ОВО СУ ЦЕНЕ НАМИРНИЦА ЗА БОЖИЋНУ ТРПЕЗУ! Испланирајте савршену празничну гозбу без претераног удара на буџет
Божић je jедан од најрадоснијих празника, самим тим православни верници увек се потруде да га на најбољи могући начин обележе.
Божић се прославља са породицом и пријатељима, а у маниру традиционалних домаћинских вредности, трпеза увек буде богата и разноврсна. Самим тим припрема хране за божићне празнике изискује много труда, времена, али и финанција.
– Свакако да је потражња за месом уочи празника огромна, а ми наше цене не повећавамо да би додатно зарадили. Мислим да то није исправно јер је храна и овако скупа – рекао је за „Дневник” месар са Футошке пијаце.
– Највише се купује свињетина и јагњетина, неко купује у комаду половину или четвртину свиње, неко већ истранжирано мeсо, а продамо и доста самлевеног меса за сарму. Свињски врат са костима кошта око 600 динара по килограму, свињски филе око 1.100 динара по килограму, а свињски каре без костију око 900 динара по килограму. Килограм овчетине кошта 750 динара, а јунећи бифтек може коштати и преко 3.500 динара по килограму, док је за килограм јагњетина потребно издвојити око 1.000 динара. На бадњи дан, пре Божића, на трпези се нађе риба, а већ припремљене шницле сома коштају око 2.000 динара по килограму, а килограм шарана кошта око 750 динара у рибарницама. Осим меса, током Божића се конзумира и жито, орашасти плодови и суво воће, килограм жита за кување кошта око 400 динара по килограму, 200 грама сувих шљива кошта између 200 и 300 динара, печени лешник око 1.100 динара, а килограм очишћеног ораха кошта око 1.000 динара.
Текст и фото: Б. Гуран