POTROŠAČKO ĆOŠE Gozba spaja Uskrs i Prvi maj
Obeležavanje Uskrasa po julijanskom kalendaru i prvomajski praznici ove godine će se obeležiti u razmaku od nekoliko dana.
Zbog toga mnogi su odlučili da ih “spoje”, čime će dobiti mali godišnji odmor i priliku da posete rodbinu i prijatelje. Zbog toga svi uveliko planiraju uskršnju trpezu i tradicionalno prvomajsko roštiljanje.
Cena jaja ove godine, čini se, neće “skakati”. Umesto toga neki megamarketi nude sniženje ili poklon uz kupljenih 30 jaja. Neizostavna namirnica na svečanoj trpezi je šunka, a kilogram košta oko 1.000 dinara, dok se dimljeni svinjski but može pazariti za oko 450, a jagnjetina za oko 700 dinara. Nakon jake hrane, valja se zasladtiti. Kilogram gotovih mešanih sitnih kolača košta oko 1.000 dinara, a za kilogram štrudli sa višnjama, makom ili orasima treba izdvojiti oko 600 dinara.
Cene mesa u prodavnicama i meserama pred prvomajski uranak nisu skočile. Mesari će tek izložiti bogat asortiman, a popusti i posebne ponude tek će se tokom nedelje i vikenda naći u katalozima trgovina. Kilogram neizostavnih ćevapa, pljeskavica i uštipaka od mesa košta od 360 do 400 dinara, dok se ista količina mlevenog mesa može pazariti za oko 460 dinara. Kilogram domaćih roštilj kobasica staje od 350 do 400 dinara, svinjsih rebara oko 340, a svinjskog vrata s kostima od 350 do 450 dinara.
Cena piletine je nešto povoljnija ove godine. Kilogram pilećih batka i karabatka kreće se oko 250 dinara, krila oko 190, ražnjića oko 300, dok je file najskuplji i staje od 400 do 480 dinara.
Izbor povrća na pijaci je svake nedelje sve bogatiji. Ipak, jedna od osnovnih namirnica za roštiljanje - luk, mesecima „drži“ parenu cenu. Za kilogram je potrebno izvojiti oko 100 dinara, koliko staje i mladi kupus, a najskuplji je i dalje paradajz čija cena se kreće oko 230 dinara za kilogram. S druge strane, mladog luka, rotkivca i zelene salate ima na pretek i može se naći gotovo na svakoj pijačnoj tezgi po ceni od 30 do 50 dinara.
S. K-č
Namirnica |
Cena (din.) |
Jaja (kom.) | 8-14 |
Šunka (kg) | 1.000 |
Dimljeni svinjski but (kg) | 450 |
Sitni kolači (kg) | 1.000 |
Ćevapi i pljeskavice (kg) | 360-400 |
Mleveno meso (kg) | 460 |
Roštilj kobasice (kg) | 350-450 |
Luk (kg) | 100 |
Rotkvice (veza) | 35 |