Miris kestenja najavljuje praznike
Sezona pečenog kestenja u našem gradu počela je pre više od mesec dana, pa se očaravajući miris omiljene jesenje delicije uveliko širi novosadskim ulicama. Neponovljiva aroma, kremast ukus u ustima i čađavi prsti podsetnik su da praznična euforija uskoro stiže u naš grad.
Kao i svake godine u Novom Sadu, ublažujući time jesenju melanholiju, sugragrađani mogu da nabave „žir za bogove” na više lokacija, a to su Dunavska ulica, Zmaj Jovina, Futoška pijaca, Hadži Ruvimova i mnoge druge.
Pečenjem kestenja Igor Jojić bavi se punih 16 godina. Početkom oktobra montira plavo-beli štand na uglu Bulevara kralja Petra Prvog i Bulevara oslobođenja, pa do kraja novogodišnjih i božićnih praznika uveseljava prolaznike mirisom i ukusom ove đakonije.
– Pečeno kestenje se dobro prodaje – otkriva Jojić. – Najviše posla imam u popodnevnim časovima, kada se sugrađani vraćaju sa posla ili idu u šetnju. Imam stalne mušterije, koje jedva čekaju da sezona počne, a verovatno je kvalitet taj koji ih neprestano vraća pred moju tezgu. Česti su i prolaznici koji ne mogu da odole mirisu, pa svrate da se malo „zaslade”.
Porcija od pola litra košta 300 dinara, kao i prošle godine, pa je k
esten jedan od retkih proizvoda koji u periodu inflacije nije poskupeo. Prema rečima sagovornika, sirov kesten nabavlja u Beogradu. Vlasnik skoro svakih deset dana dolazi iz prestonice sa 200 do 300 kilograma kestena, čija je cena oko 700 dinara po kilogramu. Ako uporedimo cenu nabavke i cenu prodaje, zaključujemo da se posao ipak isplati.
Dok je prodavac pozirao ekipi „Dnevnika”, prolaznici su se lagano okupljali, praveći red pred osvetljenim štandom. Stalna mušterija LJ. P. skoro svakog dana, vraćajući se s posla, pazari kesten za ovom tezgom.
– Kad god prođem pored štanda sa prženim kestenjem, nakratko zastanem i poželim da se počastim – otkriva ona. – U početku se uvek snebivam, ali na kraju posustanem i kupim još jednu porciju. Ko će odoleti prelepom mirisu kad krene da se širi ulicama!
Sugrađanka je otkrila kako je često pokušavala da ispeče kestenje kod kuće, ali joj nikada ne pođe za rukom da dobije isti ukus i miris, a i sam izgled kestenja dođe nekako drugačiji. Zato su tu oni koji ovaj posao izvrsno obavljaju i uz koje je svaki kišni dan za nijansu topliji.
D. Klašnja