OVO SU CENE NAMIRNICA ZA BOŽIĆNU TRPEZU! Isplanirajte savršenu prazničnu gozbu bez preteranog udara na budžet
Božić je jedan od najradosnijih praznika, samim tim pravoslavni vernici uvek se potrude da ga na najbolji mogući način obeleže.
Božić se proslavlja sa porodicom i prijateljima, a u maniru tradicionalnih domaćinskih vrednosti, trpeza uvek bude bogata i raznovrsna. Samim tim priprema hrane za božićne praznike iziskuje mnogo truda, vremena, ali i financija.
– Svakako da je potražnja za mesom uoči praznika ogromna, a mi naše cene ne povećavamo da bi dodatno zaradili. Mislim da to nije ispravno jer je hrana i ovako skupa – rekao je za „Dnevnik” mesar sa Futoške pijace.
– Najviše se kupuje svinjetina i jagnjetina, neko kupuje u komadu polovinu ili četvrtinu svinje, neko već istranžirano meso, a prodamo i dosta samlevenog mesa za sarmu. Svinjski vrat sa kostima košta oko 600 dinara po kilogramu, svinjski file oko 1.100 dinara po kilogramu, a svinjski kare bez kostiju oko 900 dinara po kilogramu. Kilogram ovčetine košta 750 dinara, a juneći biftek može koštati i preko 3.500 dinara po kilogramu, dok je za kilogram jagnjetina potrebno izdvojiti oko 1.000 dinara. Na badnji dan, pre Božića, na trpezi se nađe riba, a već pripremljene šnicle soma koštaju oko 2.000 dinara po kilogramu, a kilogram šarana košta oko 750 dinara u ribarnicama. Osim mesa, tokom Božića se konzumira i žito, orašasti plodovi i suvo voće, kilogram žita za kuvanje košta oko 400 dinara po kilogramu, 200 grama suvih šljiva košta između 200 i 300 dinara, pečeni lešnik oko 1.100 dinara, a kilogram očišćenog oraha košta oko 1.000 dinara.
Tekst i foto: B. Guran