scattered clouds
10°C
06.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1155
usd
113.9588
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО СУ ЦЕНЕ НАМИРНИЦА ЗА БОЖИЋНУ ТРПЕЗУ! Испланирајте савршену празничну гозбу без претераног удара на буџет

04.01.2025. 09:55 10:18
Пише:
Извор:
Дневник
trpeza
Фото: Дневник

Божић je jедан од најрадоснијих празника, самим тим православни верници увек се потруде да га на најбољи могући начин обележе.

Божић се прославља са породицом и пријатељима, а у маниру традиционалних домаћинских вредности, трпеза увек буде богата и разноврсна. Самим тим припрема хране за божићне празнике изискује много труда, времена, али и финанција. 

– Свакако да је потражња за месом уочи празника огромна, а ми наше цене не повећавамо да би додатно зарадили. Мислим да то није исправно јер је храна и овако скупа – рекао је за „Дневник” месар са Футошке пијаце. 

trpeza
Фото: Дневник

– Највише се купује свињетина и јагњетина, неко купује у комаду половину или четвртину свиње, неко већ истранжирано мeсо, а продамо и доста самлевеног меса за сарму. Свињски врат са костима кошта око 600 динара по килограму, свињски филе око 1.100 динара по килограму, а свињски каре без костију око 900 динара по килограму. Килограм овчетине кошта 750 динара, а јунећи бифтек може коштати и преко 3.500 динара по килограму, док је за килограм јагњетина потребно издвојити око 1.000 динара. На бадњи дан, пре Божића, на трпези се нађе риба, а већ припремљене шницле сома коштају око 2.000 динара по килограму, а килограм шарана кошта око 750 динара у рибарницама. Осим меса, током Божића се конзумира и жито, орашасти плодови и суво воће, килограм жита за кување кошта око 400 динара по килограму, 200 грама сувих шљива кошта између 200 и 300 динара, печени лешник око 1.100 динара, а килограм очишћеног ораха кошта око 1.000 динара. 

Текст и фото: Б. Гуран

trpeza
Фото: Дневник
Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар