Техничка школа „Павле Савић” прославила 57 година постојања
Јавним часом „Формула за праву школу” Теничка школа „Павле Савић” прославила је 57. рођендан и организовала уједно Дан отворених врата.
Вршњаке у тој школи посетили су осмаци из ОШ „Коста Трифковић”, „Вук Караџић” и „Светозар Марковић Тоза”. Они су имали прилике да се упознају с образовним профилима које ТШ „Павле Савић” нуди, као и с vannastavnim активностима, попут драмске, еколошке, новинарске и фотографске секције, али и да се забављају током музичких наступа који су организовани у холу.
Директорка Мила Костић казала је да су кроз практичан рад на малим штандовима представљена три образовна подручја која школа нуди.
– Наша школа је основана је 1961. године, када је постојао само прехрамбеним смер, док данас школујемо око 850 ученика који су изабрали неки од образовних профила из три подручја рада: делатност личних услуга, пољопривреда, производња и прерада хране, те хемија, неметали и графичарство – појаснила је Мила Костић. – Слоганом „Формула за праву школу” желимо да покажемо да је наша школа добар избор приликом наставка образовања, али и да наши ученици имају завидно знање које су спремни да покажу.
Награда за намаз од жира
Ученици ТШ „Павле Савић” традиционално учествују на манифестацији „Тесла фест”, где ученичке компаније, оформљене у оквиру пројекта „Достигнућа младих”, представљају нове производе.
– Имамо три ђачке компаније које су ове године изложиле крему од невена и бршљана, те намаз од хељде и жира и миришљаву купку и успеле да освоје прве и друге награде – рекла је помоћница директора Данка Петровић Мунитлак, и додала да се кроз такав вид предузетништва уче основна начела тржишног пословања.
Ученица четвртог разреда Мирослава Милковић објаснила је како су настали намази од интересантних састојака попут жира и хељде.
– Трудили смо се да сви састојци буду природни – казала је Мирослава. – Након што смо састојке скували и испасирали, додали смо зачине да би укус био занимљивији. Нисмо додавали вештачке хемикалије па је због тога рок трајања наших производа краћи од оних у радњи.
Ђаци су кроз лабораторијске експерименте, посластице и вештине шишања, маникира и педикира, показали шта су научили на часовима практичне наставе. Један од најатрактивнијих штандова био је украшен сласним колачима, хлебом, намазима и другим ђаконијама, а припремили су га ученици прехрамбених смерова.
– Желимо не само да прикажемо стечено знање, хоћемо да посаветујемо вршњаке који су дошли у посету да праве здраве изборе у исхрани, односно да им објаснимо зашто је, на пример, боље користити маслац од маргарина или домаћи пекмез од еурокрема – објаснила нам је весела Мара Јелена Видић.
Текст и фото: С. Ковач