Koviljska rakijada „Parastos dudu” 23. put u nedelju
Tradicionalna Koviljska rakijada „Parastos dudu”, održaće se 23. put u nedelju, 10. juna, a osim rakije, biće predstavljeni i tradicionalni vojvođanski specijaliteti.
Manifestacija počinje u 10 časova u centru Kovilja, a prema rečima organizatora Save Graorca, do sada je svoje proizvode predalo 15 takmičara i očekuje se još desetak učesnika.„Kao i do sada, očekujemo lepo druženje, kuvaćemo paprikaš, peći kobasice, topiti čvarke i mazati ’leba i masti“, rekao je Sava Graorac, i najavio dolazak tamburaša i gajdaša iz Bačke Palanke.
Kvalitet i ukus voćnog destilata u petak će ocenjivati Jovica Popov, zajedno sa saradnicima s Poljoprivrednog fakulteta.„Najbolja rakija po mirisu se poznaje, ali i po ukusu i bistrini, dok jačina varira“, objasnio je Graorac, i napomenuo da neki to piće prave od 17-18 gradi, dok dudara ne može da bude ispod 22. „Na Koviljskoj rakijadi zastupljene su sve vrste tog voćnog destilata, te su neki doneli travaricu, lozu, dunju, kajsiju, kao i viljamovku, a uglavnom se takmiče proizvođači iz Vojvodine.“
Manifestacija u centru Kovilja traje ceo dan, odnosno do 20 ili 21 čas, dok se, kako organizatori kažu, vidi.„Najavljen je dolazak dva autobusa iz Beograda, a očekujemo i meštane iz okolnih mesta, kao i iz Novog Sada“, rekao je Sava Graorac. „Posećenost je skromna, nemamo mi želje, a ni novca za nešto više.“
Posetioci u Kovilju mogu da vide kuću Laze Kostića, manastir, Tikvaru i druga zanimljivih mesta.
J. Vukašinović