Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVO SU CENE NAMIRNICA ZA BOŽIĆNU TRPEZU! Isplanirajte savršenu prazničnu gozbu bez preteranog udara na budžet

04.01.2025. 09:55 10:18
Piše:
Izvor:
Dnevnik
trpeza
Foto: Dnevnik

Božić je jedan od najradosnijih praznika, samim tim pravoslavni vernici uvek se potrude da ga na najbolji mogući način obeleže.

Božić se proslavlja sa porodicom i prijateljima, a u maniru tradicionalnih domaćinskih vrednosti, trpeza uvek bude bogata i raznovrsna. Samim tim priprema hrane za božićne praznike iziskuje mnogo truda, vremena, ali i financija. 

– Svakako da je potražnja za mesom uoči praznika ogromna, a mi naše cene ne povećavamo da bi dodatno zaradili. Mislim da to nije ispravno jer je hrana i ovako skupa – rekao je za „Dnevnik” mesar sa Futoške pijace. 

trpeza
Foto: Dnevnik

– Najviše se kupuje svinjetina i jagnjetina, neko kupuje u komadu polovinu ili četvrtinu svinje, neko već istranžirano meso, a prodamo i dosta samlevenog mesa za sarmu. Svinjski vrat sa kostima košta oko 600 dinara po kilogramu, svinjski file oko 1.100 dinara po kilogramu, a svinjski kare bez kostiju oko 900 dinara po kilogramu. Kilogram ovčetine košta 750 dinara, a juneći biftek može koštati i preko 3.500 dinara po kilogramu, dok je za kilogram jagnjetina potrebno izdvojiti oko 1.000 dinara. Na badnji dan, pre Božića, na trpezi se nađe riba, a već pripremljene šnicle soma koštaju oko 2.000 dinara po kilogramu, a kilogram šarana košta oko 750 dinara u ribarnicama. Osim mesa, tokom Božića se konzumira i žito, orašasti plodovi i suvo voće, kilogram žita za kuvanje košta oko 400 dinara po kilogramu, 200 grama suvih šljiva košta između 200 i 300 dinara, pečeni lešnik oko 1.100 dinara, a kilogram očišćenog oraha košta oko 1.000 dinara. 

Tekst i foto: B. Guran

trpeza
Foto: Dnevnik
Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar