Potrošačko ćoše: Crvena roga skuplja nego obično
NOVI SAD: Crvena paprika za pečenje, poznata i kao „roga”, obogatila je pijačne tezge već tokom avgusta, te se i ove godine čini da je ima u izdašnim količinama, koje su spremne da se nađu na plehu, ali i kao glavni sastojak ajvara.
Ipak, prinos je, po rečima trgovaca, znatno slabiji, pa su i cene više. Paprika se kupuje, ali, kako kažu, potrošačima nije svejedno zbog činjenice da je čak trećinu skuplja nego inače u ovo doba godine.
Cena kilograma paprike za pečenje na pijacama je obično od 100 do 120 dinara, a na pojedinim tezgama nađe se i „akcija”, pa ih ima i za 80 do 85. Kupci koji tradicionalno posećuju Kvantašku pijacu, kilogram paprike priuštili su sebi za 80 dinara, a neki čak i za manje. Pojedini trgovci voljni su da olakšaju posao potrošačima, pa se negde mogu naći i tegle gotovog domaćeg ajvara po 300 dinara ili dve za 500.
Paprike babure takođe su nezaobilazne namirnice za zimnicu, te se na pijačnim tezgama i one prodaju po ceni od 110 do 130 dinara kilogram.
I u većim supermarketima, kad je reč o ceni paprike za pečenje, situacija je slična – kilogram „roge” se kreće od 90 do 120 dinara, a kilogram babura 90 do 130.
Tegle gotovog ajvara, u zavisnosti od količine, proizvođača i prodajnog objekta, koštaju od 130 do čak 600 dinara.
U izbor specijaliteta od paprike srodnih ajvaru, svakako se ubrajaju ljutenica i pinđur, za koje je glavna namirnica plavi patliyan. Kilogram plavog patliyana na pijacama se može kupiti po 150 do 250 dinara, a u supermarketima od 60 do 80.
Milić Jovanović, pezioner:
Ne pravim ajvar ove godine, obično kupujem u prodavnicama po tri-četiri tegle i to nam je dovoljno, pošto smo žena i ja sami kući, deca nisu tu.
Po mom mišljenju, najvažnija namirnica za kvalitetan ajvar je dobra paprika, zatim malo paradajza i ulja. Jeftiniji je kupovni ajvar, ali domaće je uvek kvalitetnije.
Radica Cvetić, penzionerka:
Već sam napravila ajvar za ovu godinu i veoma sam zadovoljna kvalitetom i cenom paprika.
Najvažnija stvar za dobar ajvar je kvalitetna sorta paprike, treba voditi računa o tome da ne budu one vodenaste, tzv. slonovo uvo. Napravila sam oko osam kilograma ajvara, a praviću ga i sledeće godine.
Vojislav Maksić, penzioner:
Pravljenje ajvara je tradicija u mojoj porodici, ove godine su ga pravile moja supruga i ćerka.
U nabavku namirnica obično dolazim na pijacu, ali i kod kuće gajim svoje povrće, između ostalog i paprike. Najvažnije namirnice su paprike, paradajz, a mogu se dodati i začini po sopstvenom ukusu, npr. beli luk, peršun, čak i mirođija.
Jasna Damjanovski, domaćica:
Ove godine ne pravim ajvar pošto članovi porodice nisu ljubitelji, te ga čak ne kupujem ni u prodavnicama.
Ove godine sam uzela 25 kilograma paprika ekstrakvaliteta, da bih napravila zimnicu, umesto ajvara. Kupujem ih na Kvantašu kod jednog prijatelja po 80 dinara kilogram.
S. K-o.
Ukus pomenutih poslastica u tegli po izboru njihovih ljubitelja može biti i pikantniji, za šta uvek valja dodati ljute papričice, čija je cena od 12 do 15 dinara komad na Kvantaškoj pijaci, od 20 do 35 dinara na ostalim, a u supermarketima od 10 do 15 dinara.
Beli luk je namirnica zajednička svim pobrojanim specijalitetima. Kilogram belog luka na Kvantaškoj pijaci košta od 230 do 240 dinara, u većini supermarketa njegova cena je 400, a na ostalim pijacama komad košta od 20 do 50 dinara.
B. Pavković