Ковиљска ракијада „Парастос дуду” 23. пут у недељу
Традиционална Ковиљска ракијада „Парастос дуду”, одржаће се 23. пут у недељу, 10. јуна, а осим ракије, биће представљени и традиционални војвођански специјалитети.
Манифестација почиње у 10 часова у центру Ковиља, а према речима организатора Саве Граорца, до сада је своје производе предало 15 такмичара и очекује се још десетак учесника.„Као и до сада, очекујемо лепо дружење, куваћемо паприкаш, пећи кобасице, топити чварке и мазати ’леба и масти“, рекао је Сава Граорац, и најавио долазак тамбураша и гајдаша из Бачке Паланке.
Квалитет и укус воћног дестилата у петак ће оцењивати Јовица Попов, заједно са сарадницима с Пољопривредног факултета.„Најбоља ракија по мирису се познаје, али и по укусу и бистрини, док јачина варира“, објаснио је Граорац, и напоменуо да неки то пиће праве од 17-18 гради, док дудара не може да буде испод 22. „На Ковиљској ракијади заступљене су све врсте тог воћног дестилата, те су неки донели траварицу, лозу, дуњу, кајсију, као и виљамовку, а углавном се такмиче произвођачи из Војводине.“
Манифестација у центру Ковиља траје цео дан, односно до 20 или 21 час, док се, како организатори кажу, види.„Најављен је долазак два аутобуса из Београда, а очекујемо и мештане из околних места, као и из Новог Сада“, рекао је Сава Граорац. „Посећеност је скромна, немамо ми жеље, а ни новца за нешто више.“
Посетиоци у Ковиљу могу да виде кућу Лазе Костића, манастир, Тиквару и друга занимљивих места.
Ј. Вукашиновић