ИВАНА ТРИВИЋ Креативан спој здравог живота и уметности
Инструкторка стот пилатеса Ивана Тривић спојила је љубав према спорту и уметности са здравом исхраном – годинама се бави том посебном врстом пилатеса, а осим тога прави и букете од свежег воћа и поврћа које комбинује с цвећем.
Како објашњава, воћни букети су идеалан, креативан и здрав поклон за сваког и за било који повод – рођендан, славу, отварање локала, Нову годину, Дан жена или пак само да се, без посебног повода, искаже љубав и захвалност.
Ивана себе сматра за креативну личност и естету и одувек ју је интересовала декорација животног простора и хране. Посебно јој је заголицао машту „карвинг”, односно вештина декоративног резбарења воћа и поврћа, али није успела у Новом Саду да нађе курс. Током те потраге познаница јој је поклонила воћни букет који ју је одушевио и одмах је пожелела да научи да их израђује и да на јединствен начин обрадује блиске особе. – Извесно време сам тражила на интернету да ли постоји курс за израду тих букета и наишла сам на сада већ познату Ију Макејеву која је баш тада организовала обуку – присећа се наша саговорница. – Први букет сам израдила током тог курса и, иако сам била поносна на њега, сада тек видим да није личио ни на шта. Међутим, неким чудом су се све коцкице поклопиле, успешно сам завршила курс и пре неколико месеци кренула својим путем и развила посебан стил.
Израда воћних букета за Ивану је за сад још увек хоби, који је испуњава и који јој омогућава да испољи машту. У почетку није желела да од тога зарађује већ да себе оплемени и да научи још једну вештину.
– Букет није лако израдити, иако на први поглед тако делује – појашњава наша саговорница, додајући да муштерије могу саме да бирају цвеће, воће и поврће за декорацију, али да више воли када јој дају одрешене руке. – За израду букета ми је потребно око два сата, док је набавка воћа и поврћа много дужи процес. У продавници детаљно прегледам сваку воћку, водим рачуна о томе да није оштећена, да су боје лепе и јарке јер ситнице чине ствари посебним и савршеним. Ко зна шта продавци мисле о мени када јабуку вртим и загледам са свих страна.
Да би добила облик букета, Ивана у сваку воћку убада штапиће, или их лепи селотејпом, лепком и силиконом, док цвеће ставља у епрувете да би дуже трајало.
Муке с ананасом
Како је каже Ивана Тривић, међу букетима најтежим за израду био је онај с цитрусима, бананама и с великим ананасом у средини.
– С ананасом до тад нисам никад радила, био ми је потпуна непознаница и изузетно гломазан – присећа се Ивана, додајући да га је тек из трећег или четвртог пута успела добро причврстити. – Иако је популаран и декоративан, тешко је радити и с кокосовим орахом јер се тешко отвара, али сам се већ извештила. Такође, понекад ми представља изазов и проналажење цвећа јер се понуда разликује у зависности од сезоне.
– Постоје одређене врсте воћа и поврћа који се не могу сећи и пробадати јер брзо мењају боју – каже Ивана. – Цитруси су идеални за сечење јер дуго држе свежину, док банана не сме да буде мекана и оштећена пошто лако потамни, а на штапићу не стоји чврсто, те се она лепи искључиво селотејпом. Као детаље користим цвеће, шишарке и коштуничаво воће и домаћи кекс који се причвршћује канапом.
Највећи број Иваниних муштерија су жене и полазници у њеном пилатес студију. Због тога, како каже, нов хоби се сјајно уклопио са свакодневним бављењем спортом, у помагање људима да своје тело доведу у најбоље физичко стање, али и да кроз креативно „сервирање” хране уведу воће и поврће у исхрану, те јој за сада та два посла представљају ужитак.
С. Ковач