Koliko košta posna trpeza: Za kilogram ribe više nego za meso
Početkom ove sedmice počeo je šestonedeljni božićni post, a to značajno menja ishranu onih koji drže do običaja jer na njihovoj trpezi sve do 7. januara neće biti mrsnih jela.
Promena na trpezi, po svemu sudeći, ne znači i manji izdatak za domaćice jer su cene gotovo svih vrsta ribe više od cena mesa, pa se bez najmanje 1.000 dinara ne može pripremiti pristojan posni ručak. Naime, računica kaže da je za postan ručak četvoročlanoj porodici treba od oko 1.000 dinara do oko 2.000, što je slično iznosu koji je potreban i ako je na trpezi piletina, a gotovo isto koliko i ako se pazari junetina.
Potpuno je jasno da je postan ručak teško napraviti s malo novca, ali uz maštovitost i spretnost domaćice i pri kupovini i pri pripremi, i to se može. Ipak, za to je potrebno obići nekoliko ribarnica i radnji jer se cene razlikuju. Izgleda da su trgovci uvidili da su cene visoke pa su ih mnogi već snizili od 10 do 15 odsto, a najavljuju da će uoči Svetog Nikole popusti biti i veći.
Cena kilograma ribe zavisi od kvaliteta, a naravno, sveža riba je skuplja od smrznute, i to ponekad i duplo. Kada se krene u kupovinu, najbolje je obići nekoliko radnji jer se, iako razlike nisu velike, ponekad to veoma isplati. Tako za kilogram svežeg šarana treba oko 550 dinara, a za filet gotovo 1.000. Po toj ceni može se pazariti i kilogram sometine, ali sve češće i sveže orade i brancina jer se te vrste morske ribe, koja inače košta više, veoma često u velikim trgovinskim lancima nude uz popust.
Dobra ponuda morske ribe
U ponudi je i sveža morska riba, koja košta više nego rečna. Tako je kilogram sveže skuše oko 1.000 dinara, dok je za losos, oradu, brancin... potrebno i više od 1.500 dinara, škampi su oko 1.700, sveža tuna je i iznad 2.000 dinara... Dosta novca potrebno je i za dimljenu ribu – skušu, šarana, pastrmku – cena po kilogramu kreće od 1.000 dinara.
Za kilogram smuđa potrebno je oko 850 dinara, dok je kilogram pastrmke od oko 540 pa i do iznad 600, štuke oko 460 dinara, a dosta novca treba i za pripremljeno pakovanje ribe za riblju čorbu jer je kilogram oko 450 dinara. Onima s plićim yepom odgovaraće cena kilograma deverike od oko 190 dinara ili karaša, koji košta oko 170 dinara.
Dobra je i ponuda zamrznute morske ribe, a najviše se prodaje skuša, koja košta oko 280 dinara kilogram, dok je kilogram brancina i orade oko 1.100 dinara. Za pakovanje paniranih ribljih štapića od pola kilograma potrebno je oko130 dinara, kilogram je oko 235, a najpovoljnije je kupiti papaline, koje koštaju oko 140 dinara kilogram. Cena konzervirane ribe, takođe, zavisi od vrste i kvaliteta, a, u zavisnosti od toga da li se kupuje na pijaci ili u prodavnici, treba izdvojiti od oko 70 dinara, pa i do iznad 250.
Kada se ručku doda i povrće, trpeza dodatno poskupi. Kilogram svežeg kupusa košta oko 30 dinara, dok je za kiseli potrebno oko 50. Kilogram karfiola je 60 dinara, luka oko 30, krompira od 30 do 55. Kilogram šampinjona je oko 200 dinara, a bukovača oko 150.
Z. Delić