Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Prvomajski roštilj skuplji nego lane

26.04.2017. 08:39 08:48
Piše:
Foto: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Bliži se Praznik rada, 1. maj, i nezaobilazno roštiljanje u prirodi, pa se valja pripremiti za prazničnu gozbu. Kako trgovci u mesarama kažu, roštiljsko meso je poskupelo u odnosu na prošlu godinu, a kao razlog navode slabu ponudu na tržištu.

Ipak, mnogi Novosađani još uvek ne žure u kupovinu i nisu uzeli sve neophodne namirnice pa će to učiniti krajem nedelje ili na dan praznika.

Po rečima mesara Dejana S, meso je poskupelo 60-70 dinara i to pre nekoliko dana.

“Kupci još uvek nisu pazarili meso za 1. maj, zato što je još uvek rano pa će to učiniti krajem sedmice“, navodi Dejan S.

Kilogram ćevapa se kreće od 450 dinara, a roštiljske kobasice staju 440 dinara. Pljeskavice se mogu kupiti od 400 do 450 dinara kilogram, a ražnjići su oko 300. Svinjski but je oko 550 dinara kilogram, a svinjski kare oko 430. Pileća krilca su 300 dinara kilogram, a pileći file se kreće od 490 do 700.


Rekviziti za izlet u prirodi

Reketi za badminton i dve loptice se na pijaci mogu kupiti po 300 dinara. Karte za igranje su od 80 do 100 dinara, dok lopte koštaju od 100 do 150 dinara. Ćebe od laganog materijala idealno za izlet u prirodi na pijaci košta 500 dinara, a u nekim radnjama je oko 700.


Uz dobar roštilj uvek pašu dobra salata i piće. Kilogram kupusa na gradskim pijacama se može pazariti za 80 dinara, a glavica zelene salate se može kupiti po 30-40 dinara. Kilogram paradajza je 250 dinara, a krastavca od 100 do 120. Gajba domaćeg piva u radnjama košta od 900 do 1.200 dinara. Sokovi se kreću od 80 dinara pa naviše, a rakija je od 500 do 2.000 dinara.

Kako kaže trgovkinja Slavica T, kupci su već uzeli neophodan ogrev za roštiljanje, a cene su pristupačnije nego inače.

“Rešetka za roštilj košta 500 dinara, a set za pripremu roštilja je 1.000 dinara i obično to sugrađani uzimaju poslednjih dana“, kaže Slavica T.

Pristupačne cene pribora za roštilj, ćumura i briketa se mogu pronaći, kako na pijaci, tako i u pojedinim marketima. Tri kilograma ćumura se kreće od 200 do 300 dinara na gradskim pijacama, a u nekim trgovinskim lancima se može naći i za manje od 200 dinara. Briketi za roštilj iste težine staju do 300 dinara, a kocke za potpalu su od 100 do 120 dinara. Mašice raznih veličina se kreću od 180 do 500 dinara, a četka za čišćenje roštilja je 500 dinara.

J. R.

Piše:
Pošaljite komentar
Dani leskovačkog roštilja

Dani leskovačkog roštilja

20.09.2016. 22:14 09:06