Dobra zabava, a i hrana na Čvarak festu u Kaću
“Čvarak fest” održan je deveti put zaredom u Kaću. U pripremanju čvaraka nadmetale su se 43 ekipe, a osim takmičarskog dela, za posetioce su, uz bogat kulturno-umetnički program, upriličeni sajam čvaraka, prodaja suhomesnatih proizvoda, izložbe likovnih i literarnih radova, kao i pratećih mašina i opreme.
„Imamo mnogo narodnih običaja i događaja karakterističnih za različite delove grada, kao i cele Vojvodine, koji oslikavaju ono što se tradicionalno dešavalo u određeno doba godine u tim krajevima“, naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
Dodao je da velike zapadnoevropske nacije imaju slične manifestacije i u tom kontekstu je potrebno sagledati sve što naši krajevi mogu da ponude.
„Za svakoga bi trebalo načiniti ponudu i smatram da je to bogatstvo jednog grada“, rekao je Vučević.
Gradonačelnik se osvrnuo na primere inostranih zemalja i poručio da je ovakva manifestacija deo našeg naroda, te je potrebno unaprediti je i čuvati u najboljem smislu, napraviti kvalitetan proizvod, te pozvati i ugostiti što više turista, da se čuje za nas i najbolje iz naše tradicije.
„Ovo je uvertira za ono što nas čeka sledeće godine, a to će biti jubilarni deseti “Čvarak fest”. Hrana podneblja je kultura jednog naroda. Za Kać se prvi put čulo 1238. godine, a ovde je oduvek bilo stecište mesarstva. Kroz jednu ovakvu manifestaciju prođe oko 25.000 ljudi, sve je to potrebno pripremiti i organizovati, a naša ideja vodilja je to da prerastemo u sajam. Ove godine smo tu ideju donekle i dotakli, jer možemo da kažemo da se nalazimo na nekoj vrsti mini-sajma privrede, poljoprivrede, kulture i slično. Prevazišli smo okvire, ne samo Kaća, nego i Novog Sada, pa čak i Srbije“, istakao je predsednik Organizacionog odbora “Čvarak festa” Miroslav Piljić.
U prilog pomenutoj činjenici ide i podatak o tome da su se ove godine među takmičarima na “Čvarak festu” našli i gosti iz Istre, Makedonije i Republike Srpske, te se s pravom može reći da manifstacija postaje međunarodna.
„Došli smo, pre svega, da se dobro družimo i zabavimo“, bio je raspoložen jedan od članova takmičarske ekipe iz Umaga Nenad Došen: „U ovaj kraj kod prijatelja dolazim već 15 godina, a prvi put se takmičim na “Čvarak festu”. Napravili smo zajedničku ekipu “Kać – Umag”. Mi u Umagu, inače, ne pravimo čvarke, ali ih volimo i zato ih kupujemo, to je proizvod bez kojeg se ne da živeti. Sve se to slaže uz naš dobar pršut, koji smo doneli, kao i autohtono istarsko vino “Malvazija”, maslinovo ulje i rakiju “Bisku”, koja se pravi samo u Istri.“
Vesela, ali i radna i domaćinska atmosfera vladali su na manifestaciji, a izuzetna posećenost nijednog trenutka nije jenjavala.
„Volim ovakva druženja, a kao što se očekuje, dođem prvenstveno zbog čvaraka, kao i zbog dobre organizacije Ovo je jedna lepa manifestacija koja okuplja ljude, koji ovde imaju priliku da kupe kvalitetan proizvod. Osim toga, čuva tradiciju, jer čvarak je ipak jedan vojvođanski specijalitet“, rekao je jedan od posetilaca Luka Šavija.
B. Pavković