IVANA TRIVIĆ Kreativan spoj zdravog života i umetnosti
Instruktorka stot pilatesa Ivana Trivić spojila je ljubav prema sportu i umetnosti sa zdravom ishranom – godinama se bavi tom posebnom vrstom pilatesa, a osim toga pravi i bukete od svežeg voća i povrća koje kombinuje s cvećem.
Kako objašnjava, voćni buketi su idealan, kreativan i zdrav poklon za svakog i za bilo koji povod – rođendan, slavu, otvaranje lokala, Novu godinu, Dan žena ili pak samo da se, bez posebnog povoda, iskaže ljubav i zahvalnost.
Ivana sebe smatra za kreativnu ličnost i estetu i oduvek ju je interesovala dekoracija životnog prostora i hrane. Posebno joj je zagolicao maštu „karving”, odnosno veština dekorativnog rezbarenja voća i povrća, ali nije uspela u Novom Sadu da nađe kurs. Tokom te potrage poznanica joj je poklonila voćni buket koji ju je oduševio i odmah je poželela da nauči da ih izrađuje i da na jedinstven način obraduje bliske osobe. – Izvesno vreme sam tražila na internetu da li postoji kurs za izradu tih buketa i naišla sam na sada već poznatu Iju Makejevu koja je baš tada organizovala obuku – priseća se naša sagovornica. – Prvi buket sam izradila tokom tog kursa i, iako sam bila ponosna na njega, sada tek vidim da nije ličio ni na šta. Međutim, nekim čudom su se sve kockice poklopile, uspešno sam završila kurs i pre nekoliko meseci krenula svojim putem i razvila poseban stil.
Izrada voćnih buketa za Ivanu je za sad još uvek hobi, koji je ispunjava i koji joj omogućava da ispolji maštu. U početku nije želela da od toga zarađuje već da sebe oplemeni i da nauči još jednu veštinu.
– Buket nije lako izraditi, iako na prvi pogled tako deluje – pojašnjava naša sagovornica, dodajući da mušterije mogu same da biraju cveće, voće i povrće za dekoraciju, ali da više voli kada joj daju odrešene ruke. – Za izradu buketa mi je potrebno oko dva sata, dok je nabavka voća i povrća mnogo duži proces. U prodavnici detaljno pregledam svaku voćku, vodim računa o tome da nije oštećena, da su boje lepe i jarke jer sitnice čine stvari posebnim i savršenim. Ko zna šta prodavci misle o meni kada jabuku vrtim i zagledam sa svih strana.
Da bi dobila oblik buketa, Ivana u svaku voćku ubada štapiće, ili ih lepi selotejpom, lepkom i silikonom, dok cveće stavlja u epruvete da bi duže trajalo.
Muke s ananasom
Kako je kaže Ivana Trivić, među buketima najtežim za izradu bio je onaj s citrusima, bananama i s velikim ananasom u sredini.
– S ananasom do tad nisam nikad radila, bio mi je potpuna nepoznanica i izuzetno glomazan – priseća se Ivana, dodajući da ga je tek iz trećeg ili četvrtog puta uspela dobro pričvrstiti. – Iako je popularan i dekorativan, teško je raditi i s kokosovim orahom jer se teško otvara, ali sam se već izveštila. Takođe, ponekad mi predstavlja izazov i pronalaženje cveća jer se ponuda razlikuje u zavisnosti od sezone.
– Postoje određene vrste voća i povrća koji se ne mogu seći i probadati jer brzo menjaju boju – kaže Ivana. – Citrusi su idealni za sečenje jer dugo drže svežinu, dok banana ne sme da bude mekana i oštećena pošto lako potamni, a na štapiću ne stoji čvrsto, te se ona lepi isključivo selotejpom. Kao detalje koristim cveće, šišarke i koštuničavo voće i domaći keks koji se pričvršćuje kanapom.
Najveći broj Ivaninih mušterija su žene i polaznici u njenom pilates studiju. Zbog toga, kako kaže, nov hobi se sjajno uklopio sa svakodnevnim bavljenjem sportom, u pomaganje ljudima da svoje telo dovedu u najbolje fizičko stanje, ali i da kroz kreativno „serviranje” hrane uvedu voće i povrće u ishranu, te joj za sada ta dva posla predstavljaju užitak.
S. Kovač