NEOBIČNE PALAČINKE Holandska poslastica u Novom Sadu
Slasne i okrugle mini-palačinke „NS Poffertjes”, koje prave Marija Pavković i Ivica Matanović, definitivno su ove sezone okupirale pažnju i najmlađih i najstarijih prolaznika u „Ledenoj šumi”.
Taj desert, osim neobičnim izgledom, mami i posebnim
mirisom i ukusom. Reč je o tradicionalnom holandskom specijalitetu, koji se u toj državi generacijski proizvodi i prodaje uglavnom na ulici na gastronomskim festivalima. Poffertjes palačinke specifične su po tome što se ne peku u debelom ulju ili masti, već na puteru u kalupima, specijalno napravljenim za njihovu proizvodnju. Kada se ispeku, premazuju se puterom i šećerom u prahu, a potom kupci biraju koje dodatke i prelive žele.
– Prvi smo počeli da ih pečemo u Srbiji i zaista je uzelo maha, ljudi su zadovoljni i rado se vraćaju, a ima dosta mušterija koje nas preporučuju i drugima tako da smo zadovoljni što imamo isti ukus kao i naši Novosađani – priča Marija. – Naše mušterije imaju od 7 do 77 godina. Prilagodili smo prelive i deci i starijima. Deca uzimaju klasiku – „nutela” i „plazma” keks ili „nutela” i „oreo”, a sugrađani srednjih godina su raspoloženi za manj- više sve pa često biraju specijale – „oreo”, „švarcvald”, „snikers” i „rafaelo”. Starije generacije radije biraju pekmez s cimetom i orasima.
Ideju da novi ukus donesu u Srbiju dobili su u Holandiji, gde su imali priliku da probaju taj specijalitet, a potom se bacili u potragu za mašinom na kojoj će ga praviti, kao i receptom po kojem će taj slatkiš izrađivati.
Humanitarna večera
Zahvaljujući tome što je njihov specijalitet probao jedan od zaposlenih u holandskom konzulatu u Beogradu, Ivica i Marija dobili su poziv da 28. januara u restoranu „Ribarac” učestvuju na humanitarnoj večeri koju organizuju studenati Prirodno-matematičkog fakulteta. Oni organizuju promociju Holandije kao turističke destinacije, a sav novac prikupljen te večeri biće usmeren za lečenje Nikoline i Koste koji boluju od leukemije. Jedna od poslastica te večeri biće i njihove palačinke. Na „Čalabrc festu” 26. januara će i Beograđani prvi put imati priliku da probaju taj specijalitet.
– Sve je iz Holandije, i mašina i recpet koji smo dobili – naglašava Marija. – Recept za malu količinu se može naći i na internetu, ali mi smo ovaj dobili baš od ljudi iz Holandije koji tu poslasticu prave generacijski. Dali su nam recept za velike količine pa smo u Srbiji u proizvodnju i stvaranje naše priče krenuli od nule. Novosađani su „NS Poffertjes” prvi put mogli probati u maju prošle godine. Predstavili smo se i u Sremskim Karlovcima i Novom Bečeju, gde smo takođe dobili pozitivne kritike i komentare. U Novom Sadu smo na svim dešavanjima koja su u vezi s gastronomijom, tako da smo bili i na „NS marketu” i „Novosadskim noćnim bazarima”.
Ivica i Marica, kako se u šali nazivaju, spontano su krenuli da grade priču, koja, bar se čini, ima perspektivu. Jedno drugo neprestano podržavaju, a za taj posao, kako kažu, potrebno je dosta truda i rada, a pre svega ljubavi prema poslu, koji jednog dana žele da prenesu i na svoju decu. U planu im je da pronađu prostor u kojem će neprestano moći da prodaju tu poslasticu, ali i da je prošire u druge gradove u zemlji.
V. Bijelić
Foto: privatna arhiva