici prehrambenih smerova.

– Želimo ne samo da prikažemo stečeno znanje, hoćemo da posavetujemo vršnjake koji su došli u posetu da prave zdrave izbore u ishrani, odnosno da im objasnimo zašto je, na primer, bolje koristiti maslac od margarina ili domaći pekmez od eurokrema – objasnila nam je vesela Mara Jelena Vidić.

Tekst i foto: S. Kovač

Piše:
Pošaljite komentar