Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Beli luk skuplji od svinjskog buta

24.01.2017. 21:03 11:39
Piše:

Beli luk se ove sezone po novosadskim pijacama i marketima u najvećem broju slučajeva prodaje na komad, ređe na kilu, a cena svakako nije povoljna.

Čest odgovor na pitanje o skupoći jeste da je prethodna godina s mnogo padavina prepolovila prinos. Jesenjeg ipak još malo ima, i to po 60 do 70 dinara komad, a on se, kako trgovci navode, zadržava do narednog meseca. Usled pomenutih prilika i male količine proizvoda, korisnici će izgleda morati da se zadovolje uvoznim, kineskim belim lukom.

Nasuprot tome, značajne količine prolećnog, domaćeg belog luka, preplavile su prodajna mesta. Njegova cena kreće se od 20 do 50 dinara komad, mada se može naći i za deset dinara, a prodaju se i dva komada za 50 dinara ili tri za 100. Cena najviše varira u odnosu na veličinu. U ređim prilikama, ako se prodaje kilogram, košta 600 dinara, na šta su se već mogli čuti komentari kupaca da je kilogram belog luka skuplji od kilograma svinjskog buta.

Prodavci se ne žale na odziv kupaca. Bez obzira na cenu, beli luk se kupuje, verovatno i zbog poznate činjenice o njemu kao najboljem prirodnom antibiotiku protiv više nego aktuelne vladavine gripa i virusa. Žena koja na Futoškoj pijaci, između ostalog, prodaje beli luk, i sama kaže da ga konzumira dva puta na dan te uopšte ove zime nije bila bolesna, iako svaki dan zbog prirode posla boravi na otvorenom i izuzetno niskim temperaturama. Još jedan razlog visoke cene belog luka, kako navodi jedan prodavac na Futoškoj pijaci, jeste skup prevoz iz različitih krajeva Srbije u kojima se gaji, kao i plaćanje dobavljača.

Tekst i foto: B. Pavković

 

Piše:
Pošaljite komentar