Drugi festival „Čarde i bande“ na Sunčanom keju
NOVI SAD: Pod sloganom „Roda & riba“, drugi festival riblje čorbe i tamburaške muzike „Čarde i bande“ otvoren je juče uz povorku tamburaša od Trga slobode do Sunčanog keja.
Festival se i danas održava na platou preko puta Doma vojske na Sunčanom keju, a posetioci imaju priliku da uživaju u ribljoj čorbi i specijalitetima od pečene ribe sa čardi iz celog Podunavlja, kao i dobroj tamburaškoj muzici tih krajeva.
Ovog puta pozvali smo goste iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Rumunije i Bugarske, deset ekipa je tu, a pored zabavnog uvodimo i edukativni deo programa, objasnio je predsednik „Kolor pres grupe“ Robert Čoban.
Naime, dodao je, juče smo u Privrednoj komori Vojvodine razgovarali na temu „Riba na trpezi“, jer statistike su pokazale da se riba na jelovniku u Srbiji konzumira tri puta manje od evropskog proseka.
Smatramo da je konzumacija ribe zdrava i da je potrebno popularisati je na sve moguće načine. Ja dolazim iz porodice u kojoj je konzumacija ribe bila vrlo aktivna, stoga smatram da je, pored zabavnog momenta i promocije turističke ponude našeg kraja, popularizacija konzumacije ribe, kojom ćemo se baviti, izuzetno korisna, poručio je Čoban.
Festival organizuju udruženje građana „HBO Color Media Events“ i udruženje „REKA“, u saradnji s „Color Media Communications“, dok je Gradska uprava za privredu grada Novog Sada glavni sufinansijer projekta. Za vrhunski kvalitet ribe na ovogodišnjoj manifestaciji zaslužne su kompanije „Bio fiš“ i „Roda“, koje predstavljaju sinonim za kvalitetnu ribu.
Naš grad, kao i cela Vojvodina, poznati su po dobrim tamburašima i dobroj ribljoj čorbi, te smo odlučili da to povežemo jednom ovakvom manifestacijom, jer želimo da u nekom smislu postane brend i tradicija, zaključila je u ime „Color Media Communications“ Maja Mićković.
Prvi festival „Čarde i bande“ održan je u oktobru prošle godine kada je nekoliko hiljada Novosađana i turista uživalo u ribljoj čorbi i tamburaškoj muzici. Majstori ribljeg paprikaša iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije pripremili su tada više od 2.000 porcija ribljeg paprikaša s preko 250 kilograma šarana i druge vrste ribe, što su i ovogodišnja očekivanja organizatora.
B. Pavković