Cene porasle zbog posta: Losos najskuplji, šaran najtraženiji
NOVI SAD: Juče je počeo Vaskršnji post, koji će trajati sve do 15. aprila, a sudeći po gužvama na pijacama, može se reći da je već otpočela priprema namirnica za posni jelovnik.
Shodno tome, riba i sušeno voće na meti su potrošača više nego u mrsnom periodu. Suve kajsije najskuplje su kada govorimo o kandiranom voću, a na Futoškoj pijaci one koštaju čak 1.200 dinara za pola kile. Stoga kupci najčešće uzimaju suve smokve ili šljive, čijih pola kilograma vredi 500-600 dinara, ali one se uglavnom uzimaju u pakovanjima od 100 ili 200 grama. Koštunjavo voće, poput oraha i lešnika, prodaje se za 1.000 do 1.200 dinara po kilogramu.
U ribarnici kraj Futoške pijace saznali smo da su, u odnosu na prethodni Božićni post, cene porasle od pet do deset odsto, u zavisnosti od vrste proizvoda. Generalno je tokom cele godine najtraženiji sirovi šaran, a njegova cena trenutno iznosi 1.390 dinara po kilogramu za kotlet, dok je kila pečenog 2.370. Odmah za njim na lestvici tražnje sleduje oslić, čiji je kilogram „žive vage” 490, a gotov i pečen proizvod vredi čak 1.290 dinara. Za one sa dubljim yepom u ponudi je i filet lososa, koji košta 2.800 dinara po kilogramu, dok se pečeni losos slabije prodaje.
– Za vreme oba velika posta, prodaja ribe poraste od 50 do 100 odsto, te ova dva perioda od po nekoliko nedelja predstavljaju udarne termine za trgovinu – objašnjava radnica ribarnice „Fish and food”.
Čest izbor, tokom uzdržavanja od mrsne hrane, predstavlja i tunjevina u konzervi, koja je na pijaci i u ribarnicama znatno jeftinija nego u marketima. Pojedine marke koje u prodavnicama dostižu cenu od čak 400 dinara, na pijacama se mogu pronaći i za 145, 160 ili 180 dinara.
Pasulj je aktuelan tokom cele godine, ali je i asocijacija za posni ručak. Na pijacama nije znatnije jeftiniji nego u velikim prodajnim lancima, a cene svih vrsta, od tetovca, preko gradištanca, do šarenog kreću se od 390 do 430 dinara po jednom kilogramu. Kada govorimo o povrću, trenutno su najprodavaniji krompir i luk, s obzirom da imaju najnižu cenu. Kilogram krompira iznosi 80 dinara, luka 120, dok povrće koje trenutno nije u sezoni, poput krastavca, dotiže cenu i do 250 dinara.
M. Blagojević