ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ Гозба спаја Ускрс и Први мај
Обележавање Ускраса по јулијанском календару и првомајски празници ове године ће се обележити у размаку од неколико дана.
Због тога многи су одлучили да их “споје”, чиме ће добити мали годишњи одмор и прилику да посете родбину и пријатеље. Због тога сви увелико планирају ускршњу трпезу и традиционално првомајско роштиљање.
Цена јаја ове године, чини се, неће “скакати”. Уместо тога неки мегамаркети нуде снижење или поклон уз купљених 30 јаја. Неизоставна намирница на свечаној трпези је шунка, а килограм кошта око 1.000 динара, док се димљени свињски бут може пазарити за око 450, а јагњетина за око 700 динара. Након јаке хране, ваља се засладтити. Килограм готових мешаних ситних колача кошта око 1.000 динара, а за килограм штрудли са вишњама, маком или орасима треба издвојити око 600 динара.
Цене меса у продавницама и месерама пред првомајски уранак нису скочиле. Месари ће тек изложити богат асортиман, а попусти и посебне понуде тек ће се током недеље и викенда наћи у каталозима трговина. Килограм неизоставних ћевапа, пљескавица и уштипака од меса кошта од 360 до 400 динара, док се иста количина млевеног меса може пазарити за око 460 динара. Килограм домаћих роштиљ кобасица стаје од 350 до 400 динара, свињсих ребара око 340, а свињског врата с костима од 350 до 450 динара.
Цена пилетине је нешто повољнија ове године. Килограм пилећих батка и карабатка креће се око 250 динара, крила око 190, ражњића око 300, док је филе најскупљи и стаје од 400 до 480 динара.
Избор поврћа на пијаци је сваке недеље све богатији. Ипак, једна од основних намирница за роштиљање - лук, месецима „држи“ парену цену. За килограм је потребно извојити око 100 динара, колико стаје и млади купус, а најскупљи је и даље парадајз чија цена се креће око 230 динара за килограм. С друге стране, младог лука, роткивца и зелене салате има на претек и може се наћи готово на свакој пијачној тезги по цени од 30 до 50 динара.
С. К-ч
Намирница |
Цена (дин.) |
Јаја (ком.) | 8-14 |
Шунка (кг) | 1.000 |
Димљени свињски бут (кг) | 450 |
Ситни колачи (кг) | 1.000 |
Ћевапи и пљескавице (кг) | 360-400 |
Млевено месо (кг) | 460 |
Роштиљ кобасице (кг) | 350-450 |
Лук (кг) | 100 |
Ротквице (веза) | 35 |